Sprogimas

Iki 2026 m. pasenę daugiabučių namų šilumos punktai privalės būti atnaujinti

paseneEnergetikos ministras Dainius Kreivys pasirašė įsakymą, kuriuo keičiami šildymo ir karšto vandens sistemų reikalavimai, taikomi gyvenamiesiems daugiabučiams namams. Seni šilumos punktai privalės būti modernizuoti, taip siekiant maksimalaus šilumos energijos efektyvumo bei mažesnių išlaidų.

Atnaujintos nuostatos  nurodo, jog visų daugiabučių namų šildymo ir karšto vandens tiekimo sistemos turi atitikti privalomuosius reikalavimus, o jų neatitinkančios sistemos privalo būti modernizuotos per keturis metus - t.y. iki 2026 m. liepos 1 d. Tikimasi, kad tai paskatins daugiabučių namų valdytojus ir gyventojus imtis visų būtinų priemonių, kurios užtikrintų maksimaliai efektyvų naudojimąsi šilumos energija, o taip pat sumažintų vartotojų patiriamus finansinius nuostolius už šildymą.

Pokyčiai įgyvendinami atsižvelgiant į tai, jog šiuo metu Lietuvoje dar yra apie 3 tūkst. senų elevatorinių šilumos mazgų, kurie yra technologiškai pasenę ir neužtikrina tolygaus viso pastato šildymo. Ši problema tampa ypač aktuali rudenį ir pavasarį, kai lauko temperatūra dienos metu sušyla, o naktį – atvėsta. Todėl, siekiant užtikrinti ekonomišką teikiamos šilumos energijos reguliavimą, gyventojai skatinami senus šildymo punktus pakeisti automatizuotais.

Šilumos punkto modernizavimas suteikia galimybę vartotojui pačiam reguliuoti šildymą pagal savo poreikius ir finansines galimybes bei palaikyti pageidaujamą temperatūrą patalpose. Vienas iš automatizuotų šilumos punktų privalumų – automatinis vidaus patalpų temperatūros palaikymas, nepaisant lauko temperatūros pokyčių. Lyginant su elevatoriniais mazgais, tokio punkto įdiegimas leidžia sutaupyti šiluminės energijos vartojimą vidutiniškai nuo 15 iki 30 proc.

Šiuo metu Seime svarstomos Šilumos ūkio ir Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti įstatymų nuostatos, pagal kurias elevatorinių šilumos punktų modernizavimui galėtų būti skiriama iki 80 proc. valstybės parama.

Planuojama, kad pokyčiai įsigalios 2022 m. liepos 15 d.

Irmanto Gelūno (BNS) nuotrauka.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode