Sprogimas

Paslėptos daržovės kepiniuose? 3 gardūs Beatos Nicholson receptai visai šeimai

Pratęstas karantinas – tikras iššūkis, kai kalba pasisuka apie maisto gamybą namuose. Kaip pasigaminti ne tik kažką gardaus, bet ir palankaus sveikatai? Kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson pataria – „paslėpkite“ daržoves kepiniuose! Manėte, kad burokėliai, morkos, cukinijos, kalafiorai ar saldžiosios bulvės puikiai dera tik salotose? O kaip jums pasiūlymas – daržovės desertui? Pabandykite daržoves integruoti keksiukuose, kurie patiks tiek mažiems, tiek dideliems. Daržovės kepinius suminkština, suteikia natūralaus saldumo, daugiau spalvų, o svarbiausia – tokius kepinius pagaminti labai greita ir paprasta.

„Kodėl pomėgis ledams, saldumynams ir blynams auga, o meilė brokoliams, špinatams ir cukinijoms buvusi tokia pastebima, kai kūdikiui buvo vieneri, ima ir išgaruoja? Ar tai auklėjimo spraga, ar netinkamas pavyzdys? Aš manau, kad reikia nurimti ir negrąžyti rankomis, nes situaciją išspręsti gali tik skanūs receptai su daržovėmis. Visi vaikai (o ir ne tik vaikai!) mėgsta keksiukus. Jei įpras juos valgyti gausiai praturtintus daržovėmis, pamėgs ir tai darys visą gyvenimą. Svarbiausia bandyti ir kurti, nes niekad nežinai, kuris receptas taps jūsų šeimos mėgstamiausias“, – teigia kulinarinių knygų autorė.

Kodėl verta daržovėmis praturtinti kepinius?

  • Daržovės suteikia minkštumo, purumo ir lengvumo.

  • Kepiniams su daržovėmis paprastai reikia mažiau riebalų, nes kepimo metu jos išskiria vandenį.

  • Daržovės suteikia natūralaus saldumo, todėl galite naudoti mažiau pridėtinio cukraus.

  • Kepiniuose daržovės beveik nejuntamos. Todėl jeigu jūsų mažieji žalių daržovių nemėgsta, galbūt jas su pasimėgavimu suvalgytų keksiukų formatu. 

Kokie miltai tinkamiausi kepiniams su daržovėmis?

Dėl daržovių išskiriamo vandens, tokiems kepiniams ypač tinka visų grūdo dalių miltai. „Malsenos“ kepinių technologė Rima Gerulaitienė tikina, kad svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti.

„Kvietiniai visų grūdo dalių miltai suteikia kepiniams šiek tiek riešutų skonio ir tankią, tvirtą tekstūrą. Todėl jie ypač tinka deriniuose su daržovėmis, nes sugeria šių išskiriamą drėgmę. Tačiau nebijokite išbandyti ir kitų miltų alternatyvų, pavyzdžiui, grikių miltai turi „sunkią“ struktūrą, tačiau jie puikiai dera tiek su vaisiais, tiek ir su saldžiomis daržovėmis, kurios šiuos miltų kepinius suminkština ir suteikia lengvumo. Taip pat galite išbandyti ruginius miltus, kurie tinka ne tik duonai, bet ir desertams – jie suteikia subtilesnę tekstūrą. Tiesa, paprastai visų grūdo dalių miltų, dėl jų savybės sugerti drėgmę, reikia kiek mažiau, nei receptuose nurodyta įprastų kvietinių“, – sako specialistė. 

B. Nicholson priduria, kad su daržovėmis puikiai „draugauja“ ir speltos viso grūdo dalių miltai: jie puikiai tinka visiems kepiniams, net biskvitams, ir atskuba į pagalbą grikių, rugių ir avižų miltams, nes juose mažiau glitimo. Svarbiausia prie šių miltų pratintis pamažu: iš pradžių į mėgstamus kepinius įmaišykite jų po šaukštą, kol skonis taps jums įprastas.  

3 spalvingos ir maistingos keksiukų idėjos su daržovėmis 

Jeigu pritrūkote idėjų, ką gardaus ir maistingo pasigaminti, išbandykite B. Nicholson ir „Malsenos“ sukurtus spalvingus keksiukų receptus, kurie patiks tiek mažiems, tiek dideliems. Į šias keksiukų „dirbtuves“ įtraukite visą šeimą ir supažindinkite vaikus su naujais daržovių skoniais.

Daržoviniai keksiukai su visų grūdo ruginiais miltais

„Šie nesaldūs keksiukai pradžiugins ne tik per pusryčius: juos galima neštis ir į iškylą ar valgyti kaip bandelę prie sriubos. Tarkuota cukinija, džiovinti pomidorai suteikia lengvumo ir drėgnumo”, – sako B. Nicholson. 

Reikės: 120 g visų grūdo ruginių miltų, 120 g kvietinių miltų, 100 g sviesto (arba 100 ml aliejaus), 50 g tarkuoto kietojo sūrio, 100 g fetos, 1 nedidelės cukinijos, 3 kiaušinių, 1 šaukšto grietinės, saujos saulėje džiovintų pomidorų, 1 a. š. raudonėlio, 1,5 a. š. sodos, 0,5 a. š. kepimo miltelių, druskos.

Dideliame dubenyje kiaušinius išplakame su šaukštu grietinės ir dosniu žiupsniu druskos. Pamažu pilame ir įplakame ištirpintą sviestą arba aliejų. Įberiame šaukštelį raudonėlio. Abiejų rūšių miltus sumaišome su kepimo milteliais ir soda, beriame į kiaušinių plakinį vis maišydami.

Cukiniją sutarkuojame burokine tarka ir įmaišome į tešlą. Į ją dedame ir pasmulkintus saulėje džiovintus pomidorus, beriame tarkuotą sūrį ir gabalėliais sutrupintą fetą. Pilame į keksiukų formeles. Kepame 180 °C orkaitėje 30-35 min.

Šokoladiniai grikių miltų keksiukai su burokėliais

„Grikiai myli burokėlius! Tad kodėl jų nesuporavus ir desertiniuose kepiniuose? Šie keksiukai sunkūs bei drėgni ir  kiek primena mūsų visų mylimą šokoladainį. O jei ne purpurinis spalvos keksiukų vidus, niekas nė neįtartų, kad kepinyje paslėpėte burokėlius. Beje, šie keksiukai nėra labai saldūs, tad jei esate smaližiai, padidinkite cukraus arba medaus kiekį”, – tikina B. Nicholson.

Reikės: 120 g visų grūdo grikių miltų, 120 g kvietinių miltų, 150 g virtų burokų, 100 g kokosų aliejaus (arba sviesto), 3 kiaušinių, 70 g kakavos, 50 g juodojo šokolado, 3 kupinų šaukštų medaus arba 4 šaukštų rudojo cukraus, 1 a. š. sodos, 0,5 a. š. kepimo miltelių, žiupsnio druskos. Glaistui: 80 g juodojo šokolado, 1 a. š. kokosų aliejaus. Papuošimui: džiovintų spanguolių.

Virtus burokėlius sutarkuojame smulkia tarka. Kokosų aliejų arba sviestą pašildome su medumi, kol viskas suskystėja ir susimaišo. Kiaušinius lengvai išplakame. Į kiaušinių plakinį pilame kiek atvėsintą lydytą sviestą su medumi ir dar lengvai paplakame. Sudedame burokėlių tyrę ir išmaišome.

Miltus sumaišome su kepimo milteliais, soda ir kakava. Įmaišome šiuos sausus ingredientus į burokėlių ir kiaušinių masę. Į tešlą įmaišome smulkiais gabalėliais pjaustytą šokoladą. Tešla bus klampi ir tiršta.

Tešlą dedame į keksiukų formeles. Kepame 180 °C orkaitėje 25-30 min. Glaistui šokoladą ištirpiname su kokosų aliejumi. Pilame po šaukštelį šio glaisto ant iškeptų pravėsusių keksiukų. Puošiame džiovintomis spanguolėmis.

Keksiukai su morkomis, obuoliais ir saulėgrąžomis

„Tai keksiukai, kurie tiesiog negali nepavykti! Skonis praturtintas obuoliais, saulėgrąžų sėklomis ir morkomis. O viską užbaigia avižiniai miltai, kurie turi mažiau glitimo ir yra maloniai salsvo skonio, tad puikiai dera ir su vaisiais, ir su saldesnėmis daržovėmis”, – tikina recepto autorė.

Reikės: 1 pakelio „Beatos virtuvė“ mišinio keksiukams, 140 ml aliejaus (arba išlydyto sviesto), 170 g šalto vandens, 2 obuolių, 2 morkų, didelės saujos lukštentų saulėgrąžų, šaukštelio cinamono.

Morkas sutarkuojame smulkiai, obuolius supjaustome kubeliais. Į dubenį supilame miltinį mišinį keksiukams, suberiame cinamoną ir nuolat maišydami supilame vandenį ir aliejų (arba išlydytą sviestą). Išmaišome iki vientisos masės. Į tešlą suberiame tarkuotas morkas ir obuolius, saulėgrąžas (šiek tiek jų pasiliekame paviršiui apibarstyti), išmaišome, kad viskas tolygiai pasiskirstytų.

Tešlą išpilstome į keksiukų formeles, viršų pabarstome likusiomis saulėgrąžų sėklomis. Kepame apie 25-30 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.

Agnė Kalinkaitė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode