Diskutavo, kaip užtikrinti vaikų teises

Kovo 27 d. Seime surengta konferencija „Ko reikia, kad vaiko teisės būtų užtikrintos?“ Įvairių institucijų atstovai bei vaiko teisių apsaugos srityje dirbantys specialistai pateikė siūlymus, kaip užtikrinti vaikų teises ir apsaugą, ne deklaratyvų, o sklandų ir geranorišką su vaiko teisėmis susijusių institucijų specialistų bendradarbiavimą.

Diskusijoje dalyvavo Mažeikių rajono savivaldybės vicemerė Irena Macijauskienė ir su vaikais dirbančių Mažeikių institucijų atstovai.

Vaikas – prioritetu

Diskusija surengta reaguojant į pastaruoju metu paskelbtus institucijų nereagavimo ar netinkamo reagavimo į pranešimus apie vaiko teisių pažeidimo atvejus. Pasak iniciatorių – Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos bei Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos – būtina siekti, kad vaikas, jo teisių ir interesų apsauga institucijų veikloje taptų prioritetu, o priimami sprendimai būtų grindžiami geriausių vaiko interesų principu.

Buvo naudinga

Vicemerė I. Macijauskienė „Būdą žemaičių“ patikino, jog konferencija buvo įdomi ir naudinga: „Paliesta konkrečių ir visiems aktualių klausimų, ypač įdomi buvo generalinio komisaro Lino Pernavo kalba. Juk mes nežinome, kas gali įvykti kiekvienoje savivaldybėje. Dirbame su Vaiko teisių apsaugos skyriumi, bet dar trūksta aiškumo. Kalbėta apie šio skyriaus paslaugų teikimo praplėtimą. Viskas kol kas ant Savivaldybės pečių: norint išplėsti paslaugas, reikia papildomų lėšų.“

Pasak I. Macijauskienės, labai norėjosi išgirsti apie Vaiko teisių apsaugos skyriaus pertvarką, jo pavaldumą, kaip buvo kalbėta, apie ketinimą atskirti nuo savivaldybių: „Liūdna, kad konferencijoje to šį kartą neišgirdome, bet, manau, dar sužinosime ateityje.“

Konferencijos dalyviams įteikti pažymėjimai.

Atnaujinta bylų

BNS duomenimis, po mažamečio mirtimi pasibaigusio smurto protrūkio Kėdainiuose Generalinė prokuratūra nusprendė patikrinti visas pernai ir šiemet nutrauktas bei atsisakyta pradėti bylas dėl smurto prieš mažamečius ir panaikino 38 iš 1328 nutarimų.

Patikrinimo metu atnaujintuose ikiteisminiuose tyrimuose dažniausiai buvo konstatuojama, kad sprendimai priimti neturint pakankamai išsamių duomenų bei neišnaudojus visų priemonių per trumpiausią laiką atlikti tyrimą ir atskleisti nusikalstamas veikas.

Prokuratūros teigimu, vienas dažniausiai pasikartojusių šių atnaujintų ikiteisminių tyrimų trūkumų, kuris nurodytas patikrinimo apibendrinime – ikiteisminio tyrimo metu nebuvo apklausti visi asmenys, galintys duoti parodymus apie galimai padarytos nusikalstamos veikos aplinkybes, nenustatytos aplinkybės, reikšmingos nusikalstamai veikai atskleisti ar galimai nusikalstamą veiką padariusiam asmeniui ir liudytojams nustatyti. Panašūs nagrinėjimo trūkumai nustatyti ir panaikintuose nutarimuose atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimai įvykdytų nusikalstamų smurtinių veikų prieš mažamečius.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode