Sprogimas

Moterys Sinode ragina išklausyti jų balsą

Prasidedant trečiajai Sinodo darbų savaitei, asamblėjoje, kurioje aptariamas šeimos pašaukimas ir misija bažnyčioje ir šiuolaikiniame pasaulyje, buvo suteiktos platesnės galimybės kreiptis į Bažnyčios hierarchus iš šeimos gyvenimo pozicijų pasauliečiams - daugeliui porų ir ypač moterims, pakviestoms į Sinodą pasidalinti patirtimi ir pristatyti savo aktualijas.

Kadangi jos atvyksta iš įvairių pasaulio regionų, nenuostabu, kad ir jų pasisakymų temos buvo tiek pat įvairios, kaip ir Bažnyčios lyderių kalbose. Irako pora iš Bagdado, atvežusi dramatišką liudijimą apie tai kaip jų tikėjimą išbandė ir sutvirtino smurtas bei persekiojimai. Sutuoktiniai iš Lenkijos, kurie 12 metų laukė pirmojo kūdikio, ragindami Bažnyčią laikytis tvirtai ideologijų ir technologijų, nukreiptų prieš gyvybę, akivaizdoje. Motina iš Nigerijos, suteikianti balsą esminiam moterų vaidmeniui padedant BokoHaram teroristinės grupės aukoms. Jauna moteris iš Korėjos, pasakojanti apie ekonominius iššūkius, kurie įtikina moteris jos šalyje atsisakyti santuokos ir vaikų.

Iš Naujosios Zelandijos atstovų pasigirdo aistringas raginimas vyskupams nustoti ignoruoti atotrūkį, egzistuojantį tarp Bažnyčios draudimo naudoti dirbtines gimimų reguliavimo priemones ir būdų, kuriuos pasirenka dauguma porų, nuspręsdamos, kas joms geriausiai tinka. Australijos atstovai pasakojo apie griaunantį lytinio išnaudojimo poveikį šeimoms ir bendruomenėms. Jie kalbėjo ir apie tai, kaip patriarchalinės Bažnyčios struktūros toliau užkerta kelią moterims imtis joms tinkamo vaidmens tikėjimo šeimoje. Iš Jungtinių Amerikos Valstijų atvykusi vienuolė pakartojo kreipimąsi suteikti moterims svarbesnį vaidmenį priimant sprendimus Bažnyčioje, o iš Maltos kilusi sesuo pakartotinai pabrėžė, kad Bažnyčia turėtų realistiškiau žvelgti į natūralaus šeimos planavimo problemas.

Italų kilmės istorikė ir žurnalistė, žmona ir motina kalbėdama Vatikano radijui įvardijo tai, kuo gyvena daugelis katalikių moterų šiandien: jos yra tikrosios šeimų gyvenimo ir sudėtingų jo šiandieninių formų ekspertės, tačiau būtent jų balsas taip retai girdimas ar į jį įsiklausoma, kai priimami sprendimai. Belieka tikėtis, kad Sinodo tėvai jo rūpestingai klausėsi penktadienį, apibendrino italų žurnalistė.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode