Sprogimas

Augant pacientų srautams, Vilniaus regione didinamas COVID-19 lovų skaičius

lovuAugant COVID-19 pacientų srautams, Vilniaus regione didinamas šiems pacientams skirtų lovų skaičius.

„Pastarąsias tris savaites covido situacija buvo pakankamai stabili, tačiau jau nuo praėjusios savaitės vidurio stebime stabiliai didėjančius skaičius: hospitalizuojamų pacientų srautas ir lovų užimtumas, deja, didėja“, – žurnalistams pirmadienį sakė Santaros klinikų direktorius medicinai Valdas Pečeliūnas.

„Jeigu pavyko išlaikyti nepadidintą lovų skaičių nuo rugpjūčio vidurio, tai šią savaitę jau, deja, teks lovų skaičių, dedikuotų COVID-19 pacientų gydymui, didinti ir reanimacijos skyriuose ir aktyvaus gydymo skyriuose“, – kalbėjo jis.

Santaros klinikų duomenimis, pavasario bangos metu COVID-19 pacientams gydyti vien Vilniaus regione buvo skirta per 900 aktyvaus gydymo lovų, šiuo metu – 245 lovos.

„Mes galime atidaryti dar tikrai gana daug tų lovų, bet atitinkamai jau šiuo metu yra ta situacija, kai toliau didinant covidinių lovų skaičių, pradės kentėti necovidinių pacientų gydymo galimybės“, – sakė medikas.

Įprastai COVID-19 pacientų skirtų lovų skaičius didinamas atsižvelgiant į pacientų srautus, kai užimtumas viršija 75–80 procentų. Atskirose įstaigose vietos COVID-19 pacientams gydyti įrengiamos, atsižvelgiant į tai, kad regione kaip galima mažiau nukentėtų paslaugų teikimas ne COVID-19 liga sergantiems pacientams.

Šiandien Vilniaus regione aktyvaus gydymo vietų užimta 80 proc. (iš 209 vietų užimtos 168), o reanimacijos ir intensyviosios terapijos padaliniuose, kur gydomi sunkiausi ligoniai, užimtumas siekia 67 proc. (iš 36 vietų užimtos 25).

Santaros klinikose užimta 98 proc. COVID-19 skirtų aktyvaus gydymo ir visos reanimacijos ir intensyviosios terapijos vietos. Regione situacija yra panaši.

Pagrindinėje atraminėje įstaigoje – Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje – šiuo metu aktyvaus gydymo vietų užimta 95 proc., reanimacijos ir intensyviosios terapijos – 67 proc., Ukmergės ligoninėje – aktyvaus gydymo vietų užimta 53 proc., Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje – aktyvaus gydymo vietų užimta 90 proc., reanimacijos ir intensyviosios terapijos vietų – 60 proc., Elektrėnų ligoninėje – užimta 65 proc. aktyvaus gydymo vietų ir 33 proc. – reanimacijos ir intensyviosios terapijos.

V. Pečeliūno duomenimis, didžioji dalis ligoninėse gydomų pacientų yra neskiepyti, tačiau pastarosiomis savaitėmis į ligonines atvyksta ir skiepytų pacientų. Vis dėlto reanimacijoje iš visų 27 rugpjūčio mėnesį gulėjusių pacientų pilnai skiepytas buvo tik vienas.

Tačiau į ligonines patenka ir gana jauni pacientai, neturintys gretutinių ligų.

„Jeigu jie neskiepyti, jie turi gana ženklią riziką patekti ir į reanimacijos skyrių“, – teigė medikas.
rsl.lrv.lt nuotrauka
Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode