Sprogimas

Beveik 7 tūkst. gyventojų tapo gaminančiais vartotojais ir naudos švarią elektros energiją

energijaPer 2021 m. atsinaujinančius energijos išteklius naudoti elektros energijos reikmėms apsisprendė darbeveik 7 tūkst. gyventojų: 5,5 tūkst. įsirengė saulės elektrinę ant gyvenamųjų namų, o dar 1,4 tūkst. įsigijo saulės elektrines iš saulės parkų. Jiems išmokėta daugiau kaip 16 mln. eurų kompensacijų.

Vidutiniškai vienas namų ūkis įsirengė beveik 8 kW galios elektrinę. Bendra per 2021 m. įrengtų saulės elektrinių galia siekia daugiau kaip 43 MW, o vidutinė vieno projekto kompensacinė išmoka siekia apie 2,5 tūkst. eurų. 

Vienas namų ūkis iš saulės elektrinių parko vidutiniškai įsigijo 4,5 kW galios elektrinę, už kurią kompensuojama 1453 eurų. Tai puiki galimybė naudoti saulės elektrinėje pagamintą švarią elektros energiją gyvenantiems daugiabučiuose ar namuose su netinkama stogo danga. 

Kompensuojama 323 eurų už vieną kilovatą elektrinės galios nepriklausomai nuo to, ar elektrinė įrengiama ant stogo, ar įsigyjama iš saulės parkų.

Per 2021 m. pavasarį vykusį kvietimą teikti paraiškas pagal priemonę „Elektros energijos iš atsinaujinančių išteklių gamybos įrenginių įrengimas namų ūkiuose“ finansavimo kreipėsi kiek daugiau nei 4 tūkst. gyventojų, kurie nusprendė tapti gaminančiais vartotojais ir naudoti švarią elektros energiją. 

Numatyta, kad jiems už investicijas į elektros energijos iš atsinaujinančių išteklių gamybos įrenginių įrengimą bus išmokėta beveik 11 mln. eurų. Daugiausiai paraiškų buvo pateikta iš Vilniaus m., Vilniaus r. Kauno r., Kauno m. ir Klaipėdos r. savivaldybių. Tačiau galimybe įsirengti saulės elektrines naudojasi ir mažesnių savivaldybių gyventojai.

2021 m. pagal priemonę saulės elektrinėms iš saulės parkų įsigyti skelbti du kvietimai teikti projekto registracijos formas. Patvirtinta beveik 2,5 tūkst. paraiškų, pareiškėjams planuojama išmokėti 4,2 mln. eurų. Daugiausia paraiškų sulaukta iš didžiųjų miestų gyventojų, t.y. Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos.

Nuo priemonių įgyvendinimo pradžios iš viso saulės elektrines įsirengė daugiau kaip 11 tūkst. namų ūkių. Jiems už atliktas investicijas jau išmokėta daugiau kaip 27 mln. eurų. Dar 2,5 tūkst. namų ūkių įsigijo elektrines iš saulės parkų, jiems už investicijas į atsinaujinančius išteklius iš viso jau išmokėta per 3,5 mln. eurų.

Nauji kvietimai teikti paraiškas saulės elektrinėms įsirengti ar įsigyti iš saulės parkų bus paskelbti iš karto po Naujųjų metų – sausio 10 d., o paraiškas bus galima teikti iki vasario 11 d.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode