Parama dėkojame




Sprogimas

Estija ketvirtadienį mini Nepriklausomybės atkūrimo dieną.

Savo kreipimesi šios šventės proga parlamento pirmininkas Hennas Polluaasas (Henas Peluasas) priminė, kad prieš 29 metus „blogio imperija subyrėjo“, ir Estija paskelbė apie savo nepriklausomybės atkūrimą ir atsiskyrimą nuo ją okupavusios Sovietų Sąjungos.

 

„Estijos žmonės buvo kupini emocijų, išgirdę naujieną apie nepriklausomybės atkūrimą. Tankai paliko mūsų teritoriją. Baimė išsisklaidė. Blogio imperija subyrėjo. Lūkesčiai ir viltys dėl laisvės tapo realybe“, – sakė H. Polluaasas.

„Estų yra nedaug. Esame viena mažiausių tautinių valstybių pasaulyje. Turime išlaikyti tikėjimą savo valstybe, žmonėmis ir ateitimi bei siekti geriausio. Kaip buvo kuriant Estijos Respubliką ir atkuriant nepriklausomybę “, – sakė Estijos parlamento pirmininkas.

Ketvirtadienį Estijos Aukščiausiosios Tarybos Rugpjūčio 20-osios klubo vadovai padės gėlių ant mirusių kolegų kapų, vėliau rengiamas susitikimas, kuriame dalyvaus H. Polluaasas ir ministras pirmininkas Juri Ratas (Juris Ratas).

1991 metų rugpjūčio 20 dieną vienbalsiu sprendimu buvo atkurta Estijos Respublikos nepriklausomybė. Aukščiausiosios Tarybos nutarimu buvo nutraukta sovietų okupacija ir atkurta Estijos nepriklausomybė, įskaitant diplomatinių santykių su kitomis šalimis atkūrimą.

Atkurtą Estijos nepriklausomybę pirmoji pripažino Islandija.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

Talinas, rugpjūčio 20 d. (BNS).

Sputnik Lietuva nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto      tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode