Sprogimas

braziliBrazilų gelbėtojai ketvirtadienį lenktyniauja su laiku ieškodami gyvų žmonių tarp purvo srautų suverstų nuolaužų vaizdingame Petropolio mieste, kur smarkių liūčių sukelti katastrofiški potvyniai ir žemės nuošliaužos pareikalavo mažiausiai 104 gyvybių.

Miesto gatvės virto srauniomis upėmis, o daugelis namų buvo nušluoti antradienį šį turistinį miestą, esantį už 68 km į šiaurę nuo Rio de Žaneiro, užklupus smarkioms liūtims. Per tris valandas Petropolyje, įsikūrusiame kalvose virš Rio de Žaneiro, iškrito mėnesio kritulių norma. 

Dingusiais tebelaikomi dešimtys žmonių, todėl tikėtina, kad aukų skaičius dar augs. Ugniagesiai ir savanoriai darbuojasi tarp purvo srautų nuniokotų namų griuvėsių, stichijai ypač smarkiai smogus ant kalvų šlaitų įsikūrusiems lūšnynams.

 Tai naujausia stichinė nelaimė po virtinės pražūtingų audrų Brazilijoje pastaraisiais mėnesius. Pasak ekspertų, šie gamtos reiškiniai intensyvėja dėl klimato kaitos.

Trečiadienį vakare Rio de Žaneiro valstijos vyriausybė informavo, kad buvo išgelbėti mažiausiai 24 žmonės. Tuo metu Rio de Žaneiro prokuratūra pranešė, kad į dingusiųjų sąrašą įtraukti 35 asmenys.

Pareigūnų duomenimis, apie 300 žmonių buvo apgyvendinti laikinose prieglaudose, daugiausia mokyklose. Labdaros organizacijos ragino brazilus aukoti nukentėjusiesiems čiužinius, maisto produktus, vandenį, drabužius ir apsaugines kaukes.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip antradienį pliaupiant smarkiam lietui buvo užtvindytos Petropolio, XIX a. Brazilijos imperijos vasaros sostinės, gatvės. Galingi vandens srautai nešė automobilius, išrautus medžius ir beveik viską, kas pasitaikė kelyje. 

Istorinio miesto gatvėmis tekant sraunioms vandens upėms, vanduo visiškai užliejo daug parduotuvių.

Petropolio valdžia paskelbė „gaivalinės nelaimės padėtį“ šiame 300 tūkst. gyventojų turinčiame mieste, esančiame už 68 km į šiaurę nuo Rio de Žaneiro.

Miesto taryba taip pat paskelbė trijų dienų gedulą.

Valstijos gubernatorius Claudio Castro (Klaudiju Kastru) apsilankė nelaimės vietoje.

„Tai panašu į karo sceną. Neįtikėtina“, – sakė jis ir pridūrė, kad ši liūtis buvo smarkiausia nuo 1932 metų.

Gubernatorius gyrė gelbėtojus, sugebėjusiu „išgelbėti didelį skaičių žmonių, kol dar nebuvo per vėlu“.

Pareigūnai sakė, kad į nelaimės zoną buvo pasiųsta daugiau kaip 180 ugniagesių ir kitų gelbėjimo tarnybų darbuotojų. Jiems į pagalbą siunčiama 400 karių.

Petropolis pritraukia daug turistų, norinčių pailsėti nuo kaitros. Miestas garsėja žaluma, didingais pastatais, imperijos rūmais, kuriuose dabar įsikūręs muziejus, taip pat įspūdingu kraštovaizdžiu. 

Antradienį Petropolyje per tris valandas iškrito 258 mm kritulių – beveik tiek pat, kiek per visą praėjusį mėnesį.

Anksčiau šį mėnesį dėl liūčių sukeltų potvynių ir nuošliaužų šalies pietryčiuose žuvo mažiausiai 28 žmonės, daugiausia – San Paulo valstijoje ir šiaurę nuo Rio de Žaneiro esančiame regione.

2011 metų sausį daugiau nei 900 žmonių žuvo kalnuotame Rio de Žaneiro regione smarkioms liūtims sukėlus potvynių ir žemės nuošliaužų didelėje teritorijoje, įskaitant Petropolį ir gretimus miestus Nova Friburgą ir Teresopolį.

Prezidentas Jairas Bolsonaro (Žairas Bolsonaru), išvykęs vizito į Rusiją, per „Twitter“ parašė esąs informuojamas apie šią „tragediją“.

„Ačiū už jūsų solidarumo su Petropolio žmonėmis žodžius, – jis sakė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. – Tegul Dievas paguodžia [aukų] šeimas.“

Redaktorė Silvija Čibirienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode