Sprogimas

Patarė vairuotojams, kaip saugotis akinančių saulės spindulių

 

Nors žiemos keliami išbandymai keliuose baigėsi, atėjęs pavasaris vairuotojams pateikia naujų iššūkių. Geresnės oro sąlygos bei sausa kelio danga vairuotojus neretai paskatina stipriau spustelėti akceleratoriaus pedalą, bet nepriverčia susimąstyti apie pasikeitusių vairavimo sąlygų specifiką. 

Draudimo ekspertai pastebi, kad įsibėgėjus pavasariui ryškiai šviečiančios saulės spindulių apakinti vairuotojai kartais sukelia eismo įvykių, kurių būtų galima išvengti atsižvelgus į keletą niuansų.

Pavojų be reikalo nuvertina

Nors eismo įvykus sukėlusių vairuotojų pasiteisinimai dėl saulės apakinimo gali skambėti nerimtai, draudimo bendrovės ERGO Lietuvoje Transporto priemonių draudimo skyriaus vadovas Rimvydas Pocius  akcentuoja, jog šis pavojus iš tiesų yra rimtas ir į tai nereikėtų žvelgti pro pirštus. Eksperto teigimu, kiekvienais metais prasidėję saulėti orai atsispindi fiksuojamų eismo įvykių suvestinėse.

„Saulėtų orų ir pranešimų apie eismo įvykius kreivės iš dalies koreliuoja. Pastebime tendenciją, kad po žiemos prasidėjusios pirmos saulėtos dienos vairuotojams neretai pakiša koją. Suprantama, žiemos periodu esame įpratę prie apniukusių orų, saulę matome retai, todėl ir mūsų rega atitinkamai prisitaiko. O prasidėjus pavasariui, tik palaipsniui adaptuojamės prie gamtos pokyčių. Būtent šiuo adaptacijos periodu į eismo įvykius patekę vairuotojai dažnai jų priežastimi įvardina saulės apakinimą“, – pabrėžia R. Pocius.

Draudimo bendrovės atstovo teigimu, lietuviai apie intensyviau šviečiančios saulės keliamą pavojų dažnai vis dar nesusimąsto, kadangi giedras dangus jiems asocijuojasi tik su pačiomis geriausiomis vairavimo sąlygomis. Dėl šios klaidos, pasak R. Pociaus, kelionės gali stipriai apkarsti tiek mieste, tiek užmiestyje.

„Pavojingiausias metas, kai saulė gali apakinti vairuotojus, yra saulėtekio bei saulėlydžio metas, kuomet saulė yra netoli horizonto. Tuomet saulė spigina tiesiai į akis, atsispindi nuo veidrodėlių ir automobilių blizgių paviršių. Žinoma, kitu dienos metu apakinimo ryškia saulės šviesa pavojus išlieka, todėl už vairo būtina nuolat išlikti budriam“, – akcentuoja R. Pocius.

Pasak draudimo eksperto, saulė kelia pavojų ne tik šviesdama tiesiai į transporto priemonę. Ne ką mažiau problemų gali kilti tuomet, kai spinduliai atsispindi nuo drėgnos kelio dangos, kitų automobilių, pastatų, reklaminių stendų ir pan.

Išvengti neįmanoma, tačiau galima sumažinti riziką

R. Pociaus teigimu, apakinti vairuotojai gali kažkuriam laikui visiškai prarasti regėjimą, nepastebėti kitų transporto priemonių ar eismo dalyvių, nesugebėti atskirti šviesoforo signalų ar prarasti distancijos nuovoką.

„Svarbu suvokti, kad ne tik jūs galite būti apakintas saulės šviesos, tačiau ir kiti eismo dalyviai – vairuotojai, dviratininkai, pėstieji. Todėl labai svarbu nuolat laikytis saugaus atstumo iki kitų transporto priemonių, atidžiai įvertinti eismo aplinkybes ir neišjungti artimųjų šviesų žibintų“, – dėsto draudimo bendrovės atstovas. Jis priduria, kad saulės spinduliai gali būti ypač pavojingi vyresnio amžiaus žmonėms, kurių rega yra jautresnė.

Ekspertas pripažįsta, kad visiškai išvengti saulės spindulių keliamo pavojaus praktiškai neįmanoma, tačiau galimybė sumažinti riziką egzistuoja. Svarbu suvokti, kad saulės skydelis gelbsti ne visais atvejais, todėl negalima visos atsakomybės perkelti vien tik jam. Vairuotojai įprastai nuo saulės apakinimo gelbėjasi specialiais akiniais, tačiau ir šiuo atveju išlieka tam tikra rizika.

„Vairuotojai, supratę, kad skydelis nuo saulės vis dėlto jos neužstoja, bando važiuodami susirasti akinius, kurie yra kažkur daiktadėžėje ar numesti į šoną, pavyzdžiui, ant keleivio sėdynės. Tuomet juos bando apgraibomis susirasti bei neretai nukreipia dėmesį nuo vairavimo, praranda koncentraciją. Deja, tai irgi tampa avarijų priežastimi. Tad ieškoti akinių nuo saulės reikia sustojus“, – aiškina R. Pocius.

Vienas iš elementariausių sprendimų, kaip sumažinti saulės keliamą pavojų, yra švara. Kaip pasakoja R. Pocius, purvas išsklaido saulės spindulius, todėl labai svarbu transporto priemonių stiklus švariai nuvalyti ir nusausinti tiek iš vidaus, tiek iš išorės. Taip pat reikėtų pasirūpinti ir veidrodėlių švara.

„Kalbant apie automobilio stiklus, jie turi būti ne tik švarūs, bet ir nepažeisti. Jei langas yra stipriai susibraižęs, pažeistas, jį reikėtų pakeisti nauju. Ant priekinio stiklo taip pat galima klijuoti specialią plėvelę, kuri filtruoja ultravioletinius saulės spindulius. Žinoma, yra sukurta ir įvairiausių saulės skydelių, kuriuos lengvai galima pritvirtinti. Bet kaip jau minėjau, jie ne visada gali eliminuoti visus saulės spindulius“, – pataria R. Pocius.

Ekspertas priduria, kad jeigu vairuotoją akina saulės spinduliai, jis turėtų sumažinti greitį, toliau važiuoti tik įsitikinęs, kad bus saugu. Esant būtinybei, akinamas vairuotojas privalo įjungti avarinį šviesos signalą ir neįvažiuodamas į kitą eismo juostą sulėtinti greitį, o prireikus – sustoti. Tokiais atvejais svarbu viską daryti apgalvotai bei tolygiai.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode