Sprogimas

Skirta dar 2 mln. eurų, kad gyventojai galėtų nemokamai atsikratyti asbesto ir rūšiuoti tekstilės atliekas

asbestoAplinkos ministerija perskirstė Atliekų prevencijos ir tvarkymo programos lėšas ir papildomai skyrė po 1 mln. eurų asbesto atliekoms tvarkyti ir tekstilės konteineriams įsigyti. Taip bus užtikrintas saugus asbesto atliekų tvarkymas ir sudarytos sąlygos tinkamai rūšiuoti tekstilės atliekas. Visos paraiškos, kurias savivaldybių administracijos ir regioniniai atliekų tvarkymo centrai pateikė šiai paramai, bus peržiūrėtos kovo mėnesį.

„Tai, kad asbestas toksiškas, pasaulio mokslininkai išsiaiškino jau prieš 100 metų. Atsikratykime jo atsakingai. Aplinkos ministerijos skiriamas finansavimas užtikrins, kad jo tvarkymas nekainuotų gyventojams papildomai“, – komentavo aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Subsidijoms asbesto atliekų tvarkymui Aplinkos projektų valdymo agentūra sulaukė beveik 50 prašymų iš 53 savivaldybių 2 mln. eurų sumai. Kadangi tam buvo skirta 925 tūkst. eurų, negavusioms paramos paraiškoms buvo ieškoma papildomų lėšų. Sudarytas rezervinis sąrašas, į kurį pateko daugiau kaip 20 savivaldybių. Tarp jų – Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Alytaus, Utenos, Marijampolės ir kitų miestų bei rajonų savivaldybės.

Tekstilės konteineriams įsigyti buvo numatyta 425 tūkst. eurų suma, tačiau paraiškų gauta už daugiau nei 1,5 mln. eurų. Daugiau kaip 30 proc. jų buvo įtrauktos į rezervinį sąrašą.

„Tekstilės sektoriuje šiandien jau veikia verslai, kurie perdribtų tekstilę dideliais kiekiais, tačiau dėl netvarkingo jos surinkimo dabar perdirbame vos 1 proc. Tikimės, kad sudarytos geresnės sąlygos tekstilės surinkimui pastūmės ir inovacijų generavimo link“, – sako aplinkos ministras.

Visos į rezervinį sąrašą patekusios paraiškos asbesto tvarkymui ir tekstilės atliekų konteineriams įsigyti bus įvertintos ir sprendimai priimti per kovo mėnesį. Asbesto atliekų surinkimą organizuos savivaldybės, todėl gyventojai turi sekti jų skelbiamą informaciją.


Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode