Sprogimas

I. Šimonytė: rusų oligarchų reakcijos rodo Vakarų sankcijų poveikį, jas reikia stiprinti

reakcijosPremjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Rusijos oligarchų reakcijos rodo Vakarų sankcijų poveikį, tačiau jas ir toliau reikia stiprinti.

Taip ji kalbėjo per bendrą Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos ministrų pirmininkų spaudos konferenciją Varšuvoje, Kremliaus pajėgoms tęsiant invaziją prieš kaimyninę valstybę.

„Iš Rusijos oligarchų matome, jog sankcijos yra skaudžios ir jos veikia. Anksčiau girdėdavome diskusiją, kad gal sankcijos nėra labai veiksmingas ginklas. Aš drįsčiau pasakyti, kad mes niekada neturėjome tikrų sankcijų ir tik dabar pradedame jas turėti“, – pirmadienį teigė Lietuvos premjerė.

„Labai gaila, kad taip vėlai, nes už tai Ukrainos žmonėms tenka mokėti per didelę kainą. Visas sankcijų poveikis pasireikš tik ilgalaikėje perspektyvoje, bet mes turime ir dabar jas stiprinti ir plėsti, kad Rusijos karas kainuotų kaip įmanoma brangiau“, – pridūrė I. Šimonytė.

Pasak ministrės pirmininkės, sankcijos turi paliesti ne tik Rusiją, bet ir Baltarusiją, kuri „išnuomojo savo žemę šitai niekingai invazijai į Ukrainą“.

Ragino sankcionuoti visus oligarchus

Savo ruožtu Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) teigė, kad Rusija kelia grėsmę ne tik rytinio regiono, bet ir visos Europos šalims.

Kremlius vasario pabaigoje įsiveržė į Ukrainą ir pradėjo plataus masto karą. Vakarai į tai atsakė sankcijomis Rusijai ir įvairia parama Ukrainai, įskaitant ir karinę.

„Laikai keičiasi, kartos keičiasi, bet Rusija visuomet laikosi agresyvios politikos ir savo ištekliais šantažuoja kitas šalis, – kalbėjo politikas. Ilga Rusijos ranka virto kumščiu, kuris naikina viską savo kelyje.“

Jo teigimu, rusų pajėgos atakuoja ne tik karinę infrastruktūra, bet ir gyvenamuosius namus, ligonines, bet ir humanitarinius koridorius iš šalies bėgantiems žmonėms.

„Vakar Ukrainoje apšaudymai buvo įvykdyti maždaug už 20 kilometrų nuo Lenkijos sienos, tai tik dar kartą parodo, kokiais metodais veikia Rusija, ji nori įbauginti žmones“, – kalbėjo politikas, turėdamas omenyje ataką prieš Javorivo poligoną.

Pasak M. Morawieckio, dėl to būtina stiprinti sankcijas, nes jos dar nepalietė visų Rusijos prezidento Vladimiro Putino aplinkos oligarchų, kai kurių ekonomikos sektorių.

„Įšaldykime visų Rusijos oligarchų turtą: mažų, vidutinių ir stambių, panaudokime šias lėšas padėti nekaltiems žmonėms, nukentėjusiems nuo Putino režimo veiksmų, panaudokime šias lėšas, jog atstatytume Ukrainą, kuri taip nuožmiai ginasi“, – kalbėjo jis.

Lenkų premjeras taip pat ragino Europos Sąjungą (ES) sukurti specialų mechanizmą, kuriuo Ukraina galėtų greičiau tapti Bendrijos nare.

„Teroristinė valstybė“

Jam antrino ir Ukrainos premjeras Denysas Šmyhalis, spaudos konferencijoje dalyvavęs nuotoliniu būdu: „Kandidatės statuso suteikimas mums būtų ypač svarbus“.

Jis išreiškė dėkingumą, jog Kyjivas yra laikomas „Europos šeimos dalimi“.

„Tai civilizacinė žinia mūsų visuomenei“, – kalbėjo D. Šmyhalis.

Jis dar kartą pabrėžė būtinybę virš Ukrainos užtikrinti neskraidymo zoną. NATO šio žingsnio kol kas nesiima, baimindamasi tiesioginės Aljanso ir Rusijos konfrontacijos.

Ukrainos premjero teigimu, Vakarų šalys neturi laiko delsti, nes fronto linija gali persikelti ir į ES teritoriją.

„Europos Sąjunga ir Jungtinės Amerikos Valstijos turi paskelbti Rusiją teroristine valstybe“, – teigė D. Šmyhalis.

Politikas taip pat ragino dar labiau sugriežtinti sankcijas Rusijai, ypač – taikant prekybos apribojimus energetikos sektoriuje.

D. Šmyhalis konferencijos metu dėkojo Lietuvos, Lenkijos žmonėms, priglaudžiantiems karo pabėgėlius.

„Dėkoju už namus ukrainiečiams, už savanorių pagalbą, už raginimus aprūpinti mus ginklais ir uždaryti dangų“, – lietuviškai teigė Ukrainos ministras pirmininkas.

 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode