Parama dėkojame




Sprogimas

Mažeikių rajono kultūros paveldo statiniai buvo atrinkti „FIXUS Mobilis“ projekte

Prieš daugiau nei mėnesį kvietėme teikti paraiškas kultūros paveldo statinių savininkus dalyvauti „FIXUS Mobilis“ atrankoje. Iš septynių pateiktų atrinkti net šeši objektai Mažeikių rajone. „Fixus Mobilis“ autoriai juokauja, kad buvome aktyviausi Lietuvoje ir su nekantrumu laukia pirmojo vizito balandžio mėnesio viduryje.

Planuojama aplankyti visus penkis objektus, juos įvertinti, o sugrįžti vasaros pradžioje tvarkybos darbams. Projekte dalyvavo ir buvo atrinkti: profesorių Mykolo, Vaclovo, Viktoro Biržiškų gimtasis namas (Viekšniai), Viekšnių vandens malūnas, Mažeikių bankas ir Renavo dvaro rūmai bei svirnas, Pievėnų Nukryžiuotojo Jėzaus bažnyčia.

Vykdant šį projektą kuriama kultūros paveldo objektų stebėsenos ir priežiūros sistema bei stiprinamas kultūros paveldo objektų valdytojų sąmoningumas ir objektų priežiūros įgūdžiai. Specialiai projektui suburtos mobilios komandos su skirtingų sričių specialistais vykdo tvarkybos darbus.

„FIXUS Mobilis“ specialistų komanda detaliai apžiūri visas, net ir sunkiai prieinamas statinio dalis, esant poreikiui, atlieka nedidelės apimties priežiūros darbus, paima mėginius būtiniems laboratoriniams tyrimams. Savininkui pateikiama statinio apžiūros ataskaita – pastato techninės būklės vertinimas ir tolimesnės priežiūros planas. Nepriklausomi „FIXUS Mobilis“ specialistai konsultuoja ir atsako į klausimus apie pastato priežiūrą bei tvarkybą.

Projekto tikslas – padėti asmenims, kuriems sunku pagal visus įstatymų reglamentus teisingai prižiūrėti kultūros paveldo objektą negaunant finansavimo, supažindinti juos su eiga, nukreipti teisinga linkme suteikiant praktiškus, naudingus patarimus, kaip patiems prižiūrėti pastatą pagal paveldo apsaugos reikalavimus. Užpildžius anketą projekto puslapyje https://www.fixusmobilis.lt/ jūs dar turite galimybę dalyvauti atrankoje.

Registruoti objektą prevencinei apžiūrai gali visų kultūros paveldo statinių, registruotų Kultūros vertybių registre, savininkai ir (ar) valdytojai – tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys.

Projekte gali dalyvauti visoje Lietuvoje esantys kultūros paveldo statiniai, kurie yra naudojami ir geros ar patenkinamos būklės. Avarinės būklės ir apleisti objektai nėra tikrinami.

„FIXUS Mobilis“ komandos statinio apžiūra, atlikti darbai, sunaudotos medžiagos bei pateikiama ataskaita (pastato techninės būklės įvertinimas ir priežiūros planas) savininkams ir (ar) valdytojams nieko nekainuoja.

Projektas finansuojamos iš Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo kultūros programos 2014–2021 m. lėšų su pagrindiniais partneriais Lietuvoje ir Norvegijoje. Projektui įgyvendinti skirta daugiau nei 1,5 mln. eurų. Per 3 metų projekto įgyvendinimo laikotarpį komandos planuoja suteikti paslaugas 200 objektų.

Daugiau informacijos „FIXUS Mobilis“ tinklalapyje ar Facebook paskyroje, taip pat Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriuje tel. (8 443)  90 682 (vyriausioji specialistė Aistė Jokubauskienė).

Mazeikiai.lt nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode