Sprogimas

Vėžį sukeliantys policikliniai aromatiniai angliavandeniliai ribojami sporto aikštelių dangoje

dangojeĮsigaliojo Komisijos reglamentas (ES) 2021/1199, kuriuo kuriuo ribinė aštuonių pavojų žmonių sveikatai keliančių policiklinių aromatinių angliavandenilių (PAH) koncentracija naudojamuose gumos granulėse ir mulčiuje turi būti sumažinta iki 20 mg/kg.

Granulės ir mulčius dažniausiai gaminami iš naudoti nebetinkamų padangų, jas sumalant į smulkesnes dalis. Viena iš pagrindinių grėsmių, susijusių su granulių ir mulčiaus naudojimu – susmulkintos gumos masėje yra 8 rūšių PAH, kurie sukelia vėžinius susirgimus.

Nauja, sumažinta PAH riba užtikrins dirbtinės dangos aikštelėse žaidžiančių ar sportuojančių žmonių, ypač vaikų, saugumą.

Policiklinių aromatinių angliavandenilių (PAH) turinčios granulės ir mulčius naudojami dirbtinės vejos ar grindinio dangos formavimui sporto bei žaidimų aikštelėse. Šios medžiagos padaro dangą atsparią įvairioms oro sąlygoms, pagerina sukibimą, sušvelnina smūgius.

Nors naujas apribojimas sumažins grėsmę patirti pavojingų medžiagų poveikį, visgi nepageidaujamų rizikų galite išvengti jei:

  • baigę žaisti ar sportuoti gerai nusiplausite rankas;
  • žaizdas ar nubrozdinimus tinkamai valysite, dezinfekuosite;
  • po treniruotės persirenksite ir persiausite;
  • saugosite vaikus, nuo galimo granulių praryjimo.

Daugiau apie PAH granulėse ir mulčiuje rasite ECHA puslapyje.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode