Sprogimas

Popiežiškoji mokslų akademija: negąsdinkite branduoliniais ginklais

akademija„Žmonijai gresia rimtas pavojus, kurį dar labiau pagilino Rusijos karas prieš Ukrainą. Mokslininkų pareiga yra pasisakyti prieš mokslo pasiekimų iškraipymą“, – sakoma Popiežiškosios mokslų akademijos pareiškime.

Vatikane vykusios konferencijos dėl branduolinio karo pavojaus dalyviai pasirašė pareiškimą, kuriuo ragina valstybes aiškiai atmesti branduolinių ginklų naudojimo galimybę ir gerbti kitų valstybių teritorinį vientisumą bei politinę nepriklausomybę. Pasirašiusieji, cituodami popiežiaus Pranciškaus žodžius, reiškia nepritarimą „baisiam, nežmoniškam, šventvagiškam ir beprasmiškam karui“.

Nelygybė tarp tautų ir jų viduje, trumparegiškos nacionalinės ambicijos bei valdžios troškimas gali sukelti pasaulinį branduolinį karą. Popiežiškosios mokslų akademijos nariai apgailestauja dėl didėjančio nepasitikėjimo ir įtarumo tarp tautų ir ragina atnaujinti rimtą dialogą tarp Rytų ir Vakarų, ypač tarp JAV, Kinijos, ES ir Rusijos.

Mokslininkai taip pat perspėja dėl cheminių ir biologinių ginklų naudojimo, taip pat dėl robotikos ir dirbtinio intelekto naudojimo mūšio lauke. Mokslo pasiekimai neturi būti iškraipomi ir stumti žmoniją į pražūtingą karą, bet turi būti naudojami siekiant padėti žmonijai žengti klestinčio, pilnaverčio ir taikaus gyvenimo link, rašo mokslininkai, pareiškimą užbaigdami visai tarptautinei bendruomenei skirtu raginimu siekti karo Ukrainoje sprendimo. (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode