Sprogimas

Mobiliuose punktuose bus galima išsitirti ir greitaisiais antigeno testais, rezultatas – vos per kelias valandas

keliasNuo šiandien gyventojai mobiliuose punktuose galės išsitirti ir greitaisiais antigeno testais. Tai padaryta reaguojant į didelį sergamumo didėjimą ir ženkliai išaugusius besitestuojančiųjų srautus mobiliuose punktuose. Šis testavimo būdas ne tik leis operatyviai gauti atsakymą dėl COVID-19, bet ir sumažins darbo krūvį tyrimus atliekančioms laboratorijoms.

Pastaruoju metu dėl itin išaugusio sergančių asmenų skaičiaus tyrimo atsakymo gavimas kartais užtrukdavo ilgiau nei 24 val. nuo ėminio pristatymo į laboratoriją. Atliekant greitąjį antigeno testą nereikia ėminio siųsti į laboratoriją, todėl atsakymą asmuo galės gauti kur kas greičiau – vos per kelias valandas. 

Iki šiol visiems mobiliuosiuose punktuose užsiregistravusiems asmenims buvo atliekami tik PGR tyrimai. Siekiant, kad dėl COVID-19 ligos išsitirti ir greitai atsakymą gauti galėtų kuo daugiau asmenų, nuo šiandien mobilieji punktai galės sudaryti galimybę asmenims išsitirti ir atliekant greitąjį antigeno testą. 

Mobilūs punktai turės galimybę pasirinkti, ar atlikti greituosius antigeno testus, tačiau neprivalės, jeigu jiems užteks pajėgumų atliekant vien PGR tyrimus.

Jei mobilus punktas, į kurį registruojasi asmuo, atlieka ir PGR tyrimus, ir greituosius antigeno testus, asmenys tyrimo metodą galės rinktis dar registracijos metu. 

Registruotis atlikti greitąjį antigeno tyrimą galės COVID-19 ligos simptomus jaučiantys, savikontrolės tyrimą namuose atlikę ir teigiamą rezultatą gavę asmenys, gydymo įstaigų ir socialinės globos įstaigų darbuotojai po turėto sąlyčio, kurie neturi galimybės išsitirti įstaigoje, kurioje dirba, taip pat asmenys, kuriems rekomenduojama išsitirti po ugdymo įstaigoje atliekamo paviršių tyrimo. 

Asmenims, kuriems bus diagnozuota COVID-19 liga greituoju antigeno testu, atliktu mobiliame punkte, nedarbingumo pažymėjimą, kaip sergančiam asmeniui, išduoda jo šeimos gydytojas. 

Atkreipiame keliaujančiųjų dėmesį, kad atlikus greitąjį antigeno testą ir gavus teigiamą rezultatą, asmeniui patvirtinama COVID-19 liga, tačiau šiuo metu persirgimo faktas ES Skaitmeniniam COVID pažymėjimui gauti patvirtinamas, tik remiantis teigiamu PGR tyrimo rezultatu. Tai reiškia, kad teigiamą greitojo antigeno testo rezultatą gavę asmenys, kuriems tai aktualu, per 48 valandas gali registruotis patvirtinamajam PGR tyrimui.

Ypač svarbus kiekvieno žmogaus sąmoningumas, kol bus gautas tyrimo rezultatas dėl COVID-19 ligos. Asmenys, jaučiantys simptomus, turi izoliuotis, neiti į darbą, ugdymo įstaigą ar kitas viešas vietas. 

Ministerija ir toliau ieško galimybių padidinti laboratorinius pajėgumus, pasitelkiant naujas tyrimus galinčias atlikti įstaigas. Taip pat, nuo vasario 7 d. ugdymo įstaigose laikinai bus stabdomi kaupinių tyrimai, keičiant juos į savikontrolės tyrimus. 

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode