Retas lietuvis, minėdamas Užgavėnes, praleidžia progą pasigaminti ar pasivaišinti blynais. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo, kad tautiečiai blynus Užgavėnių laikotarpiu ne tik gamina namuose, bet ir gausiai juos perka parduotuvėse. O su norinčiais artimuosius nustebinti išskirtinio skonio blynais dalijamės trimis „Maximos“ maisto gamybos ekspertės Brigitos Baratinskaitės siūlomais receptais.
Lietuviško daržo pažiba – burokas: kaip išsaugoti naudingiausias savybes?
Lietuvių pamėgtas burokas – tikrai galinga daržovė. Ir labai lietuviška. Ją tautiečiai deda visur: į sriubą, salotas, sviestą, saldainius ir net į biskvitą. Nuo Viduržiemio jūros krantų pasiekęs lietuviškas žemes, jis čia gerai prigijo, o šeimininkės ir virėjai pamėgo nestipraus skonio, ryškios spalvos daržovę, kuri puikiausiai atlaikydavo šaltas žiemas vėsiame rūsyje ar uždengta šiaudais, lauke, po žemėmis. Visi su burokėlių sultimis elgtis reikėtų atsargiau, sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė.
Riešutiniai saldainiukai
Kai norisi valgyti saldžiai ir gali sau leisti.
Dauguma kartais susimąstome, kad per daug piktnaudžiaujame saldumynais. Na, bent jau aš – tikrai ne išimtis. Turiu ką nors saldaus suvalgyti ryte prie kavos, bet pradeda graužti sąžinė. Nutariau su savo sąžine susitarti ir pasidaryti tokių saldėsių, kuriuose nėra bent tiesioginio cukraus. Taigi, štai mano gaminami riešutiniai saldainiukai.
Kepsnių blizgis
Kepsnių blizgis
200 g tikro arba dirbtinio medaus trintuvu (blenderiu) suplakti su 50 g sojos padažo, 30 g balzamiko ir 30 g garstyčių. Tepti ant kepamų kepsnių teptuku.
Baklažanai su česnakine varške
Receptas toks paprastas, kad, jei baklažanai sode ar darže ir neauga, tai galima bent vieną nusipirkti parduotuvėje. Taigi:
Kepintos ankštinės pupelės
Ankštines pupeles (ankštinius žirnelius) nepatariu virti, - greitai ištęžta. Jas geriausiai gaminti pagal paprastą ir labai lengvą receptą. Taip pagamintas ankštines pupeles net iki tol nemėgę, bet paragavę, puola jas valgyti. Vaikai be išimties ypač pamėgsta taip pagamintas ankštines pupeles...
„Uriga“ sūrelis sugrąžina į vaikystę
Tuo metu, kai parduotuvių lentynose pasirodė pirmieji varškės sūreliai, basas lakstei po kiemą ir taškeisi po balas... Kai grynas oras buvo nuolatinis palydovas, o vakaras užklupdavo maloniu nuovargiu po kasdienių dienos stebuklų... Kai ryte pažadindavo mamos kepti blynai arba dar geriau - ant stalo rasdavai varškės sūrelį, įvyniotą į raudonai rudą sviestinį popierėlį. Daug kas pasikeitė, bet visų pamėgtas skonis išliko tas pats.
Restoranas Vilniuje – senosios Baltijos virtuvės židinys
Senoji Baltijos virtuvė (tiek maistas, tiek valgymo kultūra) – daugiakultūris reiškinys, priklausęs nuo turimų pajamų ir padėties visuomenėje. Patyrinėjus valstiečių, bajorų, miestiečių, didikų, valdovų valgiaraščius išryškėja skirtingi maitinimosi įpročiai. Tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį ir į kiekvieną laikmetį atskirai tam, kad būtų galima susidaryti kuo tikslesnį senosios Baltijos virtuvės vaizdą.
Sveikesni desertai – ko vertėtų atsisakyti?
Turbūt daugelis žmonių negali gyventi be saldumynų, pyragų, bandelių ir kitokių miltinių patiekalų, kurie puikiai dera prie kavos puodelio. Taip, skanu. Tačiau naudos iš tokių produktų mūsų organizmui jokios. Be to, taip sulėtinama medžiagų apykaita, prisideda papildomų kilogramų, o ir dažnas miltinių patiekalų vartojimas nepridės ir sveikatos. Tačiau ką daryti, jei kartais taip norisi deserto ar gardaus pyrago? Apie tai kuo pakeisti įprastus miltus ir kokių produktų derėtų vengti pasakoja „ Žaliosios dėžutės “ atstovė Rima Novikevičiūtė. Rima yra diatetikos studentė, maisto tinklaraščio „Wase taste“ kūrėja.
Gaivios arbūzų ir fetos salotos
Paruošimo laikas:
Apie 10 min.
Porcijų skaičius:
2
Konservuotos cukinijos žiemai
Paruošimo laikas:
Apie 1 val.
Porcijų skaičius:
12
Lietuvoje populiarėjantis riešutų sviestas – tiek pusryčiams, tiek maistingam užkandžiui
Amerikoje populiarus riešutų sviestas intensyviai skinasi kelią ir į lietuvių virtuvę. Tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorės Bertos Garuckės teigimu, tautiečiai po truputį įvertina šio valgio naudą ir randa vis daugiau jo panaudojimo būdų (pavyzdžiui, kad ir pagardinant paprasčiausius blynelius).
Pats paprasčiausias natūralus agurkų rauginimo būdas (be cukraus ir acto)
Paruošimo laikas:
Apie 20 min.
Porcijų skaičius:
6
Cukinijų piršteliai su sūriu
Paruošimo laikas:
Porcijų skaičius:
6
Dešrainis – paprastas ir greitas vasaros užkandis, nusipelnęs tarptautinio pripažinimo
Liepos 23 d. visame pasaulyje švenčiama Tarptautinė dešrainių diena. Manoma, kad šis patiekalas atsirado Europoje, Vokietijoje.
Naujausias tyrimas patiks kavos mėgėjams: galite gerti iki 25 puodelių per dieną ir būti ramūs
Mokslininkai nustatė, kad žmogaus organizmas reaguoja panašiai, kai išgeriate didelį kavos kiekį ir, kai mažiau nei puodelį per dieną.
Tie, kurie per dieną išgeria iki 25 kavos puodelių, gali būti ramūs – mokslininkai sako, kad toks kiekis širdžiai nekenkia, rašo Sky News.
5 dalykai, kuriuos reikėtų žinoti kiekvienam kavos mėgėjui
Kava daugeliui iš mūsų yra tapusi kasdienybės palydove – šis gėrimas dažnai pasirenkamas ir sunkiais rytais, ir diskusijose su draugais, ir darbo pertraukų metu. Gurmanai įsitikinę, kad kavos paruošimas yra menas, kuris reikalauja įgūdžių ir tam tikrų niuansų išmanymo, tačiau iš tiesų, norint mėgautis puikaus skonio gėrimu, tereikia žinoti kelis esminius dalykus, kuriuos šį kartą ir aptarsime.
Artėjant vasarai – naujas desertas: studentės iš Kauno sukūrė šaltibarščių ledus
Vasaros simboliu tapę šaltibarščiai užburia ne tik ryškiomis spalvomis, bet ir skoniu. Šis patiekalas net šaltuoju metų laiku kviečia prisiminti vasarą, o dėl įvairių variacijų – niekaip neatsibosta. Kauno kolegijos studentės siūlo netikėtą alternatyvą – šaltibarščių ledus, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Prasidėjo lietuviškų pomidorų sezonas: valgyti siūlo kasdien ir po daug
Jau tapo įprasta, kad sulaukus balandžio parduotuves užplūsta šviežias lietuviškų pomidorų derlius. Tiesa, kasmet tikslus jo pasirodymo laikas priklauso nuo gamtinių sąlygų, tačiau šis pavasaris jau džiugina pirkėjus ką tik nuskintais vietos augintojų pomidorais. Būtent švieži, gerai sunokę pomidorai yra patys vertingiausi dėl juose esančių maistingųjų medžiagų ir bene labiausiai mėgstami gaivaus skonio išsiilgusių pirkėjų, rašome pranešime žiniasklaidai.
Dieną pradėkite kitaip: pasigaminkite sveikuoliškų vaflių
Kai kalbame apie vaflius dažniausiai galvojame apie saldžius, aplietus karštu šokoladu, grietinėle ir braškėmis. Tačiau retas pagalvoja, kad vaflius galima pasigaminti ir nesaldžius, kurie puikiai tiks pusryčių ar vakarienės stalui, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Tarptautinė paelijos diena: kaip atsirado šis patiekalas?
Šiandien pasaulis mini tarptautinę paelijos dieną. Paelija laikoma nacionaliniu ispanų patiekalu, turėjusiu svarbią įtaką tautos tradicijoms. Jis kildinamas iš Valensijos miesto, o paelijos atsiradimo istorijų ispanai žino bent tris.
Pagal pirmąją, ispanams nelabai malonią versiją, patiekalą išrado maurų karaliaus tarnai. Viską, kas liko po arabų užkariautojų puotos – mėsą, žuvį ir jūrų gėrybes – alkani ispanai surinko ir sumaišė su ryžiais.
Perlinių kruopų salotos su paukštiena
Paruošimo laikas:
Apie 30 min.
Porcijų skaičius:
5
Ingredientai:
Perlinės kruopos, 1 stikl.
Graikiškos makaronų salotos
Paruošimo laikas:
Apie 30 min.
Porcijų skaičius:
4
Ingredientai:
Burokėlių salotos su džiovintomis slyvomis
Paruošimo laikas:
Apie 10 min.
Porcijų skaičius:
2
Ingredientai:
Virti burokėliai, 3 vnt.
Džiovintos slyvos, 6 vnt.
Purūs amerikietiški blynai su medumi
Paruošimo laikas:
Apie 20 min.
Porcijų skaičius:
2
Ingredientai:
Kiaušinis, 1 vnt.
Pienas, 120 ml
Medus, 20 gr.
Kvietiniai miltai, 80 gr.
Italija lėkštėje: lengvai pagaminamas vyšnių pyragas
Italai labai mėgsta vyšnias ir turi posakį „una ciliegia tira l’altra“ (liet. viena vyšnia traukia kitą; tai yra, neįmanoma suvalgyti tik vienos vyšnios). Vyšnių rūšių yra pačių įvairiausių, o Toskanos miestelyje Laryje net vyksta vyšnioms skirtas festivalis. Minėdami vyšnių pyrago dieną, pasigaminkite šį gardų desertą pagal itališką receptą.
Maistą išmetame dėl įpročio persivalgyti? Patarė, kaip panaudoti besibaigiančio galiojimo maistą
Lietuvoje kasmet išmetama 581 tūkst. tonų maisto, nepaisant to, kad jo pagaminimui reikia vis daugiau ariamos žemės plotų, darbo jėgos, laiko, vandens, kuro, transportavimo ir kitų išteklių.
Vaikų pusryčiai: ką daryti, kad kiekvienas rytas netaptų karu virtuvėje?
Sveiki pusryčiai – svarbi dienos pradžia kiekvienam – tiek suaugusiajam, tiek vaikui. Tačiau dažnai mažųjų nenoras valgyti sukelia daug streso tiek tėveliams, tiek ir patiems vaikams. O pusryčiauti būtina. Kaip elgtis, kad kiekvienas rytas netaptų karu virtuvėje –pranešime spaudai patarimus ir du gardžių pusryčių receptus pateikia mitybos specialistė Raminta Bogušienė.
Raugintas maistas: pasaulį užkariaujanti tendencija atkeliauja į Lietuvą
Maisto tendencijų prognozuotojai ir stebėtojai vieningai sutaria, kad rauginimas – tai viena ryškiausių 2019-ųjų metų maisto sektoriaus tendencijų. Ši mada pamažu atkeliauja ir į Lietuvą, tačiau, pasak rauginimo specialistės Ievos Šidlaitės, lietuviai dar nepakankamai supranta raugintų produktų vertę. Lietuvoje rauginti produktai – nieko neįprasto, nes daugelis juos valgo kasdien, todėl kartais pamirštama didžiulė jų naudą organizmui.
Sutramdyti po švenčių padidėjusį apetitą padės 5 paprasti ir skanūs gėrimai
Po švenčių ištampytas skrandis prašo maisto? Dieta netaps slegiančia našta, jei laikysitės vienos mažos gudrybės: gerkite kada panorėję, tačiau ne bet ką. Siūlome keletą variantų, kurie padės nuslopinti alkį nieko nesuvalgius.