Sprogimas

Kinijoje – istorinis dviejų žemės ūkio ministrų susitikima

„Kinija yra patraukli rinka lietuviškiems maisto produktams, todėl Lietuva sieks ir toliau intensyviai bendradarbiauti su šia šalimi“, – pabrėžė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė pirmą kartą Lietuvos žemės ūkio istorijoje įvykusiame susitikime su Kinijos žemės ūkio ministru HanChangfu. Jis puikiai įvertino mūsų šalies darbą bendradarbiaujant su Kinija bei paragino ir toliau būti tokiems aktyviems.

Kinijos iniciatyva įsteigtu nauju formatu „Kinija+16“ siekiama stiprinti ir plėsti bendradarbiavimą su 11 ES valstybių narių ir 5 Balkanų šalimis žemės ūkio, investicijų, transporto, finansų, mokslo, švietimo, kultūros ir kitose srityse. Šį savaitgalį Kinijoje įvykusiame 11–jame Kinijos bei Centrinės ir Rytų Europos šalių žemės ūkio prekybos ir ekonominio bendradarbiavimo forume, kurio tema šiemet „Žemės ūkio inovacijos, klimatui ir aplinkai palanki plėtra ir naujos žemės ūkio prekybos ir investicijų galimybės“, žemės ūkio ministrė V. Baltraitienė ne tik skaitė pranešimą, bet ir asmeniškai susitiko su Kinijos žemės ūkio ministru.

 Lietuva turi užsibrėžtą siekį tapti artima bendradarbiavimo su Kinija partnere, todėl Lietuvos žemės ūkio ministerija aktyviai dalyvauja „Kinija+16“ formato susitikimuose tiek politiniame, tiek ekspertiniame lygmenyse ir mato jame didelį potencialą stiprinant ryšius žemės ūkio ir prekybos srityje. Lietuva yra sėkmingai įgyvendinusi  2012-2013 m. veiksmų planą tarp Kinijos ir Lietuvos žemės ūkio ministerijų, todėl susitikimo su Kinijos žemės ūkio ministru metu V. Baltraitienė pasiūlė apsvarstyti galimybę pasirašyti naują veiksmų planą. „Esame pasiruošę tęsti bendradarbiavimą numatant vykdyti bendras veiklas žemės ūkio ekonomikos ir prekybos, žuvininkystės, maisto saugos ir veterinarijos, augalininkystės srityse bei organizuojant bendrus seminarus, dalyvaujant tarptautinėse žemės ūkio parodose, keičiantis informacija“, – sakė ministrė. Pokalbio metu Kinijos žemės ūkio ministras HanChangfas ypač akcentavo ekologinio sektoriaus svarbą ir pasiūlė plėtoti šią sritį bendradarbiaujant su Kinija.

Kinijos importas žemės ūkio produktais iš Centrinės ir Rytų Europos šalių pastaraisiais metais išaugo 1,5 karto. Ypač padaugėjo į šią šalį importuojamų ekologiškų produktų, vynų, vaisių. Ateityje planuojama žemės ūkį daugiau plėtoti per mokslą ir technologijas, inovacijas. Forumo metu Kinijos ir 16 šalių žemės ūkio ministrai pasirašė ir bendrą deklaraciją, kuria sutariama plėtoti investicijas žemės ūkio srityje, skatinti prekybą ir žemės ūkio produktais.

Kinijos bei Centrinės ir Rytų Europos šalių žemės ūkio prekybos ir ekonominio bendradarbiavimo forume Lietuvos žemės ūkio ministerija dalyvauja jau šešerius metus iš eilės ir dabar Lietuva pati pretenduoja į šio forumo  organizavimą. 2018 m. mūsų šalyje vyks didžiausia Baltijos šalyse tarptautinė žemės ūkio ir maisto produktų paroda „AgroBalt“. „Norėtume pasiūlyti 13-ąjį Kinijos ir Centrinės ir Rytų Europos šalių žemės ūkio prekybos ir ekonominio bendradarbiavimo forumą surengti Vilniuje, parodos „AgroBalt 2018“ metu, ir taip paminėti mūsų šaliai istoriškai labai svarbų įvykį – valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimą“, – paprašė šią iniciatyvą palaikyti ministrė V. Baltraitienė.

Pirmadienį Lietuvos žemės ūkio ministrė susitiks su Kinijos Generalinės kokybės priežiūros ir karantino administracijos (AQSIQ) viceministru SunDawei apžvelgti bendradarbiavimo pažangos ir aptarti aktualius eksporto leidimų klausimus.

Vizito Kinijoje metu buvo aplankyta ir Juanio regione, Kunminge, surengta žemės ūkio paroda, kurioje savo produkciją demonstruoja net 3000 dalyvių, 300 užsienio šalių kompanijų.  Lietuvos stende apsilankė ir lietuviško sūrio ragavo Kinijos žemės ūkio viceministras QuDongyu.

Kiniją Lietuva vertina kaip ilgalaikę ir patikimą prekybos partnerę bei vieną iš prioritetinių Lietuvos maisto pramonės eksporto rinkų. Nors dabartiniai prekybos srautai prekyboje žemės ūkio produktais su Kinija kuklūs, tačiau pastebimas nuolatinis eksporto augimas, 2016 m. pirmą pusmetį, palyginti 2015 m., bendra žemės ūkio ir maisto produktų eksporto vertė padidėjo 2,3 karto, o lietuviškos kilmės – 3,4 karto.  

Žemės ūkio ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode