Sprogimas

Prancūzija ir Vokietija pirmadienį pasiūlė sukurti 500 mlrd. eurų fondą atkurti Europos Sąjungos ekonomikai, kuri dėl koronaviruso pandemijos išgyvena didžiausią pokario krizę.

„Siekdami palaikyti tvarų ekonomikos atsigavimą, kuris atkurtų ir sustiprintų augimą ES, Vokietija ir Prancūzija palaiko ambicingo, laikino ir tikslingo atkūrimo fondo sukūrimą“, – sakoma bendrame pranešime ir priduriama, kad jis bus iš dalies finansuojamas „skolinantis iš rinkos ES vardu“.

Lėšos iš šio fondo bus skiriamos „labiausiai nukentėjusiems sektoriams ir regionams“ 27 nares vienijančiame bloke.

Šalims, gausiančioms finansavimą, nereikės grąžinti šios sumos, sakė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas).

„Esame įsitikinę, kad dabar yra ne tik sąžininga, bet ir būtina skirti lėšų,.. kurias vėliau palaipsniui grąžinsime per kelis būsimus Europos biudžetus“, – sakė Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Šis planas žymi didelį Vokietijos, kuri iki šiol atmesdavo Ispanijos ir Italijos raginimus susitarti dėl ES bendro skolinimosi priemonės, pramintos „koronaobligacijomis“, poslinkį.

Vokietija, Nyderlandai ir kitos turtingos šalys laikė vadinamųjų koronaobligacijų pasiūlymą įsiskolinusių pietinių valstybių bandymu nesąžiningai pasinaudoti šiaurinių šalių fiskaline disciplina.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) savo ruožtu pagyrė Berlyno ir Paryžiaus pasiūlytą planą.

„Sveikinu konstruktyvų Prancūzijos ir Vokietijos pasiūlymą. Jame pripažįstamas ekonominių iššūkių, su kuriais susiduria Europa, mastas ir dydis“, – sakė EK, kuriai tektų įgyvendinti šį planą, pirmininkė.

Prancūzijos prezidentas pirmadienį taip pat pareiškė, kad stipresnė Europos koordinacija sveikatos klausimais privalo tapti prioritetu, ir pripažino, kad pirminio Bendrijos atsako į koronaviruso protrūkį nepakako.

E. Macronas bendroje nuotolinėje spaudos konferencijoje su Vokietijos kanclere Angela Merkel sakė, kad kai kurių ES šalių vienašališki žingsniai uždaryti sienas sudarė „liūdną Europos įvaizdį“.

„Europos sveikata turi būti mūsų prioritetas“, – teigė Prancūzijos lyderis.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

Paryžius, gegužės 18 d. (AFP-BNS).

Finansų ministerijos nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode