Sprogimas

Sodininkų bendrijos pirmininkė atlieka ne savo darbą? (papildyta)

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Mažeikių mieste esančios sodininkų bendrijos ,,Rasa“ pirmininkė spalio 11 d. įdarbino policijos pareigūnus: du kartus iškviesta policija bendrijos narei dėl iškasto vos kelių centimetrų griovelio per valstybinę žemę. To prireikė gelbstint patvinusį kaimynų žemės sklypą. Nors pareigūnai nemato tvarkos pažeidimo, bendrijos vadovė abiem atvejais rašė pareiškimus ir, klaidingai teigdama, jog tai bendrijos kelias, grasino didesniu pareiškimų policijai antplūdžiu.

 

Žemė priklauso valstybei

Pasak Mažeikių rajono savivaladybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjos Daivos Štakonaitės, minimos gatvelės nėra įteisintos ir perduotos Savivaldybei. Tai valstybinė žemė. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos sodininkų bendrijų įstatymo 6 straipsnio 1 dalimi:„<...> Bendrojo naudojimo žemę bendrijos gali nuomoti ar išsipirkti iš valstybės“. Budas.lt žiniomis, S/B „Rasa“ to padariusi nėra.

Nežino savo pareigų?

Tarp pirmininkės ir bendrijos narių įtampa tvyro daugiau kaip metai (nuo jos išrinkimo į šias pareigas) dėl jos perteklinių ir neteisėtų reikalavimų nusigriauti kapitalines tvoras, grasinimų baudomis, įžeidinėjimų ir net, galimai, fizinių veiksmų bei jos šuns, kuris, beje, ne kartą pastebėtas laisvai „tikrinantis“ gyventojų patvorius bei pačius sodininkus, padarytos žalos.

Kyla klausimas, ar pati pirmininkė susipažinusi su minėtu LR sodininkų bendrijos įstatymu. Jo 17 straipsnio 1 dalyje tvirtinama, jog bendrijos valdymo organas (šiuo atveju vienasmenis – bendrijos pirmininkas, – aut. past.) atstovauja bendrijos nariams: „<...> Bendrijos valdymo organas veikia bendrijos vardu santykiuose su kitais asmenimis ir turi teisę sudaryti sandorius. <...>“ Sodininkai piktinasi, kad pirmininkė užuot atstovavusi jiems, už ką ir gauna atlyginimą, mokamą narių, juos laiko pavaldiniais ir net, galimai, engia.

Pirmininkė – aukščiau teismo?

Pernai bendrijos nariai pašto dėžutėse rado įspėjimus (žr. paveikslėlį), jog reikia pašalinti nuo menamo kelio (valstybės žemės) tvorą. Įspėjimuose nenurodytos detaliojo plano, kurio pagrindu remiantis atiminėjama įteisinta žemė, nei kitokios ribos. Pagrasinta dangstantis Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriumi, jog tai padaryti reikia per 10 dienų, o nuo kada, neaišku. Kadangi pranešimai neįteikti pasirašytinai, neaišku, nuo kada skaičiuojamas pradžios terminas, bei kokiame įstatymo reglamentuotame rašte numatytas jis. 

Šiemet vėl pradėta grasinti piniginėmis baudomis. Ir vėl 10 dienų terminas. Pareigūnų teigimu, tik teismas gali įpareigoti nugriauti kapitalines tvoras ar kitus statinius.

Statybos įstatymo 40 str. : „Pastatytas statinys (išskyrus kultūros paveldo statinius) nugriaunamas, nebaigtas statinys išardomas šiais atvejais: „kai tai numatyta teritorijų planavimo dokumentuose (po to, kai žemės sklypas ar jo dalis arba statinys paimamas visuomenės poreikiams) – per savivaldybės tarybos sprendime nurodytą terminą arba per savivaldybės administracijos ieškinio pagrindu priimtame teismo sprendime nurodytą terminą“.

Dažnai kviečiama policija

Policijos pareigūnai dažni svečiai bendrijoje, ir yra suinteresuoti, kad bendrijos nariai keistų pirmininkę dėl savo pačių gerovės ir kad bereikalingai nebūtų trukdomas pareigūnų laikas, kai, galbūt, tuo metu jų pagalba reikalinga gyvybei gelbėti.

„Įvykis dėl sodų bendrijai priklausančio kelio  sugadinimo yra registruotas Telšių apskrities vyriausiajame policijos komisariate. Įvykio aplinkybės yra tiriamos, vertinamos, bet kol nėra priimtas sprendimas, tol situaciją komentuoti sudėtinga.

Taip pat ir su kitais pranešimais Jūsų minimų asmenų atžvilgiu, visi gauti pranešimai yra tiriami, siekiama kuo objektyviau įvertinti visas aplinkybes ir priimti teisingus sprendimus“, – Budas.lt teigė Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai.

 

Apie pirmininkės veiksmus prieš sodininkus informuoti rajono vadovai, kurie ją įspėjo. Nors pirmininkė savo komentare tai neigia, tačiau Budas.lt žiniomis, tuo klausimu su ja kalbėjosi Savivaldybės administracijos direktorė Laima Nagienė, bandydama įtikinti, kad pirmininkė elgiasi netinkamai.

Pati pirmininkė policijos akivaizdoje įžeidinėja garbaus amžiaus bendrijos narę, tinkančią jai į mamas (yra vaizdo įrašas) bei žiniasklaidos atstovus, viešai reiškia nepagarbius ir tikrovės neatitinkančius komentarus: „Deja bet ne jums suteikta teisė kreiptis į valdžios atstovus. Ir deja jūs įžūliai visiems meluojate, kad pirmininkė buvo vadovų įspėta valdžios atstovų. Visi kurie nori tvarkos džiaugiasi kad pagaliau pradėjom tvarkytis sode. <...> Nuo šiol jūs už šmeižtą turėsite atsakyti.“ (Kalba netaisyta, – aut. past.)

Budas.lt kalbinti bendrijos nariai neprieštarauja tvarkymuisi, tik nori, kad tvarka būtų įvedinėjama laikantis įstatymų.

Bendrijos pirmininkė į jai pateiktus klausimus, keliamus šioje publikacijoje ir bendrijos narių, per savaitę neatsakė ir nepasinaudojo galimybe išsakyti savo poziciją.

Budas.lt žiniomis, pasirodžius pirmai publikacijai, pirmininkė savo elgesį pakeitė: pradėjo kultūringiau bendruati, jos vyro užkastą pralaidą tvinstantiems sodininkams atnaujino.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode