Parama dėkojame




Sprogimas

Didysis arkivyskupas S. Ševčukas: „Šiandien moterys yra Ukrainos stiprybės simbolis“

stiprybes„Šiandien yra 2022 m. kovo 17 d., o mes jau išgyvename 22-ąją karo dieną. Pradedame ketvirtą šios siaubingos, neteisingos agresijos prieš Ukrainą savaitę. Tačiau kiekvieną rytą galiu pasakyti, kad Ukraina laikosi, Ukraina kovoja“, – kasdienėje vaizdo žinioje sakė didysis Graikų Katalikų Bažnyčios Ukrainoje arkivyskupas Sviatoslavas Ševčukas. Jis citavo Ukrainos himno eilutę, jog šalyje nemiega nei laisvė, nei šlovė. 

„Kai kalbame apie savo Tėvynę, mūsų Ukrainą, kuri laikosi, kovoja, kaip Ukrainos simbolis prieš akis iškyla moters figūra“, – kalbėjo ukrainietis ganytojas. Moters, kuri neša neapsakomą karo naštą, mirties jūros apsuptyje kuria ir saugo ateitį.

„Kasdien bendraudami su žmonėmis, atvykstančiais į mūsų parapijas, ypač Kyjive, Charkive, Zaporižėje, Odesoje, pirmiausia matome moteris, kurios rūpinasi seneliais ir maitina savo vaikus. Judinamės dėl nuo bombų slėptuvėse besislepiančių žmonių, ten taip pat daugiausia moterys“, – sakė Ukrainos Graikų Katalikų Bažnyčios vyriausiasis ganytojas.

Pasak jo, paprastai drąsa siejama su vyru, bet šiandien moteris yra Ukrainos stiprybės ir drąsos simbolis. Šiandieninė Ukrainos moterų drąsa teikia vilties.

„Šiandien su dėkingumu meldžiamės už mūsų merginas ir moteris Ukrainos ginkluotosiose pajėgose, kurios gina Tėvynę su ginklais rankose. Su užuojauta meldžiamės už moteris, nukentėjusias nuo šio karo okupuotose teritorijose. Mūsų gyvenvietėse, ypač Kijevo regione, moterys tampa pirmosiomis okupacijos aukomis, smurto, pažeminimo, prievartavimo aukomis“, – karčiai pažymėjo ganytojas, priminęs ir visas moteris su vaikais, kurios buvo priverstos palikti tėvynę ir bėgti. Kalbama, kad pabėgėlių skaičius jau viršijo tris milijonus. Didžioji jų dalis yra moterys su vaikais, kurių vyrai liko ginti krašto. „Kas gali iki galo suprasti moters skausmą, gedint kare žuvusio sūnaus, kare netekto vyro, brolio ar sesers...“, – klausė didysis arkivyskupas.

Reikia žavėtis, pasak jo, tomis moterimis, kurios meldžiasi Dievui kaip garsioje Kyjivo ikonoje vaizduojama Dievo Motina, iškėlusi ir išskleidusi rankas, dieną ir naktį, tarsi nepajudinama siena, už savo miestus, už savo žemę.

„Šiandien moterys yra mūsų žmonių viltis, bebaimiškumo, gyvybės pergalės prieš mirtį simbolis – simbolis to, kad Ukraina išliks net nežmoniškomis aplinkybėmis“, – sakė Sviatoslavas Ševčukas, paraginęs maldoje pasirengti būsimam popiežiaus Pranciškaus Ukrainos ir Rusijos paaukojimui Marijos Nekalčiausiajai širdžiai. „Ir patikėkime Ukrainą ir Ukrainos moteris Švč. Mergelės globai“, – sako Ukrainos graikų katalikų galva. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode