Parama dėkojame




Sprogimas

„Mokytojau, tau nerūpi, kad mes žūvame?“ (Mk 4, 38)

Evangelijos pagal Morkų audros nutildymo pasakojime išvystame audringos Galilėjos jūros bangų apsuptyje apaštalus su Jėzumi valtyje. Ištikti audros ir šėlstančių bangų apaštalai praranda bet kokią sveiką jūrinę nuovoką. Ir nepražūsta, nes jų žvilgsnis tuoj nukrypsta į Jėzų. Šio sekmadienio Evangelija kertiniu gyvenimo akmeniu galėtų būti ir kiekvieno iš mūsų, išgyvenančių dvasines, emocines bei, tiesiogine žodžio prasme, gyvenimo audras.

Yra pasaulyje labai garsus visomis prasmėmis (taip pat ir kriminaline) Rembranto (1606–1669) nutapytas paveikslas „Audra Galilėjos jūroje“. Pradėkime nuo kriminalo. Pavogta 1990 m. kovo 18 d. iš Bostono miesto, JAV, muziejaus ši drobė iki šiol nesurasta. Taigi, kas toje drobėje kitados buvo pavaizduota? Rembrantas vaizduoja apaštalų veidus, ištiktus išgąsčio ir mirtinos baimės. Mažas laivelis pakeltas grėsmingos bangos. Apaštalų veiduose tvyro tragiškos sudužimo į bangų siautulį baimės nuojauta, tačiau du mokiniai nenuleidžia rankų ir žadina miegantį Jėzų. Jei atidesne akimi pažvelgtume į šį paveikslą, kažką pamatytume ne taip. Atidžiau perskaičiavę esančius laive žmones suskaičiuosime, jog ten ne dvylika ir Jėzus, bet trylika ir Jėzus. Reiškia, laive yra keturiolika žmonių – vienu per daug. Kas gi tas vienas pavaizduotas kartu su apaštalais? Ogi tai pats Rembrantas!

Kokia būtų XVII a. olandų tapytojo, grafiko, vieno žymiausių pasaulio dailininkų pamoka eiliniam tikinčiam žmogui, atsidūrusiam gyvenimo vertybių, o neretai ir tikėjimo audros smaigalyje? Į savo gyvenimo valtį pasikviesk ir Jėzų! Niekada neplauk vienas, nors ir kaip gyvenimo jūra šiandien atrodytų rami ir saugi.

Tik įsivaizduokime: bankai, muziejai, atominės elektrinės ir net valstybės institucijos turi geriausias imuniteto tarnybas, bet laikas nuo laiko jas apvagia, aplošia ir palieka tuščiomis įvairiausi pasaulio perėjūnai bei vienadienės sėkmės „džentelmenai“.

Tikinčio žmogaus didžiausias priešas, „sielų vagis“ – piktoji dvasia. Mūsų sielų imuniteto garantas yra Jėzus, kuris niekada nepalieka mūsų gyvenimo valties, net audringos jūros bangų šėlsmo apsuptyje.

Kun. Egidijus ARNAŠIUS

Airija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode