Marcinkevičius




Vyriausybė – už griežtesnes imigracijos sąlygas, stipresnę darbdavių kontrolę

kontroleVyriausybė siūlys Seimui griežtinti užsieniečių įdarbinimo sąlygas bei reikalavimus juos kviečiančioms įmonėms, taip pat koreguos kvotą, kiek trečiųjų šalių piliečių gali atvykti į Lietuvą dirbti.

Ministrų kabinetas trečiadienį pritarė Vidaus reikalų ministerijos (VRM) parengtoms įstatymo dėl užsieniečių teisinės padėties ir Užimtumo įstatymo pataisomis, kuriomis siekiama labiau valdyti imigracijos į Lietuvą srautus, užtikrinti darbo rinkai svarbių užsieniečių patekimą į šalį kartu atliepiant ir nacionalinio saugumo interesus.

„Siūlomi sugriežtinimai tiek pačioms įmonėms, kurios įdarbina, tiek atvykstantiems užsieniečiams“, – prieš Vyriausybės posėdį žurnalistams trečiadienį sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Ministerija siūlo, kad Lietuvoje dirbti galėtų tik asmenys, kurie turi leidimą laikinai gyventi.

Pataisos taip pat numatytų įmonėms atsakomybę, jei jos užsieniečiams nemokėtų nustatyto darbo užmokesčio. Anot ministerijos, esama vis daugiau atvejų, kai darbdaviai jiems moka mažesnius atlyginimus nei sutarta, įdarbina tik kelias valandas per parą.

„Šitas reglamentavimas skirtas tam, kad galėtume užtikrinti geresnę kontrolę, užkardyti piktnaudžiavimus, nes iš dabartinės praktikos matome įmonių piktnaudžiavimų“, – teigė A. Bilotaitė.

Pasak ministrės, pakeitimai taip pat neleistų užsieniečiams dirbti daugiau nei keturiose darbovietėse, įpareigotų atvykėlius įdarbinti visam gyvenimo Lietuvoje laikui.

Be to, į užsieniečių įdarbinimo kvotą siūloma įtraukti tik naujai atvykstančius dirbti užsieniečius. Kvota sudarytų iki 1,4 proc. ankstesnių metų liepą Lietuvoje nuolat gyvenusių asmenų, arba apie 40 tūkst.

Pataisomis taip pat siūloma naikinti darbo rinkos testą ir trūkstamų profesijų sąrašą, nereikalauti darbdavių informuoti Migracijos departamentą apie nutrauktą darbo sutartį, jei žmogus turi nacionalinę vizą arba leidimą laikinai gyventi.

Iš kitų Europos Sąjungos (ES) šalių atvykstančių užsieniečių kontrolei stiprinti VRM, be kita ko, siūlo, kad teisę dirbti  trumpą laiką turėtų tik asmenys, komandiruojami iš ES arba Europos laisvosios prekybos asociacijos (EPLA) valstybių įmonių, įmonių vadovai ar atstovai, taip pat su Lietuvos vėliava tarptautiniais maršrutais plaukiojančių laivų įgulos nariai. 

Pritarus Ministrų kabinetui, pataisos bus teikiamos svarstyti parlamentui.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode