Sprogimas

Kodėl verta rinktis linoleumą?

Daugumai linoleumas asocijuojasi su sovietiniu butu, kuris tuo metu buvo populiarus dėl savo patvarumo ir pigumo. Šiuolaikiniame pasaulyje vis daugėja įvairiausių grindų dangų medžiagų, todėl linoleumas vis nukeliamas į sąrašo apačią. Tačiau iš tiesų linoleumas turi savų pliusų, kurie jums turėtų padėti apsvarstyti galimybę apie šios grindų dangos pasirinkimą. 

Ką reiškia linoleumas?

Tikras linoleumas yra ruloninė grindų danga, kuri yra gaminama iš natūralių medžiagų. Per ilgus metus linoleumo pavadinimą prigriebė ir PVC danga, kuri savo išvaizda ir tam tikromis savybėmis yra panaši į linoleumą, tačiau rekomenduojama šių dviejų medžiagų nepainioti, nes vis dėlto jos yra skirtingos.

Linoleumas yra gaminamas iš natūralių medžiagų, kurių pagrindas yra sėmenų aliejus. Į šios grindų dangos sudėti dedamos sakų, medžio miltų, natūralaus pigmento ir kalkakmenio. Natūralus linoleumas yra gaminamas ant džiuto pagrindo bei yra vienasluoksnis. Linoleumas pasižymi ir tuo, kad yra itin lanksti medžiaga, todėl ji dažniausiai yra tiesiama ten, kur yra nuolat vaikščiojama. Taip pat linoleumas yra atsparus dilimui bei yra lengvai valoma, todėl specialios priežiūros jai ir nereikia. Natūraliame linoleume nėra jokių alerginių medžiagų, todėl yra ypač tinkamas darželiams, mokykloms, buitinėms aplinkoms, ofisams ir panašaus tipo patalpoms. Linoleumo trūkumai yra tokie, kad jį yra sudėtinga įrengti ir ganėtinai aukšta kaina. 

PVC savo išvaizda ir tam tikromis savybėmis yra panaši į linoleumą. Jų panašumas pasižymi ilgaamžiškumu, elastingumu ir forma, o skirtumas - PVC danga yra šiek tiek blizgesnė nei linoleumas. 

Ar įmanoma linoleumą susidėti pačiam?        

Šiais laikas daug kas mėgsta įsirengti šildomas grindis. Jeigu planuojate tiestis linoleumą ir įsirengti šildomas grindis, šis variantas yra įmanomas. Linoleumas nesilydo, bet yra tam tikrų rūšių, kurios gali paruduoti. 

Susidėti linoleumą pačiam yra įmanoma, tačiau tam reikia įvertinti savo jėgas ir žinias. Kiekvienas gamintojas nurodo tikslias instrukcijas, kaip tiesti tos rūšies linoleumą, tačiau jos visos yra ganėtinai panašios. Visų pirmiausia reikėtų tinkamai paruošti pagrindą. Paviršius ant kurio bus tiesiamas linoleumas turi būti visiškai lygus ir sausas. Jeigu paviršius bus nelygus, patiesus linoleumą - visi nelygumai matysis. Žinoma, paviršius turi būti visiškai švarus nuo dulkių ir nuriebalintas. Tam, kad viskas pavyktų, paviršius yra išlyginamas išlyginamuoju mišiniu bei paliekamas džiūti. Jokiu būdu linoleumo nereikia prikalti su vinimis! Jis yra klijuojamas, o būtent taip yra išvengiama oro tarpų po danga ir jos raukšlėjimosi. Klijuojant natūralų linoleumą, paviršių reikia nugruntuoti vien tam, kad padidintumėte klijų sukibimą. Prieš patį procesą rekomenduojama, kad pati medžiaga kurį laiką būtų palaikyta toje pačioje patalpoje. Kai gruntas išdžiūna galima pradėti klijavimą. Tam, kad linoleumas tinkamai prisispaustų, siūloma rinktis specialų volą. Tiesa, vienam kartui jo pirkti neapsimokėtų, bet įmanoma tokį įrankį ir išsinuomoti. Toks klijavimo būdas yra reikalingas tiems, kas nori jog grindys, kurios yra nuklotos linoleumu būtų idealiai lygios ir tiesios. 

Kaip prižiūrėti grindis, kurios yra nutiestos linoleumu?

Jeigu namuose turite natūralų linoleumą ir jis tam tikromis vietomis blunka, tuomet galimai jis tik užsiteršė. Tam, kad galėtumėte jį išvalyti, nenaudokite šarminių valiklių ar buitinių cheminių priemonių, pavyzdžiui tokių, kaip: indų ploviklis. Purviną natūralų linoleumą reikėtų smulkiai pašiaušti ir užvaškuoti. Šią grindų dangą galima reguliariai vaškuoti pagal poreikį, nors normaliomis sąlygomis rekomenduojama tai daryti, kas penkis metus. 

21-405

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode