Sprogimas

Japonija vis plačiau atveria duris lietuviškiems maisto produktams

Viena didžiausių žemės ir maisto ūkio produktų importuotojų pasaulyje – Japonija – domisi ir Lietuva, ir mūsų maisto produktais. Šioje šalyje Lietuvos žemės ūkio ministerija (ŽŪM) kartu su Lietuvos ambasada Japonijoje bei Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba japonų pageidavimu surengė papildomų seminarų ciklą apie Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų sektorių. Ypatingas dėmesys juose skirtas jautienos gamybos ir pieno perdirbimo pramonei.

Tokijuje ir Hiratsukos mieste įvykusiuose seminaruose dalyvavo Japonijos importuotojai, prekybos rūmų, Lietuvos–Japonijos verslo centrų atstovai, itin susidomėję lietuviška produkcija ir ieškantys iškirtinės kokybės. Kaip žinia, japonai linkę mokėti brangiau už geresnės kokybės produktus. Beje, ne vienas jų prisipažino jau puikiai žinantis lietuviško maisto skonį. ŽŪM ES ir tarptautinių reikalų departamento direktorius Rolandas Taraškevičius seminaro dalyviams pristatė Lietuvos pieno pramonę ir jos galimybes gaminti aukštos pridėtinės vertės ir nišinius produktus, pabrėždamas jų kokybę bei įvairovę. Auditorijai buvo skirtas japonų kalba išleistas ŽŪM leidinys apie Lietuvos žemės ūkio ir maisto pramonę, taip pat surengta  lietuviškų maisto produktų degustacija.

ŽŪM, veterinarijos specialistai susitiko ir su Japonijos žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės ministerijos Tarptautinių reikalų departamento Regioninių reikalų skyriaus direktoriumi Osamu Hashiramoto. „Japonai patys pabrėžia, kad Lietuva tapo išties labai matoma. Nors politiniai dvišaliai ryšiai tarp šalių pastaraisiais metais itin intensyvūs, tai buvo vienas pirmųjų susitikimų su tiesiogiai tarptautinio bendradarbiavimo sritis kuruojančiais ekspertais. Aptarėme ir šiuo metu vykstančias labai svarbias ES ir Japonijos derybas dėl laisvosios prekybos sutarties, kuriose ypač didelis dėmesys skiriamas abiejų pusių žemės ūkio ir maisto produktų patekimo į rinkas sąlygoms“, – sako R. Taraškevičius.

Japonija yra viena iš naujų prioritetinių Lietuvos eksporto rinkų. Delegacijos atstovai pasidžiaugė nuosekliai augančiomis lietuviškų žemės ūkio ir maisto produktų apimtimis. Lietuva jau turi leidimus į Japoniją eksportuoti pieno, kiaušinių ir žuvininkystės produktus. Susitikime su Japonijos žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės ministerijos veterinarijos ekspertais aptarta Lietuvos eksporto leidimų situacija dėl jautienos ir paukštienos. „Šiuo metu veterinarinio sertifikato dėl jautienos suderinimas yra baigtas.  Tikėtina, kad  leidimai eksportuoti jautieną ir panašiu metu paukštieną Lietuvai bus suteikti jau 2017 m. pradžioje“, – gera žinia pasidalijo Lietuvos delegacijos vadovas R. Taraškevičius. 

Minėtojo susitikimo metu taip pat buvo aptarti nauji pieno produktų importo į Japoniją tvarkos pasikeitimai, kurie bus taikomi nuo kitų metų lapkričio 1 d. Japonijos žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės ministerija svarsto galimybę perkelti Lietuvą į laisvų nuo snukio ir nagų ligos valstybių sąrašą, taip palengvinant tolesnį pieno produktų eksportą.

Lietuvos delegacija susitiko ir su Malaizijos bei Indonezijos ambasadų pareigūnais, atsakingais už žemės ūkį, su kuriais aptarė žemės ūkio ir maisto produktų eksporto galimybes. Bendri tarptautiniai klausimai, aktualūs Europai ir kartu Lietuvai, Japonijos rinkos ypatumai ir esami derybiniai bei svarbiausi veterinarijos klausimai aptarti su Europos Komisijos atstovybės Japonijoje atstovais.

Lietuvos delegacija taip pat susitiko su valstybės kontroliuojamos Japonijos žemės ūkio ir gyvulininkystės pramonės korporacijos ALIC atstovais. ALIC pateikė konkrečius naudingus patarimus dėl Lietuvos maisto produktų patekimo į Japonijos rinką. ALIC vykdo ir viešai skelbia šalyje kartais taikomų rinkos reguliavimo priemonių, tokių kaip intervenciniai tam tikrų biržinių produktų pirkimai, procedūras, todėl eksportu į Japoniją suinteresuotos įmonės turėtų nuolat sekti šios korporacijos viešus skelbimus.  

Vizito metu buvo lankytasi ir vienoje didžiausių Japonijos kiaulienos gamintojų „Freeden“, kuri pagamina trečdalį visoje Lietuvoje gaminamos kiaulienos kiekio.

Lietuvos delegacija taip pat planuoja susitikti su Japonijos mėsos ir pieno prekybos asociacijų atstovais.

Žemės ūkio ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode