Sprogimas

Paprasti ir laiko patikrinti būdai, kaip sumažinti stresą

 

Jei po įtemptos darbo dienos susmuksite namie ant sofos ir leisitės į televizijos platybes arba panirsite į interneto gelmes, greičiausiai tik dar labiau išseksite, rašoma svetainėje Everydayhealth.com. Išjunkite televizorių, padėkite išmaniuosius į šalį ir vietoje to išbandykite kelis streso mažinimo būdus.

Jei manote, kad stresas tėra šiuolaikinio gyvenimo būdo norma, galvokite iš naujo. Stiprus stresas gali ne juokais pakenkti sveikatai, o gebėjimas jį suvaldyti teikia daug naudos: nebekankina skausmai, pagerėja širdies ritmas ir t. t.

Žurnale „Journal of Communication“ skelbtame tyrime teigiama – įprotis vakarus leisti prie televizoriaus arba žaidžiant kompiuterinius žaidimus, tikintis atsigauti po dieną patirto streso, gali ilgainiui priversti jausti dėl to gėdą ir kaltę.

Tačiau tam, kad stresą iš tiesų pavyktų suvaldyti, kovoti su juo reikia tinkamai. Svetainėje Everydayhealth.com pateikiami patarimai, padėsiantys kovoti su stresu.

1. Išjunkite įvairius prietaisus ir aparatus

Vidutiniškai net keliolika valandų per parą praleidžiame naudodamiesi įvairiais prietaisais ar socialiniuose tinkluose. Pasak tyrėjų, taip leisdami laiką ne atsipalaiduojame, o patiriame streso dar daugiau. Tyrimai rodo, kad kuo daugiau naudojamės feisbuku, tuo tampame nelaimingesni. Sumažinti stresą taip pat paprasta, kaip nuspausti įrenginio išjungimo mygtuką.

Jei reikia, veskite sėdėjimo prie žydrųjų ekranų dienoraštį – galbūt būtent jis padės jums suprasti, kiek laiko iššvaistote būdami prisijungę. Sudarykite sąrašą, kokiomis priemonėmis, kaip dažnai ir kiek laiko naudojatės. Įpratę sekti statistiką, galėsite lengviau pažaboti žalingus įpročius.

Jei vien pagalvoję, kad telefoną teks išjungti, apsipilate šaltu prakaitu, vadinasi, atėjo laikas „detoksikacijai“. Visiškai nebūtina išmaniojo telefono, socialinių tinklų ir mėgstamų serialų atsisakyti visam laikui – veikite pamažu: pradėkite nuo savaitgalio be telefono, vienai dienai užmirškite socialinius tinklus, vieną vakarą nelieskite televizoriaus pultelio.

2. Sekite, ką valgote

Kovojant su stresu reikšminga ir mityba. Kai kitąsyk jausitės išsekę ar įsitempę, prisiminkite, kad yra produktų, kurie jums gali padėti.

Suvalgius juodojo šokolado, organizme sumažėja streso hormonų lygis ir kraujospūdis, tad stresą pakeliame lengviau, pagerėja ir nuotaika. Geriausia rinktis šokoladą, kurio sudėtyje kakavos yra bent 65 procentai. Tačiau ir gero dalyko nereikėtų padauginti – dienos norma neturėtų viršyti 30–60 gramų.

Tyrimai rodo, kad ši medžiaga padeda mažinti nerimą ir depresiją. Omega-3 riebalų rūgščių gausu avokaduose ir riebioje žuvyje. Patartina per savaitę suvalgyti mažiausiai dvi porcijas riebios žuvies (viena porcija – maždaug 100 gramų virto produkto). Jei nemėgstate žuvies, krimskite linų sėmenis, ispaninio šalavijo sėklas, graikinius riešutus.

Citrusiniuose vaisiuose esantis vitaminas C gali būti puikus pagalbininkas siekiant išsivaduoti iš streso gniaužtų. Valgykite apelsinų, greipfrutų, o jei nemėgstate citrusinių vaisių, į racioną įtraukite raudonųjų ir žaliųjų paprikų, brokolių ar kivių.

3. Judėkite

Fizinis aktyvumas – dar vienas visiškai sveikas būdas suvaldyti stresą ir nerimą. Kaip parodė tyrimas, teigiamas poveikis sveikatai išlieka ir treniruotei pasibaigus. Stresą malšinti padeda įvairi fizinė veikla: intensyvus sportas (bėgimas, šokiai, važiavimas dviračiu), joga, pilatesas.

4. Stenkitės ilgiau ir ramiau miegoti

Prastas miegas yra sietinas su nusilpusiu imunitetu, širdies problemomis, nerimu ir depresija. Pasinaudokite šiais keliais patarimais ir vėl miegokite kaip kūdikis.

Atsisakykite popiečio kavos. Kofeinas organizme išlieka ne mažiau kaip šešias valandas, todėl norėdami kokybiškiau išsimiegoti, po pietų kavos geriau negerkite.

Ruošdamiesi miegoti, išjunkite visą techniką, kuri gali jums trukdyti prieš užmiegant ar miegant. Jei prieš miegą žiūrėsite į ekraną, nesvarbu – televizoriaus ar telefono, labai tikėtina, kad užmigti bus sunku.

Paruoškite kambarį miegui. Svarbu, kad miegamajame būtų tamsu, vėsu ir tylu. Tokiomis sąlygomis lengviau panirsite į gilų miegą.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode