Sprogimas

Jurbarko Sinagogų aikštės Memorialo kūrėjams bus įteiktas apdovanojimas

Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės kiekvienų metų pradžioje renka, analizuoja ir apibendrina informaciją apie Lietuvos savivaldybių bei institucijų praėjusiais metais teiktą paramą ir vykdytus projektus tautinių mažumų srityje. Išanalizuoti duomenys teikiami suinteresuotoms institucijoms pagal poreikį, o taip pat - Departamento direktoriaus įsakymo patvirtintai komisijai susipažinti ir svarstyti. Komisijos teikimu vienai savivaldybei arba institucijai teikiamas apdovanojimas už ypatingą dėmesį tautinėms bendruomenėms, už prisidėjimą prie mažumų kultūros, paveldo ir atminties įamžinimo projektų, skatinančių tarpusavio pažinimą ir tarpkultūrinį dialogą.

Nuoširdžiai dėkojame savivaldybėms ir institucijoms už teikiamą informaciją ir džiaugiamės pranešdami, kad šiemet apdovanojimas už 2019 m. vykdytus projektus – atminimo statulėlės ir padėkos, gruodžio 29 dieną komisijos posėdyje priimtu sprendimu, yra skiriamos Zundelovičių šeimai ir Jurbarko rajono savivaldybės atstovui merui Skirmantui Mockevičiui už Jurbarko Sinagogų aikštės Memorialo sukūrimą ir miesto erdvių pritaikymą tautinių mažumų kultūros įprasminimui.

Jurbarke, Kauno ir Kranto gatvių sankryžoje esančiai nedidelei aikštei 2016 m. buvo suteiktas Sinagogų aikštės pavadinimas. Šioje vietoje buvo nuspręsta pastatyti paminklą, vėliau išaugusį į memorialą, kuris įamžintų čia stovėjusias sinagogas ir miesto žydų istoriją. Imtis tokio projekto Jurbarko rajono savivaldybė paprašė žymios skulptorių Zundelovičių šeimos. Izraelyje gyvenantis skulptorius Dovydas Zundelovičius (David Zundelovitch), kurio tėvo šeima iki Antrojo Pasaulinio karo gyveno Jurbarke, sutiko sukurti paminklą. Kartu su tėvu prie projekto dirbo dukra architektė Ana Zundelovič (Anna Zundelovitch) ir sūnus dizaineris, projekto prodiuseris Gregorijus Zundelovičius (Gregory Zundelovitch).

Projekto idėja ir koncepcija yra Zundelovičių šeimos dovana istorijai ir Jurbarko miestui, visus darbus šeima atliko savo ir aukotojų sąskaita. Vietą memorialui suteikė Jurbarko rajono savivaldybė, o reikalingos lėšos buvo suaukotos. Į asociacijos „Kuriame Jurbarkui“ atidarytą sąskaitą memorialo statybai aukojo jurbarkiečiai ir kitų Lietuvos miestų gyventojai, Jurbarko žydų bendruomenės palikuonys iš Izraelio, JAV, Pietų Afrikos, Jungtinės Karalystės, Rusijos, Kanados, Vokietijos. Įgyvendinimą iš dalies finansavo Geros valios fondas.

Sinagogų aikštės Memorialas buvo kuriamas daugiau nei trejus metus, iškilminga jo atidengimo ceremonija vyko 2019 m. liepos 19 d. Šios šventės metu Dovydas Zundelovičius kalbėjo apie šio išskirtinio memorialo idėją: „Istoriją formuoja žmonių prisiminimai, išgyvenimai. Jurbarko istorija – liūdna, žinant tai, kad per karą buvo nužudyti beveik visi miesto žydai ir dalis lietuvių. Tačiau tai – paminklas ne Holokaustui. Marmure įkūnyta idėja, kad dvi skirtingos kultūros gali gyventi drauge, ką įrodė istorija. Tai – paminklas istorijai ir žmonėms“.

Pagrindinis memorialo motyvas – Nemuno upė, ant kurio kranto yra įsikūręs Jurbarkas, tačiau paminkle svarbūs ir kiti simboliai: hebrajų abėcėlė, bendruomenė, šventas Jeruzalės miestas ir maldos namai – viena gražiausių Europoje buvusi Jurbarko sinagoga. Centrinis Sinagogų aikštės memorialo elementas – pakyla su bazalto stulpų skulptūrine kompozicija, primenančia sunaikintą medinę sinagogą – Jurbarko žydų bendruomenės kultūrinio ir dvasinio gyvenimo širdį. Vienas stulpas Sinagogos kompozicijoje stovi atokiau. Jis žymi sinagogos šulinį, buvusį kitoje gatvės pusėje. Šulinys pažymėtas QR kodu, suteikiančiu galimybę prisijungti prie skaitmeninės memorialo dalies, iš kurios galima pasisemti žinių apie Jurbarko žydų istoriją.

Dėl Lietuvoje paskelbto karantino apdovanojimus Zundelovičių šeimai ir Jurbarko rajono savivaldybės merui planuojama įteikti iškilmingame renginyje, kurio data bus pasirinkta atsižvelgus į besikeičiančius saugumo reikalavimus.

Tautinių mažumų departamento nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode