Sprogimas

Šimtametė žino ilgaamžiškumo paslaptį

Žagarės (Joniškio r.) krašto audėja, auksarankė, du kartus per stebuklą išvengusi tremties Juzefa Lapinskienė spalio 16-ąją ją šimtojo gimtadienio proga pasveikinti atvykusius svečius pasitiko nuoširdžia šypsena. Guvi, linksma ir šneki senolė nepritrūko šnekos bendraudama su šeimos nariais ir su ją pasveikinti atvykusiais svečiais: Joniškio rajono savivaldybės meru Gediminu Čepuliu, Žagarės seniūnu Sauliu Kužmarskiu. Už stiprią sveikatą, gerą atmintį moteris yra dėkinga Dievui.

Sveikatos davė Dievas

Spalio 15 dieną J. Lapinskienė pasitiko gražų ir garbingą jubiliejų – 100 metų sukaktį. Nuo gimtųjų Domeikių kilusi moteris su šviesios atminties vyru Antanu išaugino 4 vaikus. Su juo darniai pragyventi 61-eri metai. Dabar J. Lapinskienė džiaugiasi 6 anūkais ir 8 proanūkiais.

Nuo vaikystės ji skubėdavo į bažnyčią, per atlaidus eidavo net septynis kilometrus nuo gimtųjų Domeikių kaimo, kad pasiektų Dievo namus. Taip nuoširdžiai J. Lapinskienė išpažino savo tikėjimą, kuris neišblėso iki pat šių dienų. Paklausta, kokia yra ilgaamžiškumo paslaptis, šimtametė nedvejodama atsako: „Nėra jokio recepto. Dievas mane globoja ir duoda sveikatos“. Skaičiuoju dienas, metus ir žiūriu – jau visas šimtas“.

Auksarankės darbai paplitę ne tik Žagarėje

Žagarėje gyvenanti moteris visiems yra gerai žinoma kaip puiki vietos audėja. Kiek visko per gyvenimą išausta – sunku suskaičiuoti. Jos austi calūnai (kilimėliai, per Šventas Mišias dedami prie mirusiojo karsto) saugomi Žagarės, Juodeikių, Skaistgirio ir net Baisogalos (Radviliškio rajonas) bažnyčiose. Kadaise Senajai Žagarės bažnyčiai auksarankė dovanojo savo rankomis austus apklotą su ąžuolo lapais sakyklai papuošti ir kunigo, poeto Jono Mačiulio-Maironio paveikslą.

J. Lapinskienė pamena, kad Žagarės gimnazijai (tuometinei Žagarės mokyklai) yra padovanojusi savo kurtą mokyklos vėliavą. Tik sulaukusi 95-erių, moteris suprato, kad jau sunku užsiimti mėgiama veikla – audimu. Labai vargsta akys ir sveikata jau nebe ta.

Ji turėjo dvejas audimo stakles, kurias pagamino šviesios atminties vyras Antanas. Dar ir dabar vienas stakles moteris turi. Šeimos narių paklausta, kam jas padovanos – Žagarės gimnazijai ar muziejui, guvi šimtametė atsako: „Audėjai arba moteriai, kuri moka austi. Reikia, kad veikiančios staklės būtų naudojamos“.

Meras šimtametę apjuosė juosta

Jaukiai apstatytame, tvarkingame name Joniškio rajono savivaldybės ir Žagarės seniūnijos svečius pasitiko dukros šeima ir besišypsanti, kambaryje stovinti jubiliatė. Šimto metų jubiliejų J. Lapinskienei primins ne tik šeimos narių, bičiulių, kaimynų dovanotos gėlių puokštės, bet ir ją pasveikinti į namus atvykusio Joniškio rajono savivaldybės mero G. Čepulio įteikta gėlių puokštė, tautinė juosta, kuria meras apjuosė šimtametę.

Stiprios sveikatos ir ilgų gyvenimo metų J. Lapinskienei linkėjo Žagarės seniūnas S. Kužmarskis, įteikdamas jai gėlių puokštę. Jis užsiminė, kad J. Lapinskienė šiuo metu yra vyriausia Žagarės seniūnijos gyventoja.

Joniškio rajono savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode