Sprogimas

Priešpiečių dėžutė: ką įdėti moksleiviui, kad būtų ir sotus, ir sveikas

Vaikas turi būti ne tik pavalgęs ir sotus, svarbu, ką vaikas su maistu gauna, sako mitybos specialistė Danguolė Gasparavičienė ir išvardija, ką rekomenduojama dėti į priešpiečių dėžutę, o ko – ne.

LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ viešėjusi D. Gasparavičienė pažymėjo, kad maistas turi būti įvairiapusis, visavertis ir subalansuotas, o vaiko sąmoningumą renkantis, ką valgyti, būtina ugdyti nuo mažens.

Pasak D. Gasparavičienės, stebuklų nebūna, tad staiga perauklėti vaiko ir pakeisti jo mitybos įpročių nepavyks.

„Bet jei nuo mažens vaikas supras, kodėl verta valgyti sveikatai naudingą maistą, problemų nebus“, – teigė D. Gasparavičienė ir patarė tėvams su vaikais daugiau kalbėtis apie maistą ar net eiti kartu apsipirkti ir leisti vaikui pačiam išsirinkti, ką norės valgyti priešpiečiams.

D. Gasparavičienė paaiškino, kad vaikams nerekomenduojama kasdien duoti valgyti aštrių, sūrių, rūkytų mėsos ir žuvies gaminių, gruzdintų, skrudintų, riebaluose virtų gaminių, sūrių ar saldžių užkandžių, glaistu dekoruotų konditerijos gaminių bei produktų, kurių sudėtyje yra hidrintų riebalų bei modifikuotų organizmų.

Pasak D. Gasparavičienės, vaikas su maistu turi gauti visų jam naudingų medžiagų – baltymų, riebalų, angliavandenių, skaidulinių medžiagų, mineralų bei vitaminų. Jų galima gauti valgant daržoves, vaisius, uogas, visagrūdžius duonos gaminius, riešutus, nesaldintus jogurtus.

D. Gasparavičienė išteisino sumuštinius tik perspėjo juos ruošti iš tinkamų produktų.

„Jei visagrūdė duona su salotos lapu, liesa vištiena, pomidoru – puikus visavertis užkandis. Jeigu batonas su sviestu, rūkyta dešra ir kečupu – naudos nebus“, – pabrėžė specialistė.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode