Sprogimas

Protestuotojams įvairiuose Rusijos miestuose sekmadienį išeinant į gatves reikalauti įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno paleidimo, policija blokavo Maskvos ir kitų miestų centrus.

Sostinės gatvėse nuo ankstyvo sekmadienio ryto budi šimtai policininkų su riaušių malšinimo ekipuote, kurie riboja pėsčiųjų judėjimą miesto centre.

Taip pat buvo imtasi kai kurių beprecedenčių priemonių: Maskvos miesto valdžia uždarė kelias centrines metropoliteno stotis ir pakeitė viešojo transporto maršrutus.

Praėjusį šeštadienį dešimtims tūkstančių žmonių visoje šalyje protestavus prieš garsiausio prezidento Vladimiro Putino oponento suėmimą, opozicijos rėmėjai ragino antrą savaitgalį iš eilės dalyvauti demonstracijose.

Protestai Maskvoje ir Sankt Peterburge tik prasideda, tačiau nepriklausoma stebėjimo grupė „OVD-Info“ skelbia, jog visoje šalyje jau buvo sulaikyti mažiausiai 1 009 žmonės, įskaitant 142 protestuotojus Maskvoje. Per praėjusio savaitgalio protestus, grupės duomenimis, buvo sulaikyti per 4 tūkst. žmonių.

Policija 44 metų A. Navalną sulaikė sausio 17 dieną viename iš Maskvos oro uostų, nepraėjus nė valandai po to, kai opozicionierius sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. Kremliaus kritikas tvirtina, kad jį bandė nunuodyti Federalinė saugumo tarnyba (FSB) V. Putino nurodymu. Kremlius neigia bet kokį savo ryšį su šiuo incidentu.

Rusijos kalėjimų tarnyba (FSIN) tuomet pareiškė sulaikiusi A. Navalną už tai, kad jis pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas. Pats opozicionierius tą bylą laiko paskatinta politinių motyvų.

Teismas per posėdį, surengtą Maskvos priemiestyje Chimkuose esančiame policijos skyriuje, nurodė A. Navalną 30 dienų laikyti suimtą, nors Vakarų vyriausybės ragina jį paleisti. Pareigūnai aiškino, kad posėdis buvo surengtas nuovadoje, nes A. Navalnas esą neturėjo galiojančio COVID-19 testo rezultato.

„Žmonės pasipiktinę“

Sekmadienį protestų jau įvyko įvairiuose miestuose, įskaitant Vladivostoką, Tolimųjų Rytų uostamiestį, kur centrinėje aikštėje susirinko kelios dešimtys žmonių, nors policija prieš mitingą ją buvo uždariusi.

Keli tūkstančiai, kaip pranešama, susirinko į protestą Sibiro Novosibirsko mieste, nors oro temperatūra čia siekia minus 20 laipsnių pagal Celsijų.

Vietos politikė ir A. Navalno sąjungininkė Helga Pirogova naujienų agentūrai AFP pareiškė, jog sekmadienio protestas Novosibirske yra potencialiai didesnis už įvykusįjį prieš savaitę.

„Žmonės tebėra pasipiktinę tuo, kas vyksta“, – pareiškė ji.

Maskvoje protesto organizatoriai, atsižvelgdami į policijos pajėgų išsidėstymą, skelbia apie naujausius susibūrimo vietų pakeitimus, tuo tarpu AFP žurnalistai praneša, kad policija jau pradėjo sulaikyti žmones.

Šimtai žmonių žygiuoja per centrą, skanduodami „Laisvė!“ ir „Putinas vagis!“.

Antrame pagal dydį Rusijos mieste Sankt Peterburge policija blokavo Nevskio prospektą – pagrindinę miesto gatvę. AFP korespondentas praneša, jog centre pilna policijos automobilių.

„Visas centras yra užtvertas, – pareiškė į mitingą Sankt Peterburge su dukterimi atvykusi Natalija Grigorjeva. – Ir prieš ką yra visa tai, prieš savo pačių žmones?“

Rusijos valdžia paskelbė kelis įspėjimus, kuriuose paragino nedalyvauti rengiamuose nesankcionuotuose mitinguose ir protestuotojams pagrasino baudžiamaisiais kaltinimais.

Tuo tarpu A. Navalno žmona Julija sekmadienį socialiniame tinkle „Instagram“ paskelbė savo šeimos nuotrauką ir paragino rėmėjus pasistengti, kad jų balsai būtų išgirsti.

„Jeigu mes tylėsime, rytoj jie ateis [suimti] bet kurio iš mūsų“, – parašė ji.

Punkufer.hr nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode