Sprogimas

Ūkininkams palankios išimtys: siūloma kitąmet netaikyti sėjomainos ir bioįvairovės išsaugojimo reikalavimų

netaikytiŽemės ūkio ministerija palankiai vertina Europos Komisijos (EK)  pasiūlymą leisti ūkininkams lanksčiai naudoti turimą ariamą žemę maisto gamybos tikslams ir nukrypti nuo pagrindinių augalų kaitos bei bioįvairovės išsaugojimo geros aplinkos agrarinės būklės (GAAB) reikalavimų ir artimiausiu metu planuoja priimti atitinkamus sprendimus.

EK siūlo šalims narėms 2023 paraiškų teikimo metais leisti netaikyti sėjomainos reikalavimų, taip pat nereikalauti 4 proc. ariamos žemės skirti negamybinei veiklai. Išimtis siūloma taikyti tik 2023 metais, o vėliau  GAAB 7 (augalų kaita) ir GAAB 8 (bioįvairovės išsaugojimas) reikalavimai galios.

Tikimasi, kad tokie sprendimai prisidės prie apsirūpinimo maistu problemų trumpuoju laikotarpiu sprendimo, kadangi bent vienerius metus nebus taikomas reikalavimas, kuriuo nustatoma, kad tame pačiame lauke negali augti tas pats pasėlis ilgiau nei dvejus metus iš eilės bei priverstinis ploto skyrimas negamybiniams objektams.

Beje, ūkininkai, kurie taikys aukštesnių reikalavimų sėjomainą ir papildomomis pastangomis prisidės prie bioįvairovės išsaugojimo, gaus papildomas išmokas už dalyvavimą ekoschemose.

Primename, kad nuo kitų metų GAAB reikalavimai bus privalomi visiems ūkininkams, gaunantiems išmokas. Jie numatyti Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023-2027 m. strateginiame plane.

EK pasiūlymas yra laikinas sprendimas reaguojant į Rusijos invazijos į Ukrainą pasekmes pasaulio apsirūpinimo maistu saugumui.

ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode