Parama dėkojame




Sprogimas

Arturo Sosa SJ: stiprinti Europos pilietiškumą karo akivaizdoje

stiprintiDabar mums reikia ne stengtis viską patiems kontroliuoti, o palikti kontrolę Dievo rankose, sako Arturo Sosa Abascalis, Jėzaus Draugijos generalinis prepozitas.

Paprašytas pakomentuoti istorinės penkių palaimintųjų kanonizacijos 400 metų jubiliejų – 1622 metais įvyko pirmoji Bažnyčios istorijoje kelių asmenų grupės kanonizacija – jėzuitų vyresnysis kalbėjo ir apie karo Ukrainoje iššūkius pasauliui.

Kaip sukurti taiką? Popiežius daugelį kartų pakartojo, kad pirmutinis būdas siekti taikos yra malda. Mūsų tikėjimas nuolat primena, kad Dievas veikia žmonijos istorijoje, o mes turime palaikyti ryšį su Viešpačiu, kuris yra ir lydi visus žmonijos žingsnius. Žinoma, reikia veiksmingo solidarumo, jį galime išreikšti įvairiais būdais. Jau dabar Ukrainoje ir kitur yra labai daug Katalikų Bažnyčios narių ir kitų žmonių, kurie padeda, priima pabėgėlius, atvykusius į Europos šalis. „Solidariai dalyvauti“ taip pat apima teisingos informacijos skleidimą, norą suprasti, neužmerkti akių, neužsikimšti ausų... Būti čia ir dabar su atvira širdimi, darnoje su žmonėmis. Dar yra ir politika. Man regis, šiandien svarbiausias yra pasaulio pilietybės jausmo stiprinimas. Tai yra ne vien ukrainiečių, vien rusų, vien Europos Sąjungos, o visų mūsų, kaip pasaulio piliečių, problema. Būdami pasaulio piliečiais turime reikalauti, kad politika tarnautų bendrajam gėriui. Savaime suprantama, kad karas, kurį dabar vyksta, yra prieš mūsų pilietiškumą, prieš asmenų gerovę, net prieš gamtos gerovę. Todėl mums, kaip piliečiams, labai svarbu patiems kurti politiką ir palaikyti tokį nusistatymą. Pavyzdžiui, labai svarbi yra viešoji nuomonė. Tuomet ir politikos aplinkoje išsijudina derybos, diplomatija. Tačiau visa tai neduos rezultatų, jei šio proceso stipriai neparems pasaulio ir Europos piliečiai, Šventojo Sosto komunikacijos portalui sakė t. Arturo Sosa Abascalis, jėzuitų vyresnysis.

Penkių šventųjų kanonizacijos jubiliejaus iškilmei šeštadienį, kovo 12 d., Švč. Jėzaus vardo bažnyčioje Romoje vadovavo popiežius Pranciškus. Jo pirmtakas Grigalius XV 1622 metų kovo 12 d. Bažnyčios šventaisiais paskelbė žemdirbių globėją Izidorių Artoją, jėzuitų steigėją Ignacą Lojola, jo bendražygį misionierių Pranciškų Ksaverą, karmelitę vienuolę ir Bažnyčios mokytoją Teresę Avilietę ir garsųjį Romos pamokslininką, Dievo juokdariu vadinamą kun. Pilypą Nerį. (SAK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode