Sprogimas

Kaune atidaroma paroda R. Kalantos atminimui

Minint penkiasdešimt metų, kai Kaune protestuodamas prieš sovietų valdžią susidegino Romas Kalanta, antradienį Kaune, Vytauto Didžiojo karo muziejuje, atidaroma paroda „Opozicijos komunistinei valdžiai kaleidoskopas“.

Iki gegužės 29 dienos veiksianti nemokama paroda skirta R. Kalantai ir kitiems pasipriešinimo sovietams būdams atminti, pranešė organizatoriai.

Paroda, kurią organizuoja Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Andrejaus Sacharovo demokratijos tyrimų plėtros centras, pasakoja apie opozicinių judėjimų veiklą ir turėtas priemones kovoje už laisvę, parodo jų įsitikinimą, kad komunistų valdžia neamžina. 

„Vienas iš svarbiausių dalykų ginant žmogaus teisių judėjimą buvo informacijos apie sovietų politinių kalinių suėmimus ir kovą už laisvę teikimas tiek vietos gyventojams, tiek Vakarų visuomenei, pasitelkiant nepriklausomus leidinius, laikraščius, dokumentus, įvairių rūšių atributiką, nuotraukas ir juostinius įrašus“, – pranešime sakė Andrejaus Sacharovo centro direktorius Robertas van Vorenas.

Jis sovietmečiu vakariečiams pats gabeno tokią nepriklausomą spaudą iš Rusijos disidentų.

Paroda „Opozicijos komunistinei valdžiai kaleidoskopas“ suteikia galimybę visuomenei susipažinti su savilaidos (rusiškai „samizdat“) egzemplioriais ir pamatyti iki tol neregėtus nepriklausomos sovietmečio spaudos modelius. Lankytojai taip pat galės išvysti opozicinius Lietuvos, Lenkijos, tuometinės Čekoslovakijos bei Ukrainos simbolius.

Dalį parodoje eksponuojamos medžiagos surinko fizikas Petras Vaitiekūnas, aktyviai dalyvavęs Sąjūdžio veikloje, vienas iš Kovo 11-osios Lietuvos Respublikos Nepriklausomybės Akto signatarų. Devintojo dešimtmečio pabaigoje jis organizavo šimtų nepriklausomų leidinių spausdinimą iš visos SSRS, net iš Pietų Sachalino. Vėliau jis buvo Lietuvos ambasadoriumi Ukrainoje, kai 2013–2014 metais vyko Maidano protestai.

Pasak A. Sacharovo centro vadovo, parodoje bus prisimenamas ne tik R. Kalanta, bet ir kiti savo gyvybes aukoję jaunuoliai: 1968 metais Prahoje protestuodamas prieš sovietų invaziją susideginęs studentas Janas Palachas, 1969 metais įkvėptas jo pavyzdžio Latvijoje susideginti bandė Eliyahu Ripsas. Jis liko gyvas, buvo įkalintas.

„Parodoje visiems jiems atminti bus speciali skiltis, be to, jų pasipreišinimą aptarsime ir kasmetinėje Andrejaus Sacharovo konferencijoje, kuri šiemet gegužės 13–14 dienomis vyks Kaune ir joje apsilankys pats Eliyahu Rips“, – sakė R. van Vorenas.

Lankytojai taip pat galės apžiūrėti dalį įrangos, kuri buvo naudojama nepriklausomiems leidiniams Čekoslovakijoje ir Vengrijoje gaminti, tarp jų ir rašomąją mašinėlę, panašią į tą, kurią naudojo rašytojas disidentas, vėliau Čekijos prezidentas Vaclavas Havelas. Bus ir dalis, skirta Lenkijoje veikusiai laisvajai profesinei sąjunga „Solidarumas“, kuri kėlė grėsmę komunistų partijos viešpatavimui.

Parodoje eksponuojami artefaktai, atvežti iš Libri Prohibiti bibliotekos Prahoje, taip pat Europos solidarumo centro Gdanske ir Brėmeno universiteto archyvų.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode