Sprogimas

Vienas iš rokenrolo pradininkų Little Richardas (Litl Ričardas), kurio, įspūdingi pasirodymai ir greito tempo kūriniai, tokie kaip „Tutti Frutti“ ir „Long Tall Sally“, žavėjo 6-ojo dešimtmečio klausytojus, mirė būdamas 87 metų, šeštadienį pranešė žurnalas „Rolling Stone“.

 

 

Leidinys citavo atlikėjo sūnų, sakiusį, kad mirties priežastis nėra žinoma.

Savo savitu balsu, pereinančiu į šaižų falcetą,  ir negailestingai pliekiamomis pianino trelėmis L. Richardas pakerėdavo minias ir suteikė įkvėpimo daugeliui kitų atlikėjų, įskaitant „The Beatles“. Jis transformavo bliuzą į naujo stiliaus rokenrolą – kartu su Fatsu Domino (Fatsu Dominu) ir Chucku Berry (Čaku Beriu).

Jo nešvanki 1955 daina „Tutti Frutti“, net kai jos gėjų sekso potekstės buvo prislopintos per radiją transliuotoje versijoje, tapo savotiška pirmąja salve, žymėjusia rokenrolo atėjimą į Amerikos gyvenimą.

Tuo metu, kai jo amžininkai stengėsi išlaikyti senamadišką orių muzikantų įvaizdį, L. Richardas stulbino po Antrojo pasaulinio karo atsigavusią Ameriką savo ekstravagantiškais spalvingais marškiniais, stiklo karoliukais išsiuvinėtais švarkais, plonyte ūsų juostele ir 15 cm aukščio Pompadur stiliaus šukuosena.

Nuo pat vaikystės šoumeno talentą demonstravęs muzikantas galėdavo skambinti pianinu, užkėlęs vieną koją virš klavišų, o per vieną legendinį koncertą Didžiojoje Britanijoje scenoje taip tikroviškai apsimetė negyvu, jog organizatoriai iškvietė gydytoją, tačiau L. Richardas „prisikėlė“ apstulbusių žiūrovų akivaizdoje.

L. Richardo elgesys per gastroles tapo dekadentiško rokenrolo muzikantų gyvenimo simboliu. Gerokai anksčiau, nei 7-o dešimtmečio atlikėjų audringi vakarėliai tapo įprastu dalyku, L. Richardas su malonumu pasakodavo apie orgijas, naktimis vykdavusias viešbučių apartamentuose, kur jis neretai duodavo valią savo biseksualiai aistrai arba stebėdavo kitus.

Tačiau L. Richardas buvo viena permainingiausių rokenrolo asmenybių ir niekada netapo aiškiu afroamerikiečių arba gėjų bendrijų simboliu.

Vienu metu jis atvirai – vertinant tų laikų standartais – kalbėdavo apie savo potraukį vyrams, bet vėliau pasinėrė į krikčionybę ir išsižadėjo savo homoseksualumo, vadindamas jį laikinu pasirinkimu.

Nors L. Richardas buvo vienas pirmųjų afroamerikiečių, įveikusių rasinę atskirtį, jaunesnės kartos juodaodės disko žvaigždės menkai tesidomėjo artistu, laikytu neatsiejamu nuo populiariosios baltųjų muzikos.

Šeštadienį paskelbus apie šio rokenrolo karaliaus mirtį greitai pasipylė pramogų pasaulio veikėjų pagarbos pareiškimai. Vienas iš grupės „Chic“ įkūrėjų Nile'as Rodgersas (Nailas Rodžersas) pareiškė apgailestaujantis dėl „tikro milžino netekties“.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

 

BNS

 

Budas.lt nuotrauka

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode