Parama dėkojame




Simonas Gentvilas: „Miškai – tai bioįvairovės lopšys, pasaulio plaučiai ir užuovėja nuo kaistančio klimato“

lopsysŠiandien, kovo 21 d., pasaulis dešimtą kartą mini Jungtinių Tautų paskelbtą Tarptautinę miškų dieną. Šių metų tema – pasirink tvarią medieną žmonėms ir planetai. Ji aktuali ir Lietuvai.

Europos Komisijos paskelbtoje ES miškų strategijoje iki 2030 m. pabrėžiama, kad mediena yra natūrali, atsinaujinanti, pakartotinai naudojama ir perdirbama žaliava. Jei ji gaunama iš tvariai tvarkomų miškų, apdorojama ir naudojama taip, kad būtų sumažintas neigiamas poveikis klimatui ir aplinkai, kartu užtikrinant pragyvenimo šaltinį, jos vaidmuo gali būti tvarus.

„Mišką mylime visi. Jais rūpintis taip pat turime vis, bet šiandien ypatingą Ačiū pasakykime kasdien su Lietuvos miškais ir mediena dirbančiais Lietuvos gyventojais. Miškų, saugomų teritorijų ir medienos sektoriuje dirba per 60 tūkst. žmonių. Pasaulis ir Europa žiūri visiškai kitaip į miškus šiandien nei tai buvo daroma prieš 10 metų. Tai bioįvairovės lopšys, pasaulio plaučiai ir užuovėja nuo kaistančio klimato,“ – teigė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Lietuvos miškingumas šiuo metu siekia 33,7 proc. ir kasmet didėja, siekiant Vyriausybės programoje numatyto tikslo – miškų plotą išauginti iki 35 proc. šalies teritorijos. 

Šiais metais bus įveistas rekordinis naujų miškų plotas – iš viso net 748 ha, Nacionalinio miškasodžio metu bus pasodinta virš 2 mln. įvairių rūšių medelių. Be to, bus atkurta ir apie 9175 ha miškų, kuriuose bus pasodinta dar apie 30 mln. medelių. 

Nacionalinio miškų susitarimo procese siekiama surasti ilgalaikėje perspektyvoje tvarų balansą tarp intensyvesnio medienos naudojimo ir geresnės biologinės įvairovės apsaugos, kartu užtikrinant šalies ir gyventojų poreikius, racionalų medienos išteklių naudojimą, energetinę nepriklausomybę, bioekonomikos plėtrą. 

Kartu didinami griežtai saugomų miškų plotai ten, kur tai būtina gamtinėms ir kitoms vertybėms išsaugoti. Šiuo metu apie trečdalis šalies miškų yra saugomose teritorijose. 

Primename, kad balandžio 23 d. Aplinkos ministerija ir Valstybinių miškų urėdija organizuoja masiškiausią iš visų iki šiol vykusių miškų sodinimo akciją ir kviečia joje dalyvauti. Prisijungti gali kiekvienas gyventojas, įmonė, įstaiga, organizacija ar bendruomenė. Prie akcijos kviečiamos jungtis ir Lietuvos privačių miškų savininkų bei Lietuvos miško ir žemės savininkų asociacijos.

Talkininkų registracija į Nacionalinį miškasodį prasidės balandžio mėnesį. Registracija vyks Valstybinių miškų urėdijos svetainėje

Privačių miškų savininkai, norintys prisijungti prie akcijos, kviečiami registruotis čia.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode