Parama dėkojame




Sprogimas

A. Anušauskas: Rusijos valdžiai gali tekti Hagoje atsakyti už žudynes Ukrainoje

atsakytiNetoli Kyjivo radus dešimčių nužudytų civilių kūnus, už Rusijos karių veiksmus atsakyti Hagos tribunole gali tekti ir politinei šalies valdžiai, sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Žiūrint iš humanitarinės pusės, iš tarptautinių organizacijų reakcijos, aš manau, kad ir Jungtinių Tautų, ir Raudonojo kryžiaus ir apskritai visų tarptautinių organizacijų, kurios stebi humanitarinę situaciją Ukrainoje, ta reakcija bus aktyvesnė, – žurnalistams pirmadienį sakė ministras. – Ir, tiesą sakant, iš Hagos tribunolo pusės – iš tos varpinės žiūrint, prokurorų jau dabar tyrimas, jis gali būti pradėtas ir nelaukiant oficialių Ukrainos valdžios kreipimusi, nors jie jau yra.“

Pasak ministro, sunku iš anksto vertinti, kokie kaltinimai galėtų būti pateikti, tačiau, jo vertinimu, tai galėtų būti panašu į Serbijos atvejį.

„Kaip tai atrodytų ateityje, aš manyčiau, atrodytų greičiausiai panašiai kaip Serbijos variantas, tai yra, kai politiniai vadovai buvo pripažinti atsakingais už tas žudynes, kurias vykdė serbų kariai“, – teigė ministras.

Tarptautinės bendruomenės pyktį sukėlė nedideliame Bučos miestelyje į šiaurės vakarus nuo Kyjivo aptiktos masinės kapavietės ir šimtai brutaliai nužudytų civilių. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tiesiogiai apkaltino Maskvą civilių žudynėmis. 

Rusija šiuos kaltinimus atmeta ir tvirtina, kad Kyjivas sufalsifikavo vaizdo medžiagą su lavonais Bučoje. 

Maskva paprašė pirmadienį surengti specialų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį aptarti šiems kaltinimams. Pasak A. Anušausko, taip politinė vadovybė siekia išvengti kaltinimų, bet ši strategija jau nieko nepakeis.

„Rusija skuba užbėgti už akių, kad atsakomybė nebūtų tiesiogiai perkeliama politinei jų vadovybei. Jie skuba daryti tuos žingsnius, bet iš esmės tai nieko nekeičia. Nusikaltimai yra įvykdyti, jie yra užfiksuoti ir aš manau, kad kuo greičiau tarptautinis tribunolas įsitrauks į šį darbą savo tyrimu, tuo geriau“, – teigė ministras.

Hagoje įsikūręs Tarptautinis Baudžiamasis Teismas pradėjo veikti 2002 metais. Ši institucija siekia teisti asmenis už genocidą, karo nusikaltimus, nusikaltimus žmoniškumui ir, kai kuriais atvejais, agresijos nusikaltimus.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode