Sprogimas

Valgomos puokštės – puiki idėja kalėdinei dovanai: kaip jas pagaminti namuose?

Vienas geriausių būdų per Kalėdas parodyti išskirtinį dėmesį artimiems žmonėms – įteikti jiems rankų darbo dovaną, leidžiančią jų gavėjams pasijusti itin svarbiems. Viena tokių dovanų idėjų – valgomos puokštės, kuriose vietoje gėlių naudojami įvairūs maisto produktai. Prekybos tinklo „Rimi“ maisto technologė Lina Barčaitė sako, kad valgomoms puokštėms galima naudoti beveik visus produktus, tad gamyboje verta pasitelkti fantaziją ir netikėtas kombinacijas – ne tik saldžias, bet ir aštrias ar sūrias. Ekspertė dalijasi patarimais, kaip tokias puokštes pasigaminti namuose.

Būdas sutaupyti

Išaugusios išlaidos paskatino žmones ieškoti kūrybiškesnių būdų sutaupyti, o tai itin aktualu artėjant Kalėdoms. Nors rankomis pagamintos dovanos pirmiausia asocijuojasi su įdėtomis pastangomis ir dėmesiu, jos taip pat gali tapti puikiu būdu išleisti mažiau.

„Kalėdos yra tas metas, kai norisi nustebinti draugus, šeimos narius ar kolegas, bet tikrai neturite jausti kaltės, jei šiuo laikotarpiu nusprendėte pataupyti. Neišleidžiant daug pinigų galite artimiesiems įteikti pačių pagamintas valgomas puokštes, panaudodami ir kasdienius produktus – daržoves, vaisius, saldumynus ir pan. Tokioje dovanoje svarbiausiu akcentu tampa ne kaina, bet jūsų kūrybiškumas, originalumas bei pastangos“, – sako „Rimi“ maisto technologė Lina Barčaitė.

Pasak L. Barčaitės, didžiausiu tokių dovanų privalumu tampa tai, kad skirtingas puokštes galima pagaminti pagal kiekvieno skonį. „Vieni žmonės per Kalėdas mėgsta gauti ir valgyti saldumynus, kitiems labiau patinka riešutai ar brandintas sūris, o treti labiau mėgaujasi gurmaniškais pasaulio virtuvių padažais. Prieš gamindami tokią puokštę artimam žmogui įvertinkite, kas jį nudžiugintų labiausiai ir kokie produktai bus iš tiesų panaudoti“, – sako maisto technologė.

Norintys sutaupyti greitai negendančius ingredientus puokštėms gali įsigyti iš anksto – vykstant akcijoms. „Taip pat verta užsukti į el. parduotuvę „Rimi.lt“, kur nuolat taikomos įvairios sezoninių prekių nuolaidos. Elektroninė parduotuvė patogi ir tuo, kad čia galima lengvai palyginti įvairias panašių produktų kainas, paieškoti pigesnių variantų, tokių kaip privačios etiketės „Rimi Basic“ prekės, kurios yra puikios kokybės, bet pigesnės. Be to, naršydami virtualiai, greičiau rasite veganiškus ar ekologiškus produktus, kurių pasirinkimas yra išties didelis, taip pat anksti sužinosite apie laukiančias kalėdines akcijas, kurios ruošiamos visoms prekių kategorijoms.“  

Ekspertė pasakoja, kad „Rimi.lt“ yra ir specifinių, jau išpopuliarėjusių nuolaidų, kurios galioja kartą ar du per mėnesį, pirmadieniais, tik perkantiems elektroninėje parduotuvėje. „Tai geras būdas nusipirkti tikrai būtinų prekių, nesusigundant spontaniškais pirkiniais, kaip kartais atsitinka fizinėse parduotuvėse.“

Puokščių įvairovė

Nors galima pagaminti daugybę įvairių valgomų puokščių variacijų, L. Barčaitė siūlo kelias idėjas, kuriomis per šias Kalėdas galima nustebinti savo artimuosius: „Išskirčiau kelias puokščių kategorijas: tai saldžios, nesaldžios ir mišrios puokštės. Jei norite per Kalėdas puokštę įteikti smaližiui, puikiu variantu tampa naminių meduolių ar varškės spurgų puokštė. Ieškantys sveikatai palankesnės saldžios puokštės versijos, gali įteikti vaisių ar daržovių puokštę. Tuo tarpu nesaldų maistą mėgstantiems siūlyčiau dovanoti temines puokštes su jų mėgstamos pasaulio virtuvės ingredientais. Pavyzdžiui, meksikiečių virtuvės mėgėjo puokštėje gali atsidurti tortilijos, kukurūzai, prieskonių mišiniai. Žinoma, tokiu atveju visi produktai turi būti komponuojami jų neišpakuojant.“

L. Barčaitė pasakoja, kad lengviausia visus maisto produktus paversti puokštėmis naudojant kelis metodus. „Kaip ir gėlės, taip ir valgomos puokštės gali būti įteikiamos skirtinguose įpakavimuose. Namuose lengviausia tam pasitelkti cilindro formos dėžutes su floristine puta, kuriose jau esame įpratę matyti gėlių kompozicijas, arba medinius pagaliukus, prie kurių pritvirtinami maisto produktai apsukami popieriumi. Tam, kad puokštės būtų tvirtesnės, galima naudoti karštus klijus“, – siūlo L. Barčaitė.

Maisto technologė dalijasi dar viena idėja kalėdinei puokštei, kuri tiks bene kiekvienam žmogui – imuniteto stiprinimo puokštės receptu. „Žiema yra tas metas, kai daugiau žmonių peršąla, atgyja įvairūs virusai, tad reikia labiau rūpintis savimi. Tad puokštė, kurioje bus citrinų, imbiero, medaus ir kitų vitaminais gausių ingredientų tikrai bus naudinga“, – sako ji. 

Citrinų, imbiero ir medaus puokštė

Reikės:

  1. Norimo kiekio citrinų, imbiero, česnako galvučių, žalių obuolių;
  2. Kelių mažų stiklainiukų medaus;
  3. Žolelių (čiobrelių, rozmarinų, mėtų);
  4. Guminių gumelių;
  5. Ilgų medinių ar bambukinių pagaliukų;
  6. Lipnios juostos;
  7. Dovanų popieriaus (tinka ir šilkinis, tampomas popierius) ir juostelės. 

Gaminimas:

Prie medaus stiklainiuko šono lipnia juosta pritvirtinkite kelis medinius pagaliukus – stiklainis turi tvirtai laikytis laikomas už pagaliukų. Citrinas, imbierus, česnakus, obuolius atskirai po vieną išilgai paverkite ant medinių pagaliukų. Visi produktai tokiu būdu atstoja gėlių žiedus, o pagaliukai – kotelius. Prie pagaliukų pritvirtintus produktus komponuokite puokštę. Sukomponavę patinkančią kompoziciją, visus pagaliukus sutvirtinkite gausiai aprišdami gumelėmis, kad puokštė neiširtų. Gumelėmis aprištus kotelius papildomai sutvirtinkite lipnia juosta.

Pagamintą puokštę apsukite norimu popieriumi, jį sutvirtinkite lipnia juosta. Apriškite dovanų juostele. Į puokštės vidų tarpuose prikaišiokite šviežių žolelių, kad puokštė įgautų gyvumo ir kvapo. Puokštę geriausia dovanoti tą pačią dieną arba nedėti žolelių iki dovanojimo dienos, nes jos suvys.

Autorės nuotr.



Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode