Sprogimas

Vegetariški balandėliai

Reikės:

1 vidutinio dydžio kopūsto,

200-300 g raugintų kopūstų,

3 saldžiarūgščių obuolių,

1-2 šaukštų riebalų (sviesto arba aliejaus)

Įdarui reikės:

1 stiklinės virtų avinžirnių,

1 stiklinės virtų raudonųjų pupelių,

1 stiklinės virtų lęšių (rudųjų),

½ stiklinės bulguro (arba perlinių, grikių kruopų),

120-150 ml trintų pomidorų savo sultyse,

½ stiklinės graikinių riešutų,

2 šaukštų sviesto,

1 vid. dydžio svogūno,

2-3 skiltelių česnakų,

½ šaukštelio džiovintų raudonėlių,

druskos pagal skonį,

nedidelio ryšelio petražolių,

nedidelio ryšelio kalendrų ar bazilikų,

½ šaukštelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų.

Turbūt visi yra bent sykį gyvenime gaminę balandėlius. Aš pati labai juos mėgstu ir manau, kad tai vienas skaniausių lietuviškų patiekalų. Mano šeimoje balandėlis yra tikrasis vasaros hitas, gal ne kas antrą dieną juos valgome, bet tikrai dažnai. O šiuose balandėliuose nėra nė gramo mėsos. Taip, jie vegetariški, bet dėl to nė kiek ne prastesnio skonio. Receptas įkvėptas armėniškos virtuvės tradicinio patiekalo – Pasus Dolma. Ją gaminant į rauginto kopūsto lapus įvyniojamas ryžių, lęšių ir įvairių daržovių įdaras. Šiuose vegetariškuose balandėliuose taip pat yra raugintų kopūstų – įdare.

Didžiausiame puode išverdame kopūstą, nupjauname jo viršūnėlę taip, kad galėtume jį gražiai sau po lapą išnarstyti.

Imamės įdaro. Jį darysime iš ankštinių daržovių: avinžirnių, raudonųjų pupelių ir lęšių. Bet pradžioje imamės svogūno ir 2-3 česnako skiltelių – juose smulkiai supjaustome. Keptuvę įkaitiname, dedame į ją sviestą – pakepsime svogūnus ir česnakus. Kai viskas gražiai paskrunda, beriame į keptuvę vidutinio smulkumo bulgur kruopas. Jei jų neturite – ne bėda, tiks ir ryžiai, grikiai, perlinės ar kvietinės kruopos, tik jas reikėtų truputį apvirti prieš išlydint į keptuvę. Bulgur kruopų apvirti nereikia. Gražiai juos išbarstome ant svogūnų ir lengvai pakepiname (ši technika naudojama ir gaminant daugiaryžį), kruopos sušyla ir gražiai paskrunda.

Po kelių minučių į keptuvę dar dedame po stiklinę virtų raudonųjų pupelių, lęšių ir avinžirnių. Įdedame dosnų žiupsnį džiiovintų raudonėlių, viską išmaišome ir pasūdome. Pakepiname kelias minutes ir į šią draugišką kompaniją pilu stiklinę trintų pomidorų. Visi ingredientai yra virti, todėl ilgai kepti nereikia – leiskime viskam sušilti ir truputį pasitroškinti, kad bulgur kruopos išbrinktų ir masė sutirštėtų.

Kol viskas troškinasi ant mažos kaitros, pasiruoškime obuolius – balandėlius sluoksniuosime su jais ir raugintais kopūstais. Obuolius nulupame ir supjaustome skiltelėmis.

Keptuvėje jau turėjo nelikti drėgmės – ją išjunkime. Paskutinis akcentas – dau daug prieskoninių žolių. Šviežias petražoles ir bazilikus susmulkiname peiliu ir dedame į įdarą. Jei mėgstate, galite dėti ir kitų prieskonių – kalendros lapelių ar krapų. Dar vienas būtinas ingredientas, kad balandėliai būtų truputį armėniški – pusė stiklinės graikinių riešutų. Juos taip pat beriame į įdarą, išmaišome.

Vyniojame balandėlius. Į vieną kopūsto lapą dedame vieną gerą šaukštą įdaro, tuomet įvyniojame jį ir užlenkiame kraštelius po balandėliu. Iš tokio kiekio gausis tikrai daug balandėlių.

Sluoksniuojame. Kepimo indą padengiame raugintais kopūstais – jie apdovanos balandėlius smagia rūgštele ir kvapu. Tada dedame sluoksnį obuolių. Ant jų vieną prie kito, šonais susiglaudusius dėliojame balandėlius. Įpilame pusę stiklinės vandens. Viskas!

Jungiame Electrolux garinę orkaitę. Čia balandėliai vienu metu ir virs garuose, ir keps. Man toks balandėlių gamybos būdas kuo toliau, tuo labiau patinka – įpili vandens, užkaiti ir pamiršti

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode