Parama dėkojame




Sprogimas

Pirmasis Lietuvos jūros vėjo parkas – jau 2028

parkasSeimas šiandien priėmė įstatymų paketą jūrų vėjo energetikos vystymui Baltijos jūroje ir uždegė žalią šviesą pirmojo jūros vėjo parko atsiradimui Lietuvoje. 

Priimtuose Atsinaujinančių išteklių energetikos ir Elektros energetikos įstatymų pakeitimuose numatyta kitąmet vyksiančio vėjų jėgainių parko vystytojo aukciono eiga, techninės parko įrengimo sąlygos, numatyti ateityje pagamintos energijos kainodaros principai.

„Pirmasis vėjo elektrinių parkas Baltijos jūroje – vienas iš svarbiausių Lietuvos energetinės nepriklausomybės projektų. Jis ženkliai padidins vietinės elektros energijos iš atsinaujinančių energijos išteklių gamybą ir taip sumažins Lietuvos priklausomybę nuo elektros importo“, - sako energetikos ministras Dainius Kreivys. 

Skaičiuojama, kad maždaug 700 MW galios elektrinių parkas Baltijos jūroje galėtų pagaminti iki 2 TWh žaliosios elektros energijos per metus. Tai užtikrintų iki ketvirtadalio Lietuvos elektros energijos poreikio.

Planuojama, kad aukcionas pirmojo vėjų elektrinių parko vystytojui bus paskelbtas 2023 m. II pusmetį. Tikimasi, kad parkas pradės veikti jau 2028 metais.
Iš viso Lietuvos pajūryje galėtų būti išvystyti bent 4 jūrinio vėjo elektrinių parkai. Kitų parkų galia ir įrengimo terminai priklausys nuo ateityje atliktų tyrimų ir užbaigus infrastruktūros bei kitus parengiamuosius darbus.

Rengiantis pirmojo parko aukcionui Energetikos ministerija vykdo konsultacijas su potencialiais jūros vėjo parko vystytojais. Su potencialiais investuotojais aptariami jūros vėjo parko prijungimo prie perdavimo tinklų, jungties įtampos, jungties koridoriaus pločio ir kiti techniniai projekto klausimai, taip pat su projekto įgyvendinimu susiję įstatyminiai pokyčiai, projekto kalendorius ir būsimo vėjų parko statybos – logistikos, medžiagų pasiūlos - klausimai.

Ruošiantis šiam aukcionui Energetikos ministerija jau pradėjo procedūras dėl specialiojo plano parengimo, specialiojo plano strateginį pasekmių aplinkai, poveikio aplinkai ir visuomenės sveikatai vertinimą, jūros dugno ir vėjo greičio tyrimus bei kitus parengiamuosius darbus. 
Įstatymų paketas įsigalios jį pasirašius Prezidentui.

Asociatyvi nuotrauka

Energetikos ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode