Muitinės kriminalinė tarnyba mini 15-kos metų veiklos sukaktį

Specialioji muitinės įstaiga – Muitinės kriminalinė tarnyba (MKT) mini 15 metų veiklos sukaktį – ji savo veiklą pradėjo 2002 metų sausį.

Svarbiausias MKT uždavinys – vykdyti nusikaltimų ir kitų teisės pažeidimų, susijusių su muitinės veikla, išaiškinimą ir tyrimą. Tarnyba taip pat vykdo tarptautinį, tarpžinybinį bendradarbiavimą tiriant kontrabandą, organizuoja ir vykdo teisės aktų, už kurių įgyvendinimą atsakinga muitinė, pažeidimų prevenciją.

Tarp pagrindinių MKT funkcijų – informacijos apie kontrabandos plitimo tendencijas rinkimas ir analizė, ekonominių, socialinių ir kriminogeninių kontrabandos priežasčių vertinimas, operatyvinė veikla atskleidžiant kontrabandą, ikiteisminiai tyrimai dėl nusikalstamų veikų. Taip pat – informacijos apie narkotinių medžiagų apyvartą rinkimas ir analizė, prevencinės, operatyvinės priemonės kovojant su kvaišalų kontrabanda.

Vykdant šiuos uždavinius ir funkcijas, bendradarbiaujama su Lietuvos Respublikos, Europos Sąjungos šalių teisėsaugos bei kitomis institucijomis, muitinės veiklą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų prevencijos, tyrimų srityse.

MKT taip pat koordinuoja ir organizuoja teisėsaugos nacionalinių ir tarptautinių projektų įgyvendinimą muitinėje. Nustatyta tvarka rengia, dalyvauja rengiant, derina teisės aktų, susijusių su pažeidimų prevencija ir tyrimu, projektus, teikia siūlymus ir pastabas.

„Kai pradėjome darbą 2002 m., mobilusis rentgenas dar buvo retenybė ir egzotika, o dažnas kontrabandininkas – suįžūlėjęs tiek, kad nelegalaus krovinio net nesivargindavo užmaskuoti“, – sako MKT direktorius Mantas Kaušilas.

Iš viso per tarnybos veiklos metus jos pareigūnai pradėjo 3 tūkst. ikiteisminių tyrimų, užkirto kelią pažeidimams, kuriais valstybei galėjo būti padaryta 150 mln. eurų žala.

Lietuvoje buvo sulaikytos 3,6 tonos narkotikų, o dar kelios tonos kvaišalų, padedant muitinės kriminalistams sulaikytos užsienyje).

MKT pareigūnai Lietuvoje aptiko ir sunaikino kelis šimtus kontrabandos sandėlių, penkis nelegalius tabako fabrikus. Dar devyni su Lietuvos pareigūnų pagalba likviduoti užsienyje.

Sulaikyta 280 tonų spirito (iš jo galėjo būti pagaminta apie 1400 tonų pilstuko), 600 tonų nelegalaus kuro.

Populiariausios kontrabandos rūšies – cigarečių, per minėtą laikotarpį sulaikyta 1,56 milijardo vnt. (78 mln. pakelių) – 156 tūkst. dėžių, kurios tilptų į 150 krovininių vilkikų. Tai – maždaug pusė visų Lietuvos gyventojų kasmet surūkomų legalių cigarečių.

Kaip teigia MKT, ilgai dirbantį muitinės kriminalistą retai galima nustebinti kontrabandininkų išmone – dauguma slėptuvių gerai žinomos, klasikinės.

Kontrabandai paslėpti naudojami tie patys būdai – pirmoji MKT pradėta baudžiamoji byla 2002 m. buvo dėl durpėse kontrabanda gabentos tabako žaliavos. Visiškai panaši – durpėse slėptų cigarečių kontrabanda sulaikyta ir 2015 m. gruodį.

Per tuos metus pareigūnai matė įvairių kontrabandos maskuočių – ir vyne tirpdyto (ar medienoje impregnuoto kokaino), ir kunigo sutanas ar narų kostiumus dėvėjusių kontrabandininkų, ar pistoletais – automatais ginkluotų smogikų. Žvalgybinės informacijos rinkimas, jos analizavimas, pažeidėjų stebėjimas ir jų sulaikymas – tokia muitinės kriminalisto kasdienybė.

Pareigūnus labiausiai džiugina kasmet nuosekliai mažėjanti šalies šešėlinė tabako rinka – jei 2010 m. beveik kas antra Lietuvos gyventojų surūkyta cigaretė buvo kontrabandinė, tai šiandien šis rodiklis nesiekia net kas penktos cigaretės. Tai pasiekta sutelkto pareigūnų darbo ir nelegalios prekybos nebetoleruojančios visuomenės dėka.

„Noriu padėkoti bendradarbiams, atlaikiusiems išbandymus ir nepalūžusiems. Pasveikinti visus muitinės kriminalistus – esamus ir buvusius, jų šeimas, draugus, kolegas. Visus, buvusius kartu kovoje su šešėliu tuos keliolika metų,“ – sako MKT direktorius.

Vilnius, sausio 26 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode