Sprogimas

Produktų su GMO vartojimas Lietuvoje mažėja

Mūsų šalies rinkoje ir viešojo maitinimo įmonėse maisto produktų su GMO vartojimas ir naudojimas mažėja. Vartotojai įdėmiau skaito etiketes ir renkasi mažiau rizikos keliančius produktus. Lietuvoje galima prekiauti produktais su GMO tik pagamintais iš ES įteisintų augalų veislių.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nuolat vykdo genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) naudojimo ir jų ženklinimo reikalavimų laikymosi kontrolę. Patikrinimų metu nustatyta, kad gamyboje ir viešojo maitinimo įmonėse žaliavos, kurių sudėtyje yra GMO, nebuvo naudojamos.

Vykdant importuojamų maisto produktų kontrolę, buvo atrinkti ir ištirti 136 mėginiai, importuoti iš Ukrainos, Rusijos, JAV, Brazilijos, Turkijos, Baltarusijos, Kinijos ir kitų šalių. Tiriami buvo šokoladiniai saldainiai, šokoladai, miltiniai konditerijos gaminiai, sojų, kukurūzų, ryžių, bulvių, makaronų produktai, maisto papildai ir priedai, įvairūs padažai. Ištyrus mėginius, nustatytas vienas pažeidimo atvejis – ukrainietiškuose sausainiuose rasta daugiau kaip 5 proc. genetiškai modifikuotų sojų produktų.

VMVT taip pat atrinko mėginių iš prekybos įmonių. Ištyrus 20 pavadinimų maisto produktų (sojų, kukurūzų, papajų, šokolado, saldainių, ryžių, bulvių produktų ir kt.) dėl GMO, pažeidimų nebuvo nustatyta.

ES valstybėse narėse GMO naudojimas yra griežtai reglamentuotas. Genų inžinerijos būdu sukurti maisto produktai yra vieni labiausiai tiriamų. Mokslininkai, ekspertai atlieka rizikos vertinimo bandymus, produktus tikrina aukščiausių standartų saugos testais, kol įsitikina, jog jie saugūs vartoti žmonėms. ES teritorijoje įteisinta daugiau kaip 45 veislės genetiškai modifikuotų augalų, kuriuos galima naudoti maisto gamybai (28 kukurūzų, 12 sojų pupelių, 4 rapsų ir 1 cukrinių runkelių veislės).

Žemės ūkio ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode