Sprogimas

Vyriausybė leido dvejus metus iš ukrainiečių nereikalauti darbe mokėti lietuvių kalbą

leidoVyriausybė trečiadienį nusprendė leisti karo pabėgėliams iš Ukrainos dvejus metus dirbti Lietuvoje nemokant šalies kalbos.

„Tikrai labai svarbus nutarimo pakeitimas nes šio labai sudėtingu laikotarpiu, kuomet karo pabėgėlių skaičius vis auga, mes turime kuo greičiau sudaryti sąlygas ukrainiečiams geriau jaustis Lietuvoje ir taip pat kuo greičiau įsilieti į mūsų darbo rinką“, – Vyriausybės posėdyje sakė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

„Siūloma, kad valstybinės kalbos mokėjimo kategorijos būtų netaikomos šiems asmenims dvejus metus nuo laikinosios apsaugos Lietuvos Respublikoje suteikimo“, – pridūrė ji.

Kaip teikime nurodė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, dvejų metų laikotarpis yra pakankamas terminas ukrainiečiams išmokti valstybinę kalbą.

Teikime pabrėžiama, kad ši nuostata bus taikoma tiek tiems asmenims, kuriems yra suteikta laikinoji apsauga, tiek tiems, kuriems buvo suteikta, tačiau asmenys procese bus įgavę naują statusą, pavyzdžiui, leidimą dirbti Lietuvoje.

Sprendimas priimamas siekiant greičiau ir sklandžiau integruoti ukrainiečius į darbo rinką.

„Atkreipiame dėmesį į tai, kad priimant į darbą asmenis, nemokančius valstybinės kalbos, yra labai svarbus darbdavio sprendimas priimti juos dirbti ten, kur kalbos nemokėjimas nebūtų kliūtis tinkamai atlikti darbą“, – teigia ministerija.

„Šiuo metu užsieniečiams, kuriems suteikta laikinoji apsauga, teikiama tik labai ribotos apimties socialinė parama, todėl tokiu būdu sąlygų sudarymas dirbti labiau užtikrintų jų poreikių tenkinimą, geresnę emocinę būseną“, – nurodoma teikime.

Kaip pranešė ministerija, valstybės ir savivaldos institucijų, įstaigų, tarnybų vadovai, taip pat tarnautojai ir pareigūnai, policijos, teisėsaugos tarnybų, ryšių, transporto, sveikatos ir socialinės apsaugos bei kitų gyventojų aptarnavimo įstaigų vadovai, tarnautojai ir pareigūnai turi mokėti valstybinę kalbą pagal Vyriausybės nustatytas kalbos mokėjimo kategorijas.

Valstybinės kalbos įstatymas numato teisę Vyriausybei nustatyti kategorijas, pagal kurias asmenys turi mokėti valstybinę kalbą, jiems siekiant dirbti tam tikrą darbą.

Lietuvos institucijų duomenimis, kad į šalį nuo karo pradžios yra atvykę apie 16 tūkst. pabėgėlių iš Ukrainos.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode