Sprogimas

Pirmąją metų dieną – į ledinį vandenį

Nauji metai atneša savų pažadų ir iššūkių. Kol vieni vis žada atsisakyti žalingų įpročių, pradėti sportuoti ar sveikiau maitintis, kiti Naujuosius pradeda lediniu vandeniu žadindami organizmą. Jau tapo tradicija, kad Pirmąją metų dieną sveikuoliai mini lįsdami į ledinį vandenį. Sausio 1-oji visame pasaulyje minima kaip Pasaulinė ruonių diena, tądien visi ledinių maudynių mėgėjai, sveikuoliai ir aistruoliai neria į ežerus, upes ar jūrą.

Kasmet vis daugiau ledinių maudynių aistruolių atsiranda visoje Lietuvoje. Ruonių maudynes šiemet organizavo ir jų akimirkomis pasidalino Vilniaus, Palangos, Alytaus, Radviliškio, Marijampolės, Utenos, Šilutės ir kitų miestų sveikuoliai. „Maudynės lediniame vandenyje – atgaiva žmogaus kūnui ir sielai,“ – visi kaip vienas tikino maudynių dalyviai.

Ledinio vandens poveikis – unikalus, svarbiausia, mokėti tinkamai jį išnaudoti. Nerti į šaltį galima tik gerai apšilus: kūnui gavus fizinį krūvį, kraujagyslės ir kapiliarai išsiplečia, o tai – svarbiausias indikatorius, kad esate pasirengę. Teisingai panaudotas šaltis sukelia stiprų, tačiau teigiamą šoką organizmui: suteikus didelį impulsą centrinei nervų sistemai, išsiplėtusios įšilusio organizmo kraujagyslės bei kapiliarai impulsyviai susitraukia, tačiau tuo pačiu metu išskiriamas didelis adrenalino kiekis, visos ląstelės pradeda dirbti sinchroniškai ir efektyviai, atsistato širdies pulsas, atsikratoma toksinų pertekliaus. Po maudynių lediniame vandenyje kūno temperatūra susinormalizuoja, kraujagyslės vėl išsiplečia, o deguonies pernešimas į vidaus organus padidėja dvigubai.

Lietuvos sveikuolių sąjunga kviečia neprarasti sveikuoliško ritmo ir ragina prisijungti prie jau tradicinių tapusių 25 metrų eketės plaukimo varžybų Trakuose vasario 29 d.

https://www.facebook.com/events/1428650620627512/

Jūratė Marčiulaitienė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode