Sprogimas

Nuo alkoholio apsvaigusius teisės vairuoti neturinčius „drąsuolius“ gaudo pakelės grioviai

Daugėja asmenų, kurie, nors ir nėra įgiję teisės vairuoti, drąsiai sėda prie transporto priemonės vairo. Ir tokiam žygiui juos dažniausiai įkvepia alkoholis. Jo inspiruoti drąsuoliai mano, kad neturi, ką prarasti – juk vairuotojo pažymėjimo niekas nepaims, nes jo ir neturi. Tačiau jie labai klysta. Tokie lengvabūdžiai rizikuoja prarasti savo gyvybę ir ramybę. Teisės vairuoti neturėjimas tiesiogiai susijęs su vairavimo įgūdžių neturėjimu. Dėl to tokių asmenų vairuojami automobiliai dažnai trankosi į kitas transporto priemones, griauna stulpus ar medžius, vartosi ant stogo. Pasivažinėjimų baigtis – prarastos gyvybės, sudaužyti automobiliai, didžiuliai materialiniai nuostoliai ir dėl to prarasta ramybė, nes teisėsauga pradeda baudžiamąjį persekiojimą, kuris gresia realiu laisvės atėmimu. Per dvi paskutines spalio savaites Šiaulių ir Telšių apskričių pareigūnams iš griovių teko traukti net keturių teisės vairuoti neturinčių girtų vyrų nesuvaldytus automobilius.

 

Alkoholiu svaigintis pradėjęs dar nepilnametystėje 22 metų Telšių gyventojas anksčiau neblaivus vairavo tik dviratį, tačiau šių metų spalio 15-tąją apsvaigęs pasijuto ereliu ir sėdo prie VOLVO S60 vairo. Ne vieną dieną prieš tai girtavęs vaikinas nutarė Telšių gatvėmis paskraidyti automobiliu, kurį, anot jo paties, tą pačią dieną ir nusipirko. Tačiau girtam pėsčiomis plevėsuoti yra viena, o girtam automobiliu raižyti miesto gatvėmis - išbandymas, kurį retai, kas atlaiko. Telšiškis šio išbandymo irgi neatlaikė. Masčio gatvės posūkyje neblaivus ir vairavimo patirties neturintis vyras VOLVO nesuvaldė ir automobilis vertėsi. Iš automobilio išsiropštusi trijulė buvo neblaivi. Vairuotojui nustatytas 1,02 prom. girtumas. Kartu važiavusiam vyrui, iš kurio vairuotojas buvo ką tik įsigijęs automobilį, alkoholio matuoklis parodė 1,44 prom. girtumą. Nuo su jais važiavusios18-metės iš Šiaulių irgi trenkė alkoholiu, tačiau girtumą tikrintis ji atsisakė. Ligoninėje medikai merginai konstatavo įvairių kūno vietų sumušimus ir išleido gydytis ambulatoriškai. Automobilyje pareigūnai rado ne vieną tuščią butelį nuo alkoholio.

Ne kartą už įvairias nusikalstamas veikas teistam VOLVO S60 vairuotojui pradėta administracinė teisena dėl to, kad vairavo transporto priemonę būdamas neblaivus, neturėdamas teisės vairuoti bei vairuodamas transporto priemonę sukėlė eismo įvykį, kuriame buvo sužalotas kitas asmuo bei apgadintas kitas turtas. Vyrui pasisekė, kad nei jis pats, nei keleiviai nepatyrė sunkių traumų. Tačiau materialiniai nuostoliai – akivaizdūs: prarado ką tik įsigytą automobilį, teks atlyginti žalą, kurią savo skrydžiu padarė UAB-ei TELŠIŲ KELIAI, taip pat laukia didžiulė bauda už Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Po poros savaičių telšiškiai tapo dar vieno automobilio skrydžio nuo kelio liudininkais. 45 metų girtas bei teisės vairuoti neturintis vyras Telšiuose, Lazdynų Pelėdos ir Aguonų gatvių sankirtoje, nesuvaldė RENAULT MEGANE ir automobilis atsidūrė vandens pilname griovyje. Pasak liudytojų, prieš tai, jo vairuojama transporto priemonė vos nepartrenkė gatve ėjusio pėsčiojo. Trumpam vyras buvo praradęs sąmonę, tačiau atsipeikėjęs sugebėjo pats išsiropšti iš dūmais apsipylusio automobilio. Jam nustatytas vidutinis – 2,39 prom. girtumas. Vyras aiškino, kad po darbų važiavo į namus. Darbų baigtį aplaistė alkoholiu ir dėl to namų pasiekti nepavyko. Pavyko tik gerokai aplamdyti draugei priklausantį automobilį. Vyro laukia baudžiamoji atsakomybė, nes automobilį vairavo būdamas vidutinio girtumo.

Spalio 28 d. Mažeikių rajone, kelyje Tirkšliai-Lėteniai, pareigūnai griovyje rado įstrigusį VOLVO V70, o prie jo du girtut girtutėlius vyrus. 32 metų Mažeikių rajono gyventojams buvo nustatytas sunkus girtumas – vienam – 3,67, kitam - 2,86 prom. Abu gynėsi automobilio nevairavę. Vėliau paaiškėjo, kad nė vienas jų neturi vairuotojo pažymėjimo. Tirkšlių miestelyje gyvenantis vyras už tai, kad vairavo girtas, teisę vairuoti yra praradęs pernai, o jo Mažeikiuose gyvenantis draugelis, kuriam priklausė griovyje esantis VOLVO V70, teisės vairuoti net nėra įgijęs. Tačiau atsisėsti prie transporto priemonių vairo – mėgėjas. Net du kartus jo pasivažinėjimai yra pasibaigę eismo įvykiais, kuriuose nukentėjo žmonės ir buvo apgadintos transporto priemonės.

Tyrimo metu nustatyta, kad VOLVO V70 vairavo Tirkšlių gyventojas. Pasirodo, vyras norėjo padaryti gerą darbą – išgertuvių metu pritrūkus alkoholio, jis pasišovė draugo mašina pavažiuoti iki parduotuvės jo nupirkti. Tačiau kelionė baigėsi griovyje, vyras suniokojo neseniai draugo įsigytą automobilį ir užsidirbo dar vieną ikiteisminį tyrimą už vairavimą išgėrus.

Spalio 21-osios vakare pranešimo apie nuo kelio nuskriejusį automobilį sulaukė Šiaulių pareigūnai. Kelyje Kužiai- Gruzdžiai jie rado į stulpą atsitrenkusį PEUGEOT 607. Automobilis ir stulpas nukentėjo, o štai 29 metų Kužių gyventojas ir užantyje jo vežtas alkoholio butelis išliko sveiki. Vyras prisipažino neturintis teisės vairuoti ir neseniai vartojęs alkoholį. Matuoklis jam parodė 2,46 prom. girtumą. Tai yra vidutinis girtumas. Tokiu atveju pradedamas ikiteisminis tyrimas. O už tai, kad vairavo transporto priemonę, neįgijęs tam teisės, surašytas administracinio nusižengimo protokolas. Beje, už tai jis jau yra baustas ir anksčiau.

Taigi, kai teisės vairuoti neturi, o alkoholis įkvepia vojažui automobiliu, tokio pasivažinėjimo baigtis yra nulemta iš anksto – nepatyrusio ir apsvaigusio vairuotojo vairuojama transporto priemonė kelyje neišsitenka, neįveikiamomis kliūtimis jam tampa pakelės medžiai, tvoros bei stulpai, ir vairuotojas savo kelionę baigia griovyje.

Filmuotą medžiagą rasite čia: https://youtu.be/WfbTsJlANjI

Policijos nuotr.

 

           

        

 

          

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode