Sprogimas

8 priežastys, kuo ypatingas graikinis jogurtas

 

Graikinis jogurtas skiriasi nuo kitų jogurtų, nes iš jo specialaus filtravimo proceso metu pašalinamos išrūgos. Išrūgos – skystis, kuriame yra laktozės – natūralus pieno cukraus. Graikinis jogurtas – populiarus pieno produktas. Tačiau ar jis jums naudingas?

Gaminant graikinį jogurtą, pienas fermentuojamas su gyvomis naudingų bakterijų kultūromis, rašo „Medical News Today“.

Filtruotame graikiniame jogurte yra mažiau cukraus nei įprastame piene. Pašalinus išrūgas gaunamas riebesnis, rūgštesnis jogurtas. Kai kurie gamintojai prideda tirštiklių į įprastą jogurtą ir jį parduoda, kaip „graikinį“. Bet tokio nauda sveikatai nėra tokia pati, kaip tikro graikinio jogurto.

Kuo graikinis jogurtas naudingas sveikatai:

   kalcis

   baltymai

   probiotikai

   jodas

   B12

1. Gerina kaulų būklę

Graikinis jogurtas stiprina kaulus, nes jame yra daug kalcio ir baltymų. Kalcis stiprina kaulus ir gali sumažinti osteoporozės riziką. Kaulams reikalingas pakankamas kiekis baltymų.

2. Mažina apetitą ir alkį

Graikiniame jogurte yra daug baltymų, todėl jo vartodami žmonės ilgesnį laiką jaučiasi sotesni. Moksliniai tyrimai rodo, kad daug baltymų vartojantys žmonės dienos metu gali valgyti mažiau. Kitas tyrimas parodė, kad daug baltymų vartojantys žmonės suvartoja mažiau kalorijų, todėl sparčiau lieknėja.

3. Skatina medžiagų apykaitą

Moksliniai tyrimai rodo, kad gausus baltymų vartojimas skatina žmones suvartoti mažiau kalorijų. Todėl naudinga kiekvieno valgymo metu suvartoti šiek tiek baltymų. Nors graikiniame jogurte gausu baltymų, vien tik toks jogurtas nepadės žmogui sudeginti daugiau kalorijų. Tačiau įtraukus graikinio jogurto į subalansuotą mitybą ir vartojant daugiau ląstelienos turinčių angliavandenių bei sveikų riebalų, svoris mažės ir gerės medžiagų apykaita.

4. Gerina žarnyno veiklą

Graikiniame jogurte yra probiotikų. Šios gerosios bakterijos padeda atkurti bakterijų balansą žarnyne. Tačiau naujausi tyrimai kelia abejonių dėl šios naudos. Gali būti, kad ne visi reaguoja į šias bakterijas vienodai. Šiais metais atliktas vienas tyrimas parodė, kad vieni žmonės yra atsparesni probiotikų poveikiui, o kiti į juos reaguoja labiau.

5. Gerina psichologinę būklę

Kai kurie moksliniai tyrimai leidžia teigti, kad daug probiotikų turinčio jogurto vartojimas yra naudingas žmogaus psichologinei sveikatai. 2016 metais atliktas tyrimas parodė, kad kasdien 100 gramų probiotinio jogurto ar probiotikų kapsulių vartoję žmonės jauti mažiau streso, nerimo ir buvo atsparesni depresijai už tuos žmones, kurie jų nevartojo. Manoma, kad toks poveikis yra susijęs su ryšiu tarp žarnyno ir smegenų ir žarnyno gebėjimo gaminti neurotransmiterius, kaip serotoninas ir dopaminas.

6. Didina raumenų masę

Maisto produktai, kaip antai, graikinis jogurtas, kuriuose daug baltymų, gali praversti norintiems didinti raumenų masę. Tyrimų duomenimis, tokie produktai didina raumenų masę žmonėms, kurie sportuoja su svarmenimis.

7. Mažina kraujospūdį

Graikinis jogurtas gali mažinti kraujo spaudimą. 2013 metais atlikta keturiolikos tyrimų, kuriuose dalyvavo daugiau nei 700 dalyvių, metaanalizė parodė, kad jogurtas padeda mažinti kraujo spaudimą. Tačiau tokios išvados nėra galutinės, nes kitas tyrimas, atliktas 2015 metais su 156 antsvorio turinčiais žmonėmis, parodė, kad jogurtas neturėjo poveikio kraujo spaudimui ir nesumažino širdies ir kraujagyslių sistemos ligų rizikos.

8. Mažina antrojo tipo diabeto riziką

Graikinis jogurtas mažina antrojo tipo diabeto riziką. Paminėtina, kad tokį poveikį turi tik toks jogurtas, o ne kiti pieno produktai. Su kuo galima valgyti graikinį jogurtą? Graikinio jogurto galima valgyti ryte, desertui su bananais ir šilauogėmis. Jo vietoje grietinės galima dėti į sriubas ar į troškinius. Įdėjus graikinio jogurto, padažas bus švelnaus skonio.

Technologijos.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode