Sprogimas

Myli, nemyli, myli, nemyli. Pamirškime žiedlapius – dirbtinis intelektas skaito žinutes ir pateikia verdiktą

Dalis žmonių tikriausiai dar atsimena tuos laikus, kai nekantriai laukdavo SMS žinutės iš susirašinėjimo draugo ar draugės. Nepamirštamas „Nokia“ telefono supypsėjimas praneša apie gautą žinutę, kurioje kitas žmogus su jumis dalijasi mintimis ar jausmais. Ne vienas tūkstantis, o gal ir milijonas žmonių taip prisipažino meilėje, tačiau šiandien bendravimo ir flirto taisyklės jau šiek tiek kitokios.

Šiandien žinutes dažniausiai rašome socialiniuose tinkluose, o sukurtos išmaniųjų telefonų programėlės netgi gali padėti nustatyti, ką žmogus, su kuriuo susirašinėjate, jums jaučia. Galbūt jo žinutės tiesiog draugiškos ir kolegiškos, o galbūt yra vietos ir romantikos kibirkštėlei įsižiebti, skelbia „Wired“.

Meilės termometras

Viena tokių programėlių, „Mei“, vadinama santykių pagalbininke. „Android“ naudotojai ja mėgaujasi jau metus. Programėlė padeda išanalizuoti susirašinėjimą ir priskiria jam tam tikrą etiketę, pavyzdžiui, susirašinėjimas gali būti ekstravertiškas, atviras, emocionalus ir t. t. Visgi programėlės kūrėjai žengė dar vieną žingsnį į priekį, o „iOS“ operacinės sistemos naudotojai gali išbandyti patobulintą kūrinį. Programėlės vartotojų susirašinėjimas šimtabale sistema bus įvertintas pagal „meilės ir romantiškų santykių“ tikimybę.

Žinoma, tokia analizė kainuos. Vartotojas turės išleisti 9 dolerius, kad būtų išanalizuotas vienas pokalbis. Šiuo metu programėlė analizuoja tik pokalbius iš „WhatsApp“, tačiau ateityje ją planuojama pritaikyti ir kitoms bendravimo platformoms.

Įdomu ir tai, kad programėlės algoritmams reikia bent 1000 žodžių susirašinėjimo, kad būtų gautas rezultatas.

Programėlės kūrėjas Esas Lee pasakoja, kad idėja sukurti tokį romantiškų jausmų „termometrą“ kilo po daugybės nesusipratimų iš asmeninio jo gyvenimo. Pasak jo, kai kurie pasimatymai baigiasi labai keistai, nes žmonės klaidingai interpretuoja informaciją iš susirašinėjimų. Tie, kurie ieško gyvenimo partnerio ar partnerės, jaučiasi nusivylę, kai po „gyvo“ pasimatymo sužino, jog susirašinėjimo draugas nori likti tik draugu, nors, rodėsi, kad žinutėse jis pažėrė ne vieną nedviprasmišką užuominą.

„Manau, kad bendravimą susirašinėjant galima įvertinti algoritmais. Tai tarsi žmonių kūno kalba, iš kurios galima nuspėti labai daug“, – aiškino jis.

Pirma jo sukurta programėlė „Crushh“ buvo pristatoma kaip tekstinių santykių tyrėjas ir virtualiam balui priskirdavo įvertį nuo 1 iki 5. Be to, ji leisdavo nustatyti, kuri pusė rodo daugiau iniciatyvos. Pasak jo, galima išskirti ir tam tikrus žodžius, kurie rodo didesnį susidomėjimą. Tarp tokių žodžių – „svajoju“, „svajonė“, „naktis“, „kartu“.

Nuo geresnių pardavimų iki pokalbio su vadovu

Taip pat sukurta daugybė programėlių, kurios padeda pardavimų vadybininkams parinkti tinkamiausius žodžius prezentacijų metu, sukuria kontekstinius atsakymus į tam tikrus elektroninius laiškus.

„Boomerang“ yra „Gmail“ ir „Outlook“ įskiepis, kuris panaudoja dirbtinio intelekto technologijas, kad žmogus galėtų patobulinti laišką prieš jį išsiųsdamas.

„Keigo“ analizuoja elektroninius laiškus ir įrašus „Twitter“ paskyrose. Programėlė nupiešia žmogaus psichologinį portretą ir pasiūlo, kaip su tokiu žmogumi bendrauti, atkreipia dėmesį į tekstinę informaciją, kuri jį erzina.

Toks padėjėjas gali padėti ruošiantis pokalbiui dėl naujo darbo, tačiau programėlės kūrėjas Teemu Huttunenas sako, kad dažniausiai ja naudojamasi ieškant meilės. „Iš pradžių tikėjomės, kad žmonės ja naudosis profesiniais tikslais, tačiau realybė kitokia. Jei ruošiatės eiti į pasimatymą, ši programėlė gali padėti jam pasiruošti“, – aiškino jis.

Panašų modelį panaudojo ir IBM „Watson“, kuris analizavo žmonių įrašus socialiniuose tinkluose. IBM versija priskirdavo 5 pagrindines charakteristikas: atvirumą, sąmoningumą, ekstravertiškumą, sukalbamumą ir neurotizmą.

„Keigo“ naudoja kitokią sistemą, pagrįstą Meyers-Briggs asmenybės vertinimais. Pateikite teksto fragmentą, o programėlė pateiks rekomendacijas, kaip su kuo nors pasikalbėti.

Privatumo klausimas

Visos šios pragramėlės ir virtualūs pagalbininkai kelia daugybę klausimų dėl asmens duomenų privatumo ir saugumo. „Mei“ kūrėjas tvirtina, kad visi į programėlę įkelti susirašinėjimai išlieka anonimiški, be to, vartotojai bet kuriuo metu juos gali ištrinti iš bendrovės serverių.

Vartotojus įspėja ir iššokantis pranešimas, kuriame aiškiai nurodoma, kad susirašinėjimo istorija bus išsaugoma bendrovės serveriuose.

Programėlės kūrėjas pripažįsta, kad jos galimybės kol kas gana ribotos, tačiau, kalbėdamas apie ateities planus, jis yra optimistiškas. „Kol kas ji identifikuoja tik pirmą susidomėjimą, tačiau ateityje galėtų atsakyti į daugiau klausimų. Iš žodžių galima suprasti, ar žmogus nusiteikęs rimtai, ar jis tik flirtuoja. Ar jis turi gyvenimo partnerį, ar yra vienišas“, – sakė jis.

Tokiame virtualiame svajonių pasaulyje tokios programėlės žmonėms padeda būti geresniais draugais, geresniais partneriais, bet realybė tokia, kad akis į akį bendraujame vis mažiau. Galbūt bijome, kad mūsų nesupras ir atstums? O galbūt tiesiog renkamės paprastesnį kelią, leidžiantį gyvenimą suvaidinti su kauke?

Galiausiai visi šie nuostabūs technologiniai įrankiai labiausiai primena taro kortas, kurios kartais būna teisios. Bet juk visi optimistai žino, kad sugedęs laikrodis per parą taip pat du kartus būna teisus.

Pagal „Wired“ publikaciją parengė Tautvydas Lukaševičius

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode