Parama dėkojame




Tarp konservatorių siūlymų partijoms – visuotinis šaukimas, gynybos pramonės stiprinimas

pramonesValdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumas penktadienį ėmėsi svarstyti krašto apsaugos prioritetus, dėl kurių siūlys sutarti visoms parlamentinėms partijoms, regione blogėjant saugumo situacijai.

Partijos Politikos komiteto parengtame plane – siūlymai įtvirtinti privalomo visuotinio šaukimo į karo tarnybą modelį, nacionalinės gynybos pramonės stiprinimas, kariuomenės modernizavimas, aktyvesnis kariuomenės rezervo rengimas, spartesnis divizijos kūrimas, infrastruktūros vokiečių brigadai priimti užtikrinimas, svarbiausių su gynyba susijusių įstatymų peržiūrėjimas.

TS-LKD vicepirmininkas Jonas Survila po posėdžio žurnalistams sakė, kad planas kol kas nepatvirtintas, nors dėl esminių krypčių sutariama.

Anot jo, partijai patvirtinus savo siūlymus, jų paketas bus pateiktas kitoms politinėms jėgoms, išklausyti jų pasiūlymai ir sutarta dėl įgyvendinimo.

„Kad tai nebūtų vienos partijos, laikinos daugumos sprendimas, ypač dėl tų sprendimų, kurie reikalauja ir papildomų finansų ir tam, kad pasiektų savo efektą, reikia, kad jie būtų tęsiami ir įgyvendinami“, – sakė J. Survila.

TS-LKD Politikos komiteto pirmininko Mindaugo Lingės teigimu, nusistačius prioritetus ir tikslus, paaiškės ir finansavimo poreikis.

Anot jo, kol kas nesvarstoma, kaip gynybos finansavimas ateinančiais metais galėtų augti.

„Konkretus skaičius neskambėjo net šio prezidiumo metu. Viskas priklausytų nuo to, ar politinės partijos, matydamos grėsmes, sutars dėl tų prioritetų, kuriems reikalingi tie finansiniai poreikiai – šaukimas, pramonė, įsigijimai, divizijos kūrimas, partnerių pasitikimas su visa infrastruktūra .Be abejonės, tos sumos gali skirtis“, – sakė politikas.

Peržiūrėti krašto gynybos prioritetus TS-LKD ėmėsi po partijos lyderiui, užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui viešai pareiškus, kad Ukrainai suteiktos paramos gali neužtekti laimėti prieš Rusiją ir ši per kelerius metus gali atkurti savo pajėgas naujam puolimui prieš NATO šalis. Jis teigė, kad negalima pasiduoti apatijai galvojant, jog Lietuvą apgins penktasis NATO straipsnis, ir ragino daryti strateginius pokyčius savo gynyboje.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode