Sprogimas

Ligonių kasos: Lietuvą jau pasiekė pirmoji gripo vakcinos siunta

siuntaRekordiškai anksti Lietuvą šiemet pasiekė pirmoji 2021- 2022 m. gripo sezonui skirtos gripo vakcinos siunta – 100 tūkst. dozių. Jau nuo šiandien skiepai pradedami išvežioti gydymo įstaigoms. Pasak specialistų, tai leidžia pacientams racionaliai susiplanuoti vizitą pas gydytoją ir pasirinkti skiepijimo laiką, apsaugoti save bei artimuosius.

Atsižvelgdama į epidemiologinę situaciją ir visame pasaulyje išaugusį ne tik skiepų nuo COVD-19 ligos, bet ir gripo poreikį, taip pat ruošdamasi būsimam peršalimo ligų sezonui, Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) taip pat rekordiškai anksti – dar kovą nupirko 257 tūkst. keturvalentės vakcinos. dozių. Tai – beveik 5 proc. daugiau nei pernai. PSDF biudžetui pirkinys atsiėjo kiek daugiau nei 2,2 mln. eurų. Antroji šiųmetės gripo vakcinos siunta planuojama Lietuvą pasieks spalio pabaigoje.

Gripo skiepų, kurie gali apsaugoti nuo sudėtingų komplikacijų, svarbą ne kartą akcentavo Pasaulio sveikatos organizacija, žinomi Lietuvos medikai bei epidemiologai. Specialistai nuogąstauja, kad šį rudens-žiemos sezoną sergamumas gripu gali būti gerokai didesnis nei praėjusį, kai daugumą žmonių koronavirsas buvo „įkalinęs“ namuose.  

Pasak VLK specialistų, tai, kad šiemet gripo vakcina mus pasiekė kaip niekada anksti, leidžia pacientams racionaliai susiplanuoti vizitą pas gydytoją ir pasirinkti skiepijimo laiką. Vieni tai gali padaryti jau dabar, kiti – kiek vėliau. Juolab, kad šiuo metu dar nėra galutinio sprendimo dėl vakcinavimo trečiuoju skiepu nuo COVID-19 ligos.

Kita vertus, pabrėžia specialistai, senyvo amžiaus asmenims, kurių daugiausia tarp priklausančiųjų rizikos grupei, patartina skiepytis vėliau – lapkričio-sausio mėnesiais. Vyresnių žmonių imuninė sistema yra silpnesnė ir po vakcinos susikūręs imunitetas neišsilaiko taip ilgai, kaip jaunesniųjų. Tačiau visais atvejais sprendžiama individualiai, dėl to pacientas turi pasitarti su savo šeimos gydytoju.

VLK specialistai primena, kad kiekvienam gripo sezonui vakcina yra gaminama iš naujo,  jos gamyba ir pristatymas į šalį paprastai užtrunka nuo 6 iki 8 mėnesių. Ruošiantis 2021-2022 metų gripo sezonui, gydymo įstaigos vakcinos poreikį nurodė dar 2020 m. pabaigoje. Vadovaujantis Nacionaline imunoprofilaktikos 2019–2023 metų programa, šiam, kaip ir buvusiam, sezonui nupirkta  keturvalentė gripo vakcina.

Iš PSDF lėšų įsigyta vakcina nemokamai skiepijami rizikos grupių asmenys: 65 metų ir vyresni asmenys, nėščiosios, asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose, taip pat sergantieji onkologinėmis, lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais. Taip pat kompensuojama vakcina skiepijami ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

Rizikos grupėms priklausantys gyventojai dėl skiepo turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Lietuvoje rizikos grupių žmonės PSDF lėšomis skiepijami nuo 2008-ųjų.

Valstybinės ligonių kasos informacija

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode