Sprogimas

A. Bankauskas: „Neįsivaizduoju, kaip žmonės anksčiau išgyvendavo be skaitmeninių technologijų“

Užsukę į Kaišiadorių viešąją biblioteką, čia tikrai sutiksite miestelio gyventoją Aldą Bankauską. Penkiolikmetis bibliotekoje ne tik ruošia namų darbams užduotus projektus, žaidžia kompiuterinius žaidimus, bet ir padeda užsukantiems žmonėms susidoroti su kylančiais klausimais apie išmaniuosius įrenginius ar skaitmenines technologijas.

Aldas pasakoja, kad e. skautu jis tapo prieš daugiau nei pusmetį, paragintas draugo, Kaišiadorių viešosios bibliotekos informacinių technologijų specialisto Evaldo Paraukos. Nors jis juokauja, kad e. skautu tapo iš antro karto, tačiau dabar ši veikla yra vienas smagiausių laisvalaikio leidimo būdų. „Kai prisijungti prie e. skautų man pasiūlė pirmą kartą, automatiškai atsisakiau. Po to pagalvojau, o kas tie e. skautai, pasidomėjau jų veikla labiau ir jau kitą dieną nuvykau į biblioteką ir pareiškiau, kad persigalvojau“, – šypsosi Aldas.

Dvejus metus Lietuvoje veikiantis e. skautų tinklas jungia beveik 1400 1429 metų amžiaus savanorių, suprantančių skaitmenines technologijas ir pasiryžusių padėti jas perprasti vyresniems bendruomenės nariams. „E. skautai gyventojus supažindina su išmaniųjų įrenginių funkcijomis, saugaus jų naudojimo taisyklėmis, pademonstruoja jų teikiamas galimybes, padeda perprasti bendravimo socialiniuose tinkluose taisykles ir atsako į kitus kylančius klausimus“, – sako projekto „Prisijungusi Lietuva“ e. skautų veiklos koordinatorius Arvydas Ruseckis.

Suderina mėgstamą veiklą ir pagalbą kitiems

Aldas sako, kad jis, kaip ir bet kuris kitas jo bendraamžis, mėgsta leisti laiką prie išmaniųjų įrenginių ekranų, o žaisdami ar naršydami yra įgiję praktinių žinių, galinčių praversti tiems, kas to nemoka. Būtent todėl e. skauto veikla vaikinas džiaugiasi ir sako, kad per vasaros atostogas šiam užsiėmimui skirs daugiau laiko. „Čia tokia veikla, kai laimi abi pusės: tie, kas klausia, gauna patarimų ir žinių, o aš – karmos taškų, galimybę naudotis technologijomis, pats tobulėti, be to, gaunu socialinių valandų mokykloje, o padėjęs tam tikram skaičiui žmonių galiu „užsidirbti“ išmaniąją apyrankę“, – pasakoja moksleivis.

Į biblioteką prieš karantiną užsukę žmonės prašydavo Aldo patarimo įvairiais jiems aktualiais klausimais: kaip naudotis socialiniais tinklais, kokios elektroninio pašto funkcijos, kaip iš telefono išsikelti nuotraukas ir panašiai. „Sykį teko net truputį pasinervinti, nes atėjęs žmogus paprašė padėti išsiaiškinti, kodėl nepavyksta prisijungti prie el. pašto paskyros. Iš pradžių maniau, kad nesugebėsiu to padaryti, bet kadangi IT specialisto Evaldo nebuvo, teko pasikliauti savo jėgomis. Ir man pavyko – išsiaiškinau priežastį, atkūriau el. pašto slaptažodį ir pagelbėjau žmogui“, – didžiuodamasis pasakoja Aldas.

Jis pasakoja, kad šiuo metu e. skautais jau yra tapę ir keletas jo draugų, kuriuos domina skaitmeninės technologijos. „Prisipažinsiu, bent jau aš kasdien prie kompiuterio praleidžiu apie 6 valandas. Daugiausiai žaidžiu kompiuterinius žaidimus, bet taip pat kompiuteriu naudojuosi ir mokslams,bendravimui su draugais, e. skauto veiklai. Jauni žmonės yra sąmoningi ir supranta, kad pusiausvyra turi būti, todėl kitą laisvalaikio dalį leidžiu aktyviai: važinėju dviračiu, žaidžiu lėkščiasvaidį. Esu Lietuvos patriotas, todėl ne tik dažnai dalyvaujuįvairiuose kultūriniuose renginiuose, bet ir padedu juos organizuoti“, – tvirtina kaišiadoriškis.

Idėjų pasisėmė iš močiutės

Tapdamas e. skautu Aldas sako įsivaizdavęs, kad jo pagalbos prireiks tik senjorams, bet padėti teko net ir vaikams. „Būdavo, kad matau, jog į biblioteką atėjusiam vaikui įdomu, ką aš čia veikiu, tai šnektelėdavome, o jis dar ko nors ir pasiklausdavo. Natūralu, juk skaitmeninė karta irgi negimsta visko žinodama“, – svarsto vaikinas.

Senjorai labiausiai domėjosi socialiniu tinklu „Facebook“ – nebuvo nė vieno, kuris nenorėtų apie tai ko nors sužinoti. Daugeliui maloniu atradimu tapdavo ir Aldo pasiūlymas išmokti naudotis „Pinterest“ platforma, visi stebėdavosi, kiek įdomių dalykų, atitinkančių kiekvieno pomėgius, ten galima rasti.

„Kodėl siūliau išmokti naudotis „Pinterest“? Nes mano močiutė jį labai mėgsta, bene kasdien ten naršo, ieško visokių idėjų savo laisvalaikio pomėgiui – vilnos vėlimui. Pagalvojau, kad jei įdomu močiutei, gal būtų įdomu ir kitiems, ir neklydau“, – kalba Aldas.

Jis sako, kad labai gera stebėti žmones, išmokusius ar sužinojusius kažką naujo, naudingo – net matai, kaip jų akys ima žibėti, sutvirtėja ryšys su pasauliu, prasiplečia galimybių erdvė. „Tada mąstau, kad vis dėlto technologijos tapo jau nebeatskiriama kiekvieno žmogaus dalimi ir jos gali praversti kiekvienam. Ir dar kasdien galvoju, kaip ankstesnės kartos iš viso gyveno be išmaniųjų įrenginių ir visų skaitmeninių technologijų teikiamų galimybių? Manau, kad dabar atėmus šiuos „žaisliukus“ iš mūsų žmonija tikrai kristų į depresiją, bet turbūt anksčiau ar vėliau priprastų ir prie jų nebuvimo“, – svarsto e. skautas.

Prisijungti prie e. skautų būrio gali visi norintys. Tereikia užsiregistruoti svetainėje www.prisijungusi.lt, susipažinti su ten esančia informacija apie e. skautų veiklą, atlikti testą, parsisiųsti e. skauto pasą, o su juo nukeliauti į artimiausią biblioteką ir susitarus su bibliotekininku pradėti e. skauto veiklą. Tiesa, kol į bibliotekas po karantino grįžtama iš lėto, visus būsimus ir esamus e. skautus projekto koordinatorius kviečia stiprinti savo jėgas konkurse „Treniruoju skaitmeninį raumenį iki Joninių!“.

„Visiems e. skautams šiuo metu paruošėme mokomųjų testų, kurie ne tik praplės skaitmeninio raštingumo žinias, bet ir suteiks galimybę laimėti vertingų prizų. E. skautams reikia tik prisijungti prie savo paskyros ir sudalyvauti konkurse. Kviečiame turiningai praleisti laiką ir leistis į savanorystės nuotykį“,– sako e. skautų veiklos koordinatorius A. Ruseckis.

Asociacijos „Langas į ateitį” informacija ir nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode