Sprogimas

Mėlynosios vėliavos ženklu šią vasarą bus pažymėti 8 Lietuvos paplūdimiai

melynMėlynoji vėliava plevėsuos puikiai įvertintuose Baltijos jūros Nidos ir Juodkrantės centriniuose, Preilos, I-osios Smiltynės, Melnragės bei Palangos Birutės parko paplūdimiuose. Taip pat šiuo ekologinius standartus žyminčiu ženklu bus pažymėti du sostinės paplūdimiai – Balsio ežero ir Žirmūnų. 

Toks sprendimas priimtas Mėlynosios vėliavos programos Tarptautinės tarybos posėdyje. Mėlynoji vėliava – pasaulyje žinomas ir pripažįstamas ekologinis ženklas, kuris rodo, kad paplūdimys atitinka griežtus aplinkosaugos, švietimo, saugumo ir paslaugų kriterijus. 

Mėlynosios vėliavos sertifikatas suteikiamas vienam sezonui. Jei paplūdimių būklė, atlikus patikrinimą, nebeatitinka privalomųjų kriterijų, Mėlynoji vėliava privalo būti nuleidžiama.

Vienas iš pagrindinių Mėlynosios vėliavos programos tikslų yra sujungti visuomenę su aplinka ir paskatinti žmones labiau domėtis supančia aplinka. Poilsiautojams teikiama informacija apie lankomą vietą, o tai leidžia žmonėms lengvai pažinti teritoriją ir daugiau sužinoti apie vietos augaliją ir gyvūniją.

Atsakingos vietinės organizacijos įgyvendina nustatytus kriterijus ir užtikrina standartų, dėl kurių „Mėlynosios vėliavos” apdovanojimas laikomas tokiu patikimu ir vertingu, laikymąsi. 

Mėlynosios vėliavos programą administruoja Aplinkosauginio švietimo fondas (FEE), kurio būstinė yra Kopenhagoje, Danijoje. Mėlynosios vėliavos programos nacionalinis koordinatorius Lietuvoje – Lietuvos žaliųjų judėjimas.

Mūsų šalyje į Nacionalinę Mėlynosios vėliavos tarybą deleguoti Lietuvos žaliųjų judėjimo, Lietuvos savivaldybių asociacijos, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos, Sveikatos ir mokymo ligų prevencijos centro, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, Lietuvos vandens gelbėtojų asociacijos, Lietuvos miškininkų sąjungos, Turistinių burlaivių savininkų asociacijos atstovai. 

Nacionalinės Mėlynosios vėliavos tarybos patvirtintus kandidatus „Lietuvos žaliųjų judėjimas“ teikia Tarptautinės Mėlynosios vėliavos tarybos įvertinimui, kuri ir priima galutinį sprendimą.

Lietuva Mėlynosios vėliavos programoje pradėjo dalyvauti nuo 2000 m. 

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode