Marcinkevičius




etioJungtinės Tautos antradienį pranešė, kad nuo liepos per susirėmimus Etiopijos Amharos regione žuvo mažiausiai 183 žmonės, ir paragino nutraukti žudynes, smurtą bei teisių pažeidimus.

Įtampa šiauriniame regione padidėjo šiais metais, pasibaigus niokojančiam karui kaimyniniame Tigrėjaus regione, į kurį įsitraukė ir Amharos kovotojai.

„Esame labai susirūpinę dėl blogėjančios žmogaus teisių padėties kai kuriuose Etiopijos regionuose“, – Ženevoje žurnalistams sakė JT Žmogaus teisių biuro atstovė Marta Hurtado.

„Amharos regione po Etiopijos kariuomenės ir kovotojų grupuotės „Fano“ susirėmimų ir rugpjūčio 4 dieną paskelbtos nepaprastosios padėties situacija labai pablogėjo“, – teigė ji.

„Remiantis JT Žmogaus teisių biuro surinkta informacija, nuo liepos per susirėmimus žuvo mažiausiai 183 žmonės“, – pridūrė ji.

Įtampa šiauriniame regione padidėjo šiais metais, pasibaigus niokojančiam karui kaimyniniame Tigrėjuje, į kurį įsitraukė ir Amharos kovotojai.

Balandį federalinė vyriausybė paskelbė, kad visoje šalyje išformuoja regionines pajėgas.

Dėl šio žingsnio protestavo Amharos nacionalistai, kurie teigė, kad tai susilpnins jų regioną.

Liepos pradžioje kilo susirėmimai tarp nacionalinės kariuomenės ir vietinės kovotojų grupuotės „Fano“, todėl Adis Abebos valdžia rugpjūčio 4 dieną įvedė šešių mėnesių nepaprastąją padėtį.

Šis statusas suteikia pareigūnams plačius įgaliojimus suimti įtariamuosius be teismo nutarties, įvesti komendanto valandą ir uždrausti viešus susirinkimus, teigė M. Hurtado.

„Gavome pranešimų, kad pagal šį įstatymą visoje Etiopijoje buvo suimta daugiau kaip tūkstantis žmonių. Pranešama, kad daugelis sulaikytųjų yra amharų etninės kilmės jaunuoliai, įtariami kaip grupuotės „Fano“ šalininkai“, – sakė ji.

„Pranešama, kad nuo rugpjūčio pradžios vyksta masinės kratos namuose“, – teigė ji.

„Raginame pareigūnus nutraukti masinius areštus, užtikrinti, kad bet koks laisvės atėmimas būtų peržiūrėtas teisme, ir paleisti savavališkai sulaikytus asmenis“, – sakė ji. 

„Raginame visus dalyvius nutraukti žudynes, kitus pažeidimus ir piktnaudžiavimą“, – pridūrė ji.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode